lu.se

Stefan Ekman – engelska

Stefans fantastiska värld

På ett östtyskt sjukhus med Tolkiens ”Sagan om ringen” som enda sällskap sögs Stefan Ekman in i fantasyns värld på allvar. Då var han åtta år och hade blindtarmsinflammation. Nu trettio år senare är han på väg att bli doktor i fantasy.
 
Efter dryga sex års deltidsarbete och med bara en knapp månad kvar av sin doktorandtjänst är nu Stefan Ekman redo att försvara sin avhandling. Den handlar om miljöer i fantasyberättelser och heter ”Writing Worlds Reading Landscapes: An Exploration of Settings in Fantasy”.
 
– Miljöerna är väldigt viktiga i fantasy, författarna måste bygga en värld, de kan inte ta något för givet som man kan när man skriver böcker som utspelar sig i vår värld, säger Stefan Ekman över tekoppen på Ebbas café.
 
Innan Stefan Ekman hamnade på forskningsutbildningen frilansade han i flera år som fantasyföreläsare på bibliotek och skolor, och som fantasyspecialist på ett stort svenskt bokförlag. Men det var de årliga besöken på ”The International Conference on the Fantastic in the Arts” i Florida som så småningom verkligen tände forskarglöden. Nu har han sin bas i lägenheten i Majorna i Göteborg med utsikt över hustaken och Älvsborgsbron. Där i det stora arbetsrummet kan han och sambon sitta tysta i varsin fåtölj och arbeta.
 De flesta fantasyförfattare skapar någon slags pseudomedeltida värld, utan att bekymra sig allt för mycket om hur människor verkligen levde på den tiden. Feodalsamhällen och medeltida teknik kombineras med en modern människosyn och ofta med moderna tankar om jämlikhet.
 Fantasygenrens många främmande och fantastiska platser är inte bara en exotisk kuliss utan är tätt knutna till hur berättelserna är uppbyggda. Att lägga mycket kraft på att uppfinna världen är en förutsättning för att lyckas.
 
– Det räcker inte att intrigen och persongalleriet är sinnrikt konstruerade, för att boken ska bli en försäljningssuccé så måste författaren lyckas skapa en levande värld, säger Stefan Ekman.
 Ett tydligt tecken på hur viktig den påhittade geografin är i genren är de kartor som ofta finns med i fantasyböcker, kartor som i sig innehåller en stor mängd information om världarna. Avhandlingen innehåller både statiska undersökningar och närläsningar av dessa kartor.
 
– De flesta kartor antyder vad som är viktigt i fantasyvärlden genom sin fokus. När vägnätet lyfts fram som över Tolkiens karta över Fylke, blir intrycket att världen är civiliserad och kontrollerade. När kartans teckenförklaring främst listar terrängtyper och det helt saknas vägar blir intrycket istället att vildmarken är av stor betydelse.
 
Stefan brinner för att förmedla kunskap om fantasy. Fantasyförläsningar är vitamininjektioner för honom , och en av hans drivkrafter när det gäller litteraturforskning är känslan av att han ibland kan ge läsarna en wow-känsla, en insikt som gör läsupplevelsen rikare.
 Fantasy är möjligheternas genre. En kort resa kan föra personer från de levandes värld till dödsriket eller från vardagligheten till älvalandet. Områden där det förgångna lever kvar ligger gömda i den fantastiska geografin.
 
– Korsandet av gränser mellan sådana skilda verkligheter utgör vanliga teman i fantasylitteraturen, och visar hur det möjliga och det omöjliga, det förflutna och nuet, kan fogas samman i ett och samma landskap.
 Fantasy tillåter också att gränser som vi är vana vid överbryggs. En fantasyfurstes fysiska eller moraliska tillstånd kan direkt påverka tillståndet i dennes rike. Är kungen steril eller drottningen sjuk förstörs landet. Utan härskare försvinner landets magi. En vanlig form av denna koppling är de hemska landskap som omger genrens många mörka furstar.
 
– Det finns enormt mycket att utforska, både inom fantasy och systergenren science fiction. Jag skulle gärna vilja veta hur berättelse och världsskapande hänger ihop, säger Stefan Ekman och reser sig ifrån bordet på Ebbas café.

Fakta
Stefan Ekman

Familj
Sambo  

Bor
I lägenhet i Majorna i Göteborg

Det visste ni inte om mig
Har tränat iaido, konsten att dra och hantera det japanska svärdet

Ser helst på tv
Tittar inte ofta på tv, men ofta på andra skärmar. Ser helst just nu: "The Big bang theory