HT-forskare föreläser på webb-TV

Ur programserien "Lundaforskare föreläser" på Kunskapskanalen UR Samtiden. Arrangör: Lunds universitet.

Modets magi och drivkrafter

Hanna Wittrock, forskare i socialantropologi och lärare i kurser i modevetenskap, säger att man måste skilja på mode som princip och mode som uttryck. Hon visar vad som påverkar modet, och vad som gör att något är äkta och autentiskt i en tid av masskonsumtion och masskopiering.

Musikvideon som konstverk

Musikvideon är en medieform som det ständigt experimenteras med i takt med teknikutvecklingen. Dess huvudsyften är att göra reklam och att vara ett konstnärligt uttryck för vad som ska kommuniceras. Mikael Askander, forskare i kulturvetenskap, berättar om gamla och nya musikvideor.

Magi och välbefinnande

Thomas O´Dell, professor i etnologi, menar att vårt behov av religion och andlighet ökar och att det ökade intresset för spa i själva verket visar på sökande efter en slags magi.

Religiösa affischer

Religiösa affischer är viktiga för den religiösa minoritetsgruppen aleviterna, något som är otänkbart för de sunnimuslimer de lever ibland i Turkiet. Hege Markussen, doktorand i religionshistoria, säger att hur man använder bilden visar vilket förhållande man har till religionen.

Att använda språket konstruktivt

Anders Sigrell, retorikprofessor vid Lunds universitet, ger olika infallsvinklar på retorik, ett ämne som har flera tusen års historia; det härstammar ända från 400-talet f Kr. Retoriken kan få oss att fundera över hur vi väljer, både som talare och lyssnare, och få oss att använda språket mer konstruktivt.

Gatukonst - vad är det?

Peter Bengtsen, forskare i kulturvetenskap vid Lunds universitet, förklarar skillnader och likheter mellan graffiti och gatukonst och ger exempel på olika typer av gatukonst. Han menar att gatukonst kan bidra till medborgarnas reflektion och till mer demokrati.