lu.se

Humanist- och teologdagar 24-25 april 2009

Tid: fre den 24 april kl 09.00-18.00, lör den 25 april kl 10.00-13.00
Plats: Språk och litteraturcentrum (SOL-centrum), Helgonabacken 12 i Lund
Fritt inträde. Alla är välkomna!

Obs! Inställd föreläsning. Föreläsningen "Rädsla i Montesquieus persiska harem - erotisk lidelse och förtryck" har tyvärr blivit inställd.

Tema: RÄDSLA & TRÖST

Varför vill vi se på skräckfilm, får politiker visa känslor och finns det djur som kan trösta? Kom och lyssna på forskare inom humaniora och teologi när de ger sig i kast med två eviga mänskliga fenomen - rädsla och tröst, som är årets tema för HT-dagarna.
Årets Rausingföreläsare är poeten och dramatikern Kristina Lugn.

Ett 30-tal av områdets forskare kommer under dagarna att utforska människans existentiella villkor utifrån mycket speciella infallsvinklar. Hur hanterar vi en värld som skakas av kriser och omvälvningar på olika plan? Vem eller vad ska ge oss stadga i livet? Under årets HT-dagar får vi möta hur våra föregångare genom årtusendena hanterat dessa fenomen, vad kan exempelvis ett arkeologiskt skelett berätta om rädsla och tröst för 7000 år sedan.

Men också dagsaktuella företeelser som skrämmer oss undersöks, som exempelvis miljöfrågor och organtrafficking, liksom hur vi söker tröst och förtröstan – genom gemenskapen med andra människor, litteraturen, musiken, konsten och filmen.

Kristina Lugn årets Rausingföreläsare
Temat är särskilt välfunnet för årets Rausingföreläsare Kristina Lugn. Hennes författargärning är i vid mening humanistisk. Existentiell smärta och socialt utanförskap skildras med en författarröst med ett djupt personligt tilltal, fylld av ironi och absurd humor.

Rausingföreläsningen med Kristina Lugn äger rum kl. 12.00 lördagen den 25 april i Hörsalen på Språk- och litteraturcentrum.

Varmt välkomna att tillbringa två dagar i sällskap med specialister på människans försök att balansera ångest och glädje i tillvaron!

Om Humanist- och teologdagarna

Humanist- och teologdagarna är ett årligen återkommande arrangemang av området för humaniora och teologi vid Lunds universitet. Alla föreläsningar hålls i det vackra Språk- och litteraturcentrum (SOL). Caféet på SOL hålls öppet under dagarna och HT-biblioteken har bokbord med böcker till salu i SOL-centrums foajé.