lu.se

HT-dagsföreläsningar på webb-TV

HT-dagarna 2015: Tema: Genier och andra

UR Samtiden på UR Play filmade några av HT-dagarnas föreläsningar 2015. Temat var då Genier och andra. Här kan ni se dem:

 

Zlatan - ett flerspråkigt bollgeni
Är fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic inte bara ett bollgeni utan även ett språkgeni? Efter att ha bott i några olika länder pratar han flera språk. Jonas Granfeldt som är professor i franska och Frida Splendido som är doktor i franska föreläser om Zlatans språkkarriär.

http://urplay.se/Produkter/191058-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Zlatan-ett-flersprakigt-bollgeni


Vad skiljer en galning från ett geni?
Historieforskaren Peter K. Andersson har fördjupat sig i bygdeoriginal från den skånska landsbygden. Han föreläser om halvgalna kufar som har mycket gemensamt med dem som åstadkommit viktiga uppfinningar. Bland andra berättar han om Anders "Balzac" Olsson som levde i Perstorp på 1800-talet och ville bygga en ättiksfabrik i miniatyr och om Kuska-Otto som jobbade med en mystisk flygmaskin.

http://urplay.se/Produkter/191060-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Vad-skiljer-en-galning-fran-ett-geni

Biohacking
Moa Goysdotter och Jenny Grönberg-Hernandez är forskare och föreläser om biohacking. En biohackare kan sätta in chip i sin kropp för att hålla koll på sin hälsa eller testa sushin för att se om det är rätt sorts fisk. Det biologiska och det vetenskapliga systemet hackas.

http://urplay.se/Produkter/190798-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Biohacking


Bellman - från källarpoet till nationalskald
Carl Michael Bellman kunde varken sköta sin ekonomi eller hälsa och det var inte tal om att han skulle få plats i nystartade Svenska Akademien. Men efter sin död fick han ett kändisskap som överraskade alla. Det berättar Johan Stenström, professor i litteraturvetenskap, som ger oss en inblick i vad som gjorde Bellman så stor och varför hans minne lever än idag.

http://urplay.se/Produkter/191442-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Bellman-fran-kallarpoet-till-nationalskald


Litterära celebriteter och mediala genier
Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson är professorer i litteraturvetenskap och berättar om kända författare som också är mediala genier. Selma Lagerlöf, Leif GW Persson och många där emellan har jobbat och jobbar aktivt med sitt varumärke. Celebriteter är en produkt av 1800-talet, men de blir bara fler och fler.


http://urplay.se/Produkter/191067-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Litterara-celebriteter-och-mediala-genier

http://urplay.se/Produkter/191067-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Litterara-celebriteter-och-mediala-genier
Den siste romantiske teologen i Lund
Anders Jarlert är professor i kyrkohistoria och berättar om professorn och teologen Carl Wilhelm Skarstedt i Lund. Under 1800-talet skrev han psalmer och ordlekar och sysslade med botanik. Psalmerna används fortfarande i både Sverige och USA. Inspelat den 17 april 2015 på Lunds universitet.

http://urplay.se/Produkter/191064-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Den-siste-romantiske-teologen-i-Lund

Lånta fjädrar? Om skapande och kreativ återanvändning
Robert Willim är lektor i etnologi och ger en föreläsning om kulturell återanvändning i bild och ljud. Han berättar bland annat om att man på 1800-talet använde tekniker med speglar som bidrog till att ge fotografier en viss sorts färg. Det här kunde anses "förfalska naturen" och kritiserades på samma sätt som filter i sociala medier för bilder.

http://urplay.se/Produkter/191065-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Lanta-fjadrar-Om-skapande-och-kreativ-ateranvandning

Geniet på bio - Winston Churchill och filmen
Erik Hedling är professor i filmvetenskap och berättar om Winston Churchills syn på film. Churchill såg tidigt filmens potential och möjligheter, både som propaganda och som nöje.

http://urplay.se/Produkter/190797-UR-Samtiden-Humanist-och-teologdagarna-2015-Geniet-pa-bio-Winston-Churchill-och-filmen