Serie

Stephan Borgehammar (red.)
Reformation & gudstjänst
Svenskt Gudstjänstliv 92
2017 | 276 s. | svenska

ISSN: 0280-9133
ISBN: 978-91-7777-013-8

Den reformation som inleddes för 500 år sedan kom att innebära betydande förändringar av gudstjänstfirandet i Sverige. I årets volym av Svenskt Gudstjänstliv utforskar vi motiven, förloppen och konsekvenserna.

Gudstjänstreformernas motiv behandlas av Ragnar Holte och Thomas Girmalm. Holte tecknar den allmänna bakgrunden i en artikel om Luther och Melanchthon och deras mest kända skrifter. Thomas Girmalm undersöker vilken kyrkosyn som kommer till uttryck i Martin Luthers gudstjänstordningar.

Två artiklar skildrar både motiv och konkreta förlopp. Christer Pahlmblad presenterar de svenska reformatorernas kritik mot sakramentalier – sakramentsliknande vignings- och välsignelsehandlingar – och kommer ett tidigt evangelisk-lutherskt prästvigningsritual på spåren. Mattias Lundberg utreder
uppkomsten av det för svensk liturgi typiska ”mässandet” av prefation, instiftelseord och Fader vår.

På 1930-talet hämtade Gunnar Rosendal inspiration från den svenska reformationen när han sökte förnya gudstjänstlivet. Hur detta mottogs av unga präster i samtiden skildrar Christian Braw. Slutligen visar Stina Fallberg Sundmark hur sinnliga element i fromhetslivet som försvann under 1500-talet nu håller på att återvända, bland annat genom den Frälsarkrans som Martin Lönnebo har skapat.

Denna årgång av Svenskt Gudstjänstliv tillägnas professor em. Ragnar Holte på 90-årsdagen. Han är sedan 1967 medlem av årsbokens redaktion och var i 55 år ordförande och vice ordförande för dess huvudman, Laurentius Petri Sällskapet för svenskt gudstjänstliv.

Sidansvarig: louice.cardell_heppkansliht.luse | 2020-10-05