Serie

Malena Forsare, Anja Mølle Lindelof (red.)
Publik i perspektiv. Teaterarbete i Öresundsregionen
Centrum för Öresundsstudier (tidigare Centrum för Danmarksstudier) 29
2013 | 175 s. | svenska

ISSN: 2001-9874
ISBN: 978-91-7061-129-2
Förlag: Makadam

Två teaterpjäser uppförda av fyra teatrar på tre scener och i ett tält, i tre länder, på flera nordiska språk – att kalla projektet Teaterdialog Öresund för en avancerad övning i dialog, samarbete och samordning är ingen överdrift. Ett gemensamt incitament för projektet har varit sökandet efter kulturellt och konstnärligt gränsöverskridande möten. Utifrån Öresundsregionens speciella möjligheter till brobyggande har Teaterdialog Öresund haft ambitionen att vidga förståelsen för publiken, men också att skapa publikmässig integration mellan grannländerna.

Vad är en teaterföreställning och hur ska vi förstå den? Med dialog som ledord vill Publik i perspektiv placera de två pjäserna i projektet i ett större sammanhang än premiär och spelperiod. Boken diskuterar frågor som dessa: Vad händer om vi tolkar en föreställning ur ett kritiskt vithetsperspektiv? Vilka faktorer påverkar marknadsföringen och varumärkesbyggandet av en pjäs? Vilkens sorts kunskap utvecklas om teatern för ett samtal med publiken och låter publiken själv bestämma vad samtalet ska handla om?

Publik i perspektiv åskådliggör och diskuterar erfarenheter från projektet Teaterdialog Öresund. I boken medverkar forskare och skribenter som till vardags verkar på olika akademiska och journalistiska arenor i regionen. Tillsammans undersöker de området »publikutveckling«som en möjlighet att förstå utmaningar i ett samtida teaterlandskap.

Sidansvarig: louice.cardell_heppkansliht.luse | 2020-10-05