Series

Kristofer Hansson, Eva Nordmark (ed.)
Att arbeta med delaktighet inom habilitering
2015 | 188 p. | Swedish

ISBN: 978-91-44-10754-7
Publisher: Studentlitteratur

Delaktighet har kommit att bli ett samlingsbegrepp för hur samhället ska kunna möta alla människors röster och perspektiv. Inte minst inom habiliteringens olika verksamheter är det idag ett centralt begrepp. Denna antologi tar sin utgångspunkt i ett mångfacetterat habiliteringsperspektiv och presenterar nya synsätt på hur delaktighet kan förstås, hur det praktiskt används, men också hur det kan problematiseras utifrån ett flervetenskapligt och tvärprofessionellt perspektiv. Kapitlen har ett praktiknära perspektiv och presenterar forskning gjord i nära samarbete med verksamhetsområden inom habilitering. För både yrkesverksamma, studerande och forskare reser antologin ett antal centrala frågor: Vad menas med delaktighet och på vilket sätt kan jag skapa delaktighet för andra människor? Är jag beredd att dela mitt inflytande och ansvar? Men också frågor om vem det är som ska bestämma vad som är en 
tillräcklig delaktighet, när den inte är tillräcklig och för vem denna delaktighet är tänkt? Med andra ord, hur kan delaktighet bli på riktigt? Detta är frågor som inte alltid har ett självklart svar men som är viktiga att diskutera. Det är också frågor som synliggör den spännvidd det finns i begreppet delaktighet och som gör det både lockande och spännande att arbeta med. 


Att arbeta med delaktighet inom habilitering vänder sig till universitets- och högskolestudenter som fokuserar på habilitering och delaktighet i olika typer av utbildningar. Även yrkesverksamma inom exempelvis habilitering och rehabilitering liksom samhällsaktörer inom området får en värdefull introduktion till tvärprofessionella och flervetenskapliga perspektiv på delaktighet.

Page Manager: louice.cardell_heppkansliht.luse | 2020-10-05