lunduniversity.lu.se

Poäter

Poäter

Niklas Schiöler
Poäter
2012

Svenska

ISBN: 978-91-7331-496-1
Publisher: Carlsson bokförlag

Alla äter vi, så även poeter. Ändå har poeter genom historien använt mat och smaksensationer påfallande lite i sina verk. Varför är färsk koriander, grillad palsternacka, rökt sik, långkoksmört kött sönderfallande i munnen, glaciärvit yoghurt, aromen av saffran, chilidrypande melonsaft i mungipan, gyllenbrunt rostade pinjenötter, mörk choklad och mycket annat så ovanligt i dikten?
I ”Poäter”, en poesi- och mathistorisk resa från Homeros till Jamie Oliver, kommer Niklas Schiöler några svar på spåren till varför maten kommit på lyriskt undantag. Men inte minst får vi här ta del av en mängd historiska ”avvikelser”, just sådana matfyllda dikter som sätter snurr på smaklökarna och får näsvingarna att vibrera.
I denna bok dras därför sinnena oemotståndligt åt två håll, två som sammanfaller: det poetiska och det kulinariska.
Niklas Schiöler är docent i litteraturvetenskap och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker och är en av de främsta kännarna av Tranströmers författarskap.
Kärlek per korrespondens
Om kärlek och äktenskap i det sena 1800-talets svenska verklighet. I centrum står två pars relationer under förlovningstiden. Hur förhöll de sig till sin kärlek och hur hanterade de den när nu siktet var inställt på äktenskap? Framför allt är det genom parternas brev som Douglas närmar sig deras relationer. Douglas följer de två paren Erik och Sophia, Hanna och Harald.