lu.se

HT-samtal #27 – Teknik

Publiceringsdatum: 23 januari 2017

Om avsnittet: Hur ser humanisters och teologers relation till teknik ut? Är forskare inom humaniora bakvända ludditer som skyr moderna hjälpmedel och helst arbetar med gåspenna och pergament i skenet av ett stearinljus? Eller är det dags att göra upp med den bilden? Martin Degrell i samtal med Marianne Gullberg, professor i psykolingvistik och föreståndare för Humanistlaboratoriet, Jutta Haider, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, och Björn Nilsson, forskare i arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antikens historia. Producent Martin Degrell. Tekniker Peter Roslund. Musik Graham Bole.

Tips: Marianne tipsar om att gå en introduktionskurs i Humanistlaboratoriet, och boken The Hedgehog, The Fox, and The Magister's Pox: Mending and Minding the Misconceived Gap Between Science and the Humanities av Stephen Jay Gould. Jutta tipsar om boken Sorting Things Out: Classification and Its Consequences av Geoffrey C. Bowker och Susan Leigh Star. Björn tipsar om att läsa gamla bruksanvisningar till dammsugare, kameror och annan vardagsteknik.

Från vänster: Jutta Haider, Björn Nilsson, Martin Degrell och Marianne Gullberg i Humanistlaboratoriets LARM-studio på LUX.

Kontakt

Martin Degrell
Samtalsledare och fakultetssekreterare för forskning
martin.degrellkansliht.luse
tel: +46 46 222 72 28

Lyssna på samtalen via


iTunes

Soundcloud

RSS

Signaturmelodi i podden: Kirigami av Graham Bole, licens Creative Commons BY 4.0