Sorbonne Université

Reseberättelse från Paris, Frankrike

Sorbonne Université

Huvudbyggnaden, ”Sorbonne-­byggnaden”, som är placerad mitt i Latinkvarteren (5:e arrondissementet), är det största campuset i Frankrike och tillhör ett av de första universiteten i världen, med anor från 1300-­talet. Så bara att besöka skolan är en kulturupplevelse i sig! Dessutom är det ett av Paris populäraste kvarter, fyllt av mysiga, internationella caféer, restauranger och barer för lunch och afterwork! Utöver denna byggnad finns ytterligare två campus; Centre Malesherbes, som ligger i vackra 17:e arrondissementet, inte långt ifrån Triumfbågen och Centre Clignancourt, som ligger i 18:e arrondissementet och därmed lite i utkanten av centrala Paris. Vid Paris-Sorbonne kan man läsa litteratur, språk, civilisation, konst, humaniora och samhällsvetenskap. Själv läste jag två kurser i latin på nybörjarnivå (år 1), lingvistik år 3 och en litteraturkurs i post-kolonialistisk teater år 3. Som Erasmus-­‐student kan man välja bland alla kurser som finns tillgängliga under terminen, oavsett nivå/år och oavsett institution. En skillnad från universitetet i Sverige är att till varje kurs man läser finns ”CM” (cours magistraux) som är föreläsningar där man lyssnar och tar anteckningar och där inget samspel sker mellan studenter och föreläsare, samt ”TD” (travaux dirigés), som kan liknas med vid en lektion vid ett svenskt universitet där föreläsaren föreläser men där även studenterna får arbetsuppgifter som man sedan går igenom med föreläsaren. TD var helt klart lättare än CM! CM är inte obligatoriska medan alla TD är det. Administrationen vid Sorbonne var vidare väldigt hjälpsamma, både före och efter ankomst. Ansvarig för internationella studenter svarade alltid snabbt på mail och, precis som i Lund, kunde man alltid titta förbi deras kontor om man hade några funderingar. När det kom till studierna och val av kurser, var det lite komplicerat (fast då är jag van vid att följa de kurser som ingår i mitt program) för man blev ju tvungen att planera ihop sitt eget schema och hålla reda på vilket campus kursen gavs på, så att man hade tillräckligt med tid att ta sig emellan (det kunde ta uppåt 45 min att ta sig från Sorbonne-byggnaden till Clignancourt!).
Man fick ta hjälp av varandra (andra Erasmusstudenter) och det löste sig liksom! Även ansvariga för Erasmusstudenter vid respektive institution var väldigt hjälpsamma och det var smidigt att boka möte med dem.

Mottagande

Under veckan innan kursstart anordnades ett mottagande av Erasmusstudenter vid Sorbonne där ansvariga vid internationella kontoret presenterade sig, studenterna fick lämna sina sedan innan förberedda ”dossiers” – papper innehållande personuppgifter, betyg från Lunds universitet, kopia på pass mm. varpå vi fick våra student-ID-kort. Där fick vi även information om hur vi skulle gå till väga för att söka och välja kurser. Efter mottagningsmötet anordnade faddergruppen Parismus en träff i Jardin de Luxembourg, där vi lekte lite lekar och man kunde göra bekantskap med andra Erasmus studenter.

Kurser

Väl på plats, efter mottagarmötet, hade man två veckor på sig att bestämma vilka kurser man ville läsa samt sätta ihop sitt schema, vilket betydde att man kunde gå och prova på flera olika kurser under de två veckorna. Jag läste fyra kurser, motsvarande 22 hp.
Kursen i lingvistik var centrerad på verbfrasen. I och med att cours magistraux inte var obligatoriska, så var där inte någon direkt länk mellan dessa och travaux dirigés, det var till och med olika lärare. Jag skulle säga att jag lade lika mycket arbete på denna kurs som jag skulle gjort på en liknande kurs i lingvistik på 6 hp i Sverige och jag klarade mig bra. Examinationen bestod av ett slutprov där man skulle analysera verbfraser i meningar.
Latinkurserna var grundkurser som kompletterade varandra och utgjorde tillsammans motsvarande 7 hp. Den ena behandlade fransk grammatik medan i den andra kursen arbetade man med översättning från latin till franska och tvärtom. I båda kurserna blev vi examinerade på duggor, skulle man väl kunna motsvara det med, vid två tillfällen samt vid ett slutprov. Dessa båda kurser och kursen i lingvistik fungerade mestadels som travaux dirigés, där lärarna hade genomgångar men där studenterna även fick delta mycket och göra övningar.
Litteraturkursen jag läste var svårast. Vi läste diktsamlingar och teatrar av Afro-franska författare och temat för kursen var ”la négritude”. Lektionerna bestod av cours magistraux och travaux dirigés, fast i denna kurs så gick alla möten åt att läraren föreläste. En stor skillnad från universitet i Sverige var att man inte fick några handouts och läraren använde inga powerpoints under föreläsningarna. Det enda man kunde ta till vara på var alltså att lyssna och ta anteckningar. Då det inte fanns några powerpoints, så kunde man inte få tillgång till dem i efterhand så som man brukar kunna vid universitetet i Sverige. Detta gjorde såklart det väldigt svårt för oss Erasmusstudenter att följa med i vad som sades. Examinationen bestod av dels en skriftlig inlämning – ”une analyse de texte” där man skulle analysera en bit ur en teater eller längre dikt och dels en salstenta där man skulle skriva en speciell slags uppsats som kallas ”une dissertation”. Det svåraste med de båda uppgifterna var att förstå och utföra dem efter specifika ramar, efter en väldigt specifik struktur. Något som hjälpte mig väldigt mycket var därför att gå på mentorsmöten – ”tutorat”, som anordnades specifikt för Erasmusstudenter för just detta ändamål. Den här kursen lade jag väldigt mycket tid på, vilket inkluderade att söka reda på hur uppgifterna skulle göras. Trots att denna kurs var väldigt svår och tog väldigt mycket tid för mig, så har jag haft stor nytta av erfarenheten efteråt, gällande att skriva uppsats i allmänhet.

Boende

Skolan har inte mycket boendeformer att erbjuda. Där finns ett studenthem som, när jag skulle åka, mottog endast omkring 40 studenter, och då i första hand studenter med lägst ekonomiska medel. För att ens ansöka dit, var jag därför tvungen att bifoga kopior på mina föräldrars lönebesked (vilket som svensk jag fann lite märkligt…). I Paris finns även ett studentområde som heter Cité Universitaire de Paris. Dit kan man oberoende vilken skola man ska läsa på, söka. Dock har detta boende även det väldigt begränsat med platser, så jag blev heller inte antagen dit. Jag hittade mitt boende via facebook. Dels finns grupperna ”Ung i Paris” och ”Svenskar i Paris”, samt en fransk grupp ”wanted bon plans”. Paris är en stor stad där människor kommer och går – pluggar en termin hit och en termin dit, är iväg på praktik på annan ort osv. osv. – så det finns absolut möjligheter att hitta boende via sociala medier och annonser. Många av mina Erasmus vänner hittade boende via annonser väl på plats, framför allt i kyrkor. Exempelvis kan man besöka Svenska Kyrkan i Paris eller Église Americaine. Själv kom jag i kontakt med en svensk tjej som hade studerat i Paris i några år och som nu skulle lämna. Sedan kom jag i kontakt med min engelska rumskompis via en gemensam vän på facebook. Faddergruppen Parismus hjälpte också till så gott de kunde för de som hade svårt att hitta boende väl på plats.

Nöjen och fritid

I Paris finns ALLT! Där kryllar av mysiga caféer, barer, restauranger, muséer, parker och shopping såklart om man vill det. Sorbonnes huvudbyggnad ligger i Latinkvarteren precis i närheten av Jardin de Luxembourg, Panthéon och Notre Dame. Sedan finns där flera föreningar som anordnar aktiviteter för unga och studerande i Paris, så det finns alltid något att göra och sätt att träffa nya människor på! Föreningen ”CIJP – Club de jeunes à Paris” anordnar guidade turer, temakvällar, konserter mm. i Paris, samt utflykter till Bryssel, Fontainebleau och Saint Michel bland annat. Faddergruppen Parismus anordnade även pub kvällar varannan vecka, guidade turer och andra aktiviteter som utflykt till Versailles bland annat.

Kostnader

I och med att jag inte hade så stort val av boende, fick jag acceptera det jag hittade först. Det blev därför dyrare än jag hade tänkt mig. Jag betalade 600 euro i månaden. Samtidigt var boendet väldigt centralt och i ett tryggt område så jag tyckte ändå att det var värt det. I övrigt upplevde jag inte att det var dyrare i Paris än i Sverige. Om man är van vid studentpriser i Lund och Malmö, så finns det liknande ställen och priser att hitta i Paris. Ett tips är att äta lunch på ”Restaurant Universitaire” som finns i närheten av de olika campusen och som har studentanpassade priser. Ett annat tips är att köpa pendelkort (om det är så att man ändå behöver ta tunnelbana eller buss till skolan) och ”free” erbjuder kontantkort från endast 2 euro!

Information

Namn: Anonym
Studerat: Ämneslärarutbildningen
Utbytesstudier: Sorbonne Université, Paris, Frankrike
Tid: Höstterminen 2014
Kontakt: Om du vill kontakta mig gå genom internationella kontoret först.
Universitetets hemsida:
www:lettres.sorbonne-universite.fr
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16