Università Ca' Foscari Venezia

Reseberättelse från Venedig, Italien

Staden

Venedig är en fantastisk stad i nordöstra Italien och är uppbyggd av öar som sammanbinds med hjälp av hundratals broar. Staden har en flera hundra år gammal historia och när du anländer så känns det som att återvända till medeltiden. Venedig är enligt min personliga åsikt världens vackraste stad med en omgivning som är svår att hitta kring andra städer i världen. Detta i kombination med dess historia skapar en atmosfär som är svår att ta in eftersom det inte liknar någonting vi har i Sverige. Staden är ganska liten men väldigt mysig, dock tröttnar man ganska snabbt på alla turister som strosar runt bland de olika gränderna. Transporterar sig gör man enklast till fots men annars består kollektivtrafiken av båtar som fungerar exakt som busslinjer. Bilar existerar inte i Venedig utan de får stanna i stadens utkant.

Universitetet

Universitetet heter Ca' Foscari och har sin huvudbyggnad i centrala Venedig. Där finns all hjälp du behöver för att kunna få information om universitetet och dess lokaler. Det finns, likt Lunds Universitet, olika institutioner inom universitetet som då är placerade runt om i staden. Det intressanta med de olika föreläsningssalarna är deras design och den vackra inredning många av dem präglas av. Flera av salarna har en gammal historia och kan därför bland annat innehålla vackra takmålningar. De olika institutionerna ligger dessutom hyfsat nära varandra eftersom Venedig är en ganska liten stad, vilket gör det möjligt att ha flera föreläsningar under samma dag. Om man vill studera på ett bibliotek så erbjuder Venedig många olika alternativ beroende på vart du befinner dig i staden. Biblioteken kan lätt bli fulla väldigt snabbt på vardagar, så för att bli garanterad en plats kan du behöva vara ute i god tid. Universitetet erbjuder dessutom lunchrestauranger där det går att äta för cirka 60 kronor per måltid.

Mottagande

Innan jag anlände till Venedig hade universitetet redan skickat ut mycket information och ordnat boende åt mig, så jag var hyfsat förbered på de första dagarna. De hade dessutom ordnat en välkomsthelg åt utbytesstudenter att verkligen uppleva Venedig (som dock kostade cirka 1500 kr). Universitetet har dessutom ett kontor i huvudbyggnaden dit utbytesstudenter kan gå för att få hjälp och för att komma igång med sina studier. De är väldigt trevliga där, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är riktigt lika organiserade i Venedig som i Lund. Därför är det en uppmaning till folk som vill studera i Venedig att redan de första dagarna ta sig till detta välkomstcenter för att se till så att ens kurser stämmer och få viktig information om universitetet som möjligtvis inte har nämnts innan.

Kurser

Studiesystemet är likt Sveriges system och de flesta kurser är antingen 6 poäng eller 12 poäng. Jag hade t.ex en 12 poängs kurs och tre 6 poängs kurser för att få ihop de 30 poäng som krävdes. Det som skiljer sig med kurserna i Italien är att du inte behöver registrera dig på en kurs i förhand vilket gör det enkelt att byta om kursen du valt inte passar. Registrerar sig gör man enbart några veckor före tentamen. Visserligen kräver skolorna att du fyller i ett learning agreement inom en viss tid, men det är bra att veta att det inte är omöjligt att byta kurs inom en hyfsat bred tidsperiod. Om man väljer att åka till Italien måste man dessutom vara beredd på att de kurser du valt i Sverige inte kommer att finnas när du kommer fram vilket gör att man måste vara öppen att välja andra kurser att studera. Du kan dessutom studera både master- och kandidatkurser även fast du går ett kandidatprogram i Sverige eftersom nivån på masterkurserna är lägre i Venedig.
Intressant kurs med en tråkig föreläsare, det jag lärde mig läste jag i den enda boken vi hade under kursen som var på 300 sidor. Boken var väldigt lättläst och bestod av kapitel kring de vanliga filosofiska frågorna. Examinationsformen skedde genom en uppsats på 5000 ord samt ett prov enbart bestående av frågor med olika svarsalternativ. Fick du hög poäng på provet så spelade det ingen roll vad för betyg du fick på uppsatsen. Som en sammanfattning var det ett intressant ämne som hade kunnat bli hur bra som helst om föreläsaren hade varit bättre. I helhet var det dessutom en ganska enkel kurs och krävde ingen enorm arbetsinsats.
Detta var den kurs som krävde störst arbetsinsats eftersom det var extremt mycket information som skulle sammanfattas. Väljer man denna kursen måste man vara väldigt uppmärksam på lektionen eftersom läraren aldrig använder powerpoints och knappt skriver på tavlan. Att göra sammanfattningar av varje lektion är ett tips. Examinationsformen bestod av en uppsats som skrevs under 3 timmar kring en fråga läraren gav ut samt en muntlig examination på denna uppsats. Tycker man att det är intressant med den ekonomiska utvecklingen i USA, Europa och Asien under 1900 talet i kombination med de krig som var ska man välja denna kursen.
Enklast av alla de kurser jag studerade. Ämnet var intressant men läraren gjorde det ganska flummigt. Var du bara närvarande och visade intresse för ämnet så hade du bra chans att få ett högt betyg. Läraren gick ofta igenom kulturella skillnader men det blev aldrig riktigt komplicerat. Examinationen skedde via ett skriftligt prov samt en muntlig presentation av ett ämne kopplat till intercultural communication. Detta ämne krävde minst arbete för min del.
Ämnet var väldigt intressant och läraren var tydlig och använde powerpoints under varje lektion. Vi diskuterade bland annat internationell rätt och olika lagsystem. Ämnet kan verka enklare än vad det egentligen är och det är viktigt att verkligen läsa på allt som står på powerpoint presentationerna, vilket var det vi blev examinerade på. Det fanns en fråga under provet som vi inte hade diskuterat på lektionerna och som enbart fanns på en liten del av en powerpoint presentation, så det är viktigt att verkligen läsa på ordentligt.

Boende

Boende kan ansökas om genom universitetet i Venedig, det var nämligen så jag fick bostad. Boendet jag hamnade på låg ute på en ö som heter Guidecca och för att ta sig till skolan måste du åka båt (i ungefär en minut bara). Alla platser i Venedig är väldigt fina så själva området för boendet är bra, däremot var kvalitén på själva boendet inte bra. Jag bodde i ett dubbelrum (det går att ansöka om singelrum) tillsammans med en kille från Ukraina. Rummet var inte så stort vilket gjorde att vi trängdes på en ganska liten yta och vår dusch hade mögel på väggarna. Personalen kunde knappt prata engelska och wifi fanns inte utan enbart internetstickor för 10 euro i månaden. Jag vet dock att vissa rum var bättre, speciellt singelrummen, vilket är ett tips att söka om man vill studera i Venedig. Boendet har heller inget eget kök utan enbart mikrovågsugnar vilket gör att många måltider äts ute. I närheten finns dock restauranger med studentrabatter. Det positiva med boendet är att 250 studenter bor där samtidigt, och man kommer ganska nära de andra. Det är väldigt lätt att samlas och äta middag eller bara hänga i något sällskapsrum. Om man ska bo i Venedig under en längre period skulle jag tipsa om att söka boende på egen hand.

Nöjen/Fritid

Passa på att uppleva det rika kulturlivet som Venedig erbjuder. Gå på museum och ta en guidad tur genom staden till att börja med. I Venedig finns dessutom en nattklubb som har öppet onsdagar och fredagar, men för att få lite variation i sitt utbud kan man röra sig 30 minuter utanför staden där fler klubbar finns. I övrigt skulle jag tipsa om att resa runt i landet och se olika städer och byar. Jag besökte bland annat Gardasjön, Portofino, Florens och Rom. Vi gjorde dessutom en roadtrip, men jag rekommenderar att man hellre tar tåget om det går istället för bilen. Att hyra bil var ganska dyrt och att köra i Italien är inte samma sak som att köra i Sverige, då trafikregler inte tas lika seriöst.

Kostnader

Venedig är en dyr stad i jämförelse med resten av Italien. Då den har 50 000 invånare och 22 miljoner turister varje år blir priserna skyhöga på bland annat restauranger och turistattraktioner. Undvik de största turistområdena om du vill äta. Boende och logistik i övrigt var inte så dyrt, men mycket pengar gick åt till
mat.

Övrigt

Jag vill ändå rekommendera studenter att göra sitt utbyte i Venedig eftersom jag träffade fantastiska människor där som jag fortfarande har kontakt med. Det är lite dyrare och boendet är lite sämre men det är fortfarande världens vackraste stad med en fantastisk miljö. Vill man åka skidor är det dessutom väldigt nära till Alperna. Studierna kommer dessutom inte ta upp all din tid, vilket ger dig möjlighet till mycket fritid.

Information

Namn: Anonym
Studerat: Mänskliga rättigheter
Utbytesstudier: Università Ca' Foscari Venezia, Italien
Tid: Höstterminen 2015
Kontakt: Om du vill kontakta mig gå genom internationella kontoret först
Universitetets hemsida:
unive.it
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16