University of Western Australia

Reseberättelse från Perth, Australien

Perth

Personligen så fattade jag inte så mycket tycke för staden i sig. Men det är verkligen en smaksak såklart. Jag brukar säga att det är som personkemi med en stad; antingen så får du en bra kemi med staden i sig eller så finns den inte mellan er. Perth är enligt mig en ren och fin stad men ganska karaktärsfattig. Däremot finns det väldigt fina områden runtom Perth såsom Fremantle(en fantastisk hamnstad precis intill Perth), Rottnest Island, Margret River, Swan Valley, mm. Det ska också tilläggas att Perth är känd för sina stränder(bland de större städerna), men för en välberest globetrotter som blivit bortskämd med magiska platser så kommer Perth inte att imponera särskilt mycket. Jag hade turen att bo 10 minuter från havet vid Cottesloe vilket givetvis hjälpte att förhöja min upplevelse av staden.Sammanfattningsvis så saknade Perth karaktär enligt mig och vi fick aldrig någon vidare kemi.

University of Western Australia

Det är svårt att sammanfatta universitet då hela systemet skiljer sig rätt mycket åt från det svenska. Campus är otroligt vackert och biblioteket blev vårt hem. I jämförelse med studietempot i Lund så var studietempot i Perth betydligt högre. Men vi förstod också att det skiljde sig väldigt mycket åt beroende på vilka kurser man läste. Men generellt kan en säga att tempot var högt och att det verkligen krävdes en extra växel om man ville få bra betyg. Det krävdes mer av en på UWA än på Lunds universitet, speciellt märkbart var det på våra seminarier då det ofta var väldigt mycket läsning och krav på muntlig redovisning från alla som deltog (obligatoriskt). På UWA läser en fyra kurser parallellt och ofta är det rent kvalitativt mycket uppgifter som ska göras- så det gäller att strukturera upp sin tid väl. Jag fick också höra från väldigt många håll att UWA var hårdare än många andra universitet i Perth när det kom till betygsättning, om det vidare är sant är svårt att svara på. UWA, som jag förstod det, räknades som en lite finare skola i Perth. Det blev stundtals också tydligt att skolgången på UWA samt boende på campus var en klassfråga. Jag var överlag väldigt nöjd med mina kurser och hade ett par lärare som var helt fantastiska. Ett stort plus var att alla föreläsningar filmades så majoriteten av föreläsningar gick att se i efterhand på nätet-väldigt bra inför tentor och dylikt.

Mottagande

Vi blev upphämtade på flygplatsen i en minibuss av en fantastisk man som var anställd som chaufför av universitet - han berättade om hur mycket han älskade Perth och om hans son som tjänade bra och bodde i ett stort och fint hus. Dagen då vi började universitet var den en stor invigning i deras aula. Det var många fina och roliga tal, sen kom givetvis också de formella och tråkiga talen. Vi blev bjudna på popcorn och vatten, fick en rundtur runt Campus och sedan var dagen slut. Saknade mentorskapsprogram för utbytesstudenter som vi har på Lunds universitet. Fanns dock en grupp som ordnade ett par aktiviteter under terminens gång.

Kurser

Lärare: Donna Bayliss Kursinnehåll: Denna kurs introducerar studenterna till den breda omfattningen av psykologi, med särskild tonvikt på utvecklingspsykologi, socialpsykologi, intelligens och personlighet, och antisocial personlighetsstörning. Kursen ger en översikt av centrala teman och kopplingarna mellan dem. Det undervisas genom en samordnad serie föreläsningar och handledda laborationer. Examination: Muntlig aktivitet under seminarium, ’lab report’, ’major essay’ och ’final exam’. Kommentar: Jag tyckte att det var en intressant kurs med ett bra upplägg.
Lärare: Nicholas Harney
 Kursinnehåll: Inbördeskrig, politiskt förtryck, påtvingad migration, olagliga gränsövergångar, exil och tvångsförflyttningar verkar vara konsekventa frågor i vår moderna värld. Vilka är dessa flyktingar, illegala invandrare och asylsökande? Var kommer dessa asylsökande ifrån och varför? Vilka skyldigheter har stater gentemot flyktingar? Vilka organ, aktörer och intressegrupper samarbetar med flyktingar? Vilka samband finns mellan flyktingar och nationalism och rasism, gränser, invandringspolitik och attityder, statssuveränitet, diaspora och transnationalism, mänskliga rättigheter och kulturella identiteter? Dessa är några av de frågor som undersöks under kursens gång med fallstudier från hela världen. Examination: Muntlig redovisning, muntlig aktivitet under seminarium, ’minor essay’, ’major essay’ och ’final exam’. Kommentar: Väldigt intressant kurs och läraren var helt fantastisk!
Lärare: Michael Pinches Kursinnehåll: Denna kurs undersöker fenomenet social ojämlikhet inom och mellan en rad samhällen eller nationalstater med hänvisning till begrepp som klass, status, kön, ras, etnicitet och globalisering. Med utgångspunkt i olika teoretiska perspektiv och empiriska studier, undersöker kursen sociala och kulturella betydelser av ojämlikhet, samt de sätt som ojämlikheter produceras och reproduceras. Den utforskar också de missnöjen, konflikter, ideologier och samhällsförändringar som kan uppstå ur social ojämlikhet. Examination: Muntlig redovisning, muntlig aktivitet under seminarium, ’minor essay’, ’major essay ’och ’final exam’. Kommentar: Kursen var inte alls som jag tänkt mig. Läraren var lite för mycket inriktad på klassfrågor enligt mig; allt handlade i princip om klass. Ett alltför fattigt mått på ojämlikhet enligt mig. Litteraturen som vi fick läsa var fruktansvärt tråkig och min räddning blev uppsatserna då vi fick större frihet i vad vi skulle skriva om.
Lärare: Olika beroende på vilka ämnen som berördes. Kursinnehåll: Denna kurs möjliggör för studenten att förstå internationell politik; Den undersöker strukturen i det internationella systemet, dess utveckling, roll i utvecklingsländer och uppkomsten av olika icke - statliga aktörer i den internationella politiken. Kursen undersöker de idéer av ordning och rättvisa som finns och den roll som FN besitter. Det internationella systemet utforskas med hänvisning till en rad frågor som kan omfatta allianser, regionalism, internationell rätt, miljöproblem, människohandel, kärnvapenspridning, mänskliga rättigheter, religion, etnicitet och terrorism. Kursen syftar till att göra studenterna bekanta med olika metoder för studiet av internationella relationer och även att ge studenterna en förståelse för komplexiteten i beslutsfattandet i den aktuella världsordningen. Sammantaget ger kursen de begreppsmässiga och metodologiska grunderna som tillåter eleverna att börja tänka som en IR-analytiker. Examination: Muntlig redovisning, muntlig aktivitet under seminarium, ’minor essay’, ’major essay’ och ’final exam’. Kommentarer: Väldigt intressant kurs och lärarna var ofta väldigt bra! Riktigt bra upplägg och struktur. Lärde mig mycket.

Boende

Det var svårt att hitta boende, vi letade intensivt i 3 veckor innan vi hittade ett bra ställe med rimlig hyra. Du kan få mycket hjälp av universitet och ekonomisk ersättning för resor till och från visningar (finns dock givetvis ett tak för hur mycket). Mäklarvärlden i Australien är vilda västern, vi hade absolut ingen bra erfarenhet av mäklarfirmor. Jag skulle nog nästan rekommendera att hyra privat, men se givetvis upp för oärliga försäljare även där (som alltid använt sunt förnuft-vad känns rätt?). Gumtree är en vanlig sökmotor för lägenheter och dylikt. För dig med Facebook- kolla även facebookgruppen Svenskar i Australien eller Svenskar i Perth för tips.

Nöjen och fritid

Fremantle blev en favorit och Rottnest Island är väldigt fint- båda ställena ligger precis utanför Perth. Min pojkvän studerade i Kina så jag var där under loven därav reste jag inte runt så mycket längst västkusten. Eftersom det är nära havet finns det mycket surfing och diverse vattenaktiviteter en kan syssla med i Perth. Ett besök i fina Kings park är på sin plats och en båttur längst med floden- jag och några vänner hyrde en husbåt en helg vilket rekommenderas.

Kostnader

Vi hade rätt billig hyra (omkring 3000 per person/mån), annars är det väldigt dyrt att hyra lägenhet i Perth. Matpriserna är högre i Perth än hemma i Lund. Generellt kan en säga att det är dyrare i Australien, speciellt Perth så spara undan lite pengar i spargrisen innan du åker.

Övrigt

Res runt i Australien efter eller innan du har studerat. Östkusten blev en favorit (reste dock inte mycket på västkusten, har hört att det är riktigt fint det med och mindre exploaterat). Australien generellt är helt fantastiskt-framförallt människorna som var väldigt öppna och lätta att få kontakt med. Finns mycket fina naturområden att upptäcka runt om- googla och se vad du tror passar dig! Det finns något för alla. Text: Anonym

Information

Namn: Anonym
Studerat: Mänskliga rättigheter
Utbytesstudier: University of Western Australia, Perth, Australien
Tid: Höstterminen 2014
Kontakt: Om du vill kontakta mig gå genom internationella kontoret först.
Universitetets hemsida:
uwa.edu.au
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16