Astrid Johansson - Università degli Studi di Milano

Reseberättelse från Milano, Italien

Staden

Milano är som ett stort vardagsrum. Det är inte ett perfekt resmål för turisten, men att bo i är en annan sak! Milano förtjänar att du tar dig tid att promenera runt, och efter hand kommer du hitta smultronställe efter smultronställe. Historiskt är Milano Italiens politiska centrum och slott som Castello Sforzesco är kvarlevor från den tiden. Stora vackra parker finns, t.ex Parco Sempione, Parco Venezia med flera. Milano har ett stort utbrett spårvagnsnät, så skippa allt som heter sightseeingbussar och ta spårvagn nr 10 istället och du åker igenom områden som du inte bör missa såsom China town, Corso como, Porto Garibaldi, Navigli etc. I norra Italien ligger alla kända städer med mindre än 3 timmars tågfärd ifrån varandra. Venedig, Bologna, Florens, Turin, Verona. Om du vill ha naturupplevelser så åk till de tre sjöarna norr om Milano; Como, Garda och Maggiore. Den längsta resan jag gjorde var till Rom på 6 timmar. Så innan kurserna kommer igång på riktigt så passa på att resa omkring!

Università degli Studi di Milano

Informationen var föga liten innan jag anlände till Milanos universitet. Det var något som jag irriterade mig på. När jag kom fram fick jag genast ny information som jag hade behövt få veta redan i Sverige. Just på Università degli Studi di Milano är det akademiska året indelat i 3 terminer istället för 2 i Sverige. DVS du läser max 20 hp per termin istället för 30. Detta gjorde så att jag fick tänka om. Rent schemamässigt är det inte tänkt att man ska läsa 30 hp. Folk läser max 18 poäng. Vissa endast 15. Men på grund av mitt program så måste jag samla ihop mina 30 poäng varje termin, och jag måste också förhålla mig till CSN’s regler om att få fortsatt fullt studiemedel så måste jag studera 75 %, dvs minst 22.5 hp. Jag löste det så att jag tillgodoräknade en 7.5 kurs som jag hade läst utöver mitt program sen tidigare från Lund och läste i slutändan 24 hp i Milano. Det var helt enkelt en ren tur att jag hade läst en kurs mer sedan tidigare. Registreringen på kurser sker först i november på höstterminen, så du som erasmusstudent kan ändra dig angående kurser fram tills dess, men det är inget jag rekommenderar. Redan på andra veckan efter kursernas start så har man missat mycket om man skulle komma in då. Så välj kurser fort.

Mottagande

Redan i juli fick jag ett mail från Milanos ESN (Erasmus student network) och blev tilldelad en ”buddy”. DVS en student som också bor i Milano som du kan höra av dig till och hänga med när du känner för det. Det var lite grann min räddning då jag kom 2 veckor för tidigt till Milano och kände ingen alls. Genom honom lärde jag känna fler studenter och sen var det igång! Jag rekommenderar att du också anmäler dig till ESN när de hör av sig till dig, det kan hända att de missar din emailaddress, men då googlar du ”ESN MILANO” och så hör du av dig till dem! Det är inga konstigheter utan de välkomnar alla som vill hänga på och du kommer få ett mycket roligt mottagande!

Kurser

Allmänt

Erasmusstudenter har alla väldigt många frågor om allt. Oftast är det en stackars person som har hand om allas frågor. Detta gör att ditt email kommer att glömmas bort i mängden. Min rekommendation är att sluta maila och besök eller ring personen som du vill ha svar ifrån, för det visade sig flera gånger att det gick MYCKET fortare då. Eller fråga om hjälp från ESN- volontärerna.

Kurserna

Jag valde att läsa 50 % av kurserna på italienska för att utmana språkkunskaperna. Jag ville egentligen läsa mer på italienska men det var tur att jag inte tog vatten över huvet för det blev svårt! Jag har läst italienska sedan jag var 17 år och har Italienska grundkurs från Lunds universitet. Tänk verkligen till om du väljer att ta kurser på ditt tredje språk, just det italienska sättet att lära ut är inte som i Lund. Lektionerna var bokstavligen att läraren pratar nonstop i 1.5 timme utan paus, på snabb italienska, och du förväntas ta anteckningar i samma fart. Då dessa anteckningar är väsentliga inför tentorna och det är mycket viktigt att du alltid närvarar på lektionerna. För ingenting finns i efterhand att kolla upp om vad som sades under lektionerna, inga noteringar, inga power points. Min strategi blev att lära känna några italienska studenter, jag gjorde en deal med dem och fick sitta mitt emellan dem och titta på deras anteckningar under lektionens gång. På det här sättet kunde jag följa de lektionerna bättre. Samtidigt spelade jag in varenda lektion på telefonen och skrev upp i anteckningarna under vilka minuter som jag inte förstod vad läraren sa så att jag kunde lyssna om just den sektionen senare och rätta till i anteckningarna som oftast var i totalt kaos. Jämfört med Lund så sker många av tentorna muntligt. DVS läraren ropar upp ditt namn och du får komma upp till henne, du kan närsomhelst under 4 timmar bli uppropad, du kan sitta och vänta allt från 15 minuter till 4 timmar. När hon ropar upp ditt namn sitter du längst fram , framför alla andra 100 studenter som lyssnar på dig, du får frågor och du förväntas ha svaren på dem direkt. Frågorna var kaos. Förberedelserna är helt ovidkommande till vad som hade gåtts igenom på föreläsningarna. Jag hade tre sådana mardröms-tentor. Efter ett tag kändes det som att det var mer ett test på hur cool man kunde se ut än vad man egentligen svarade på frågorna. Så öva upp pokerfacet.

Boende

Jag var ute i god tid, dvs i juni, och bokade ett rum från universitetens bostäder för studenter. Det kostade 300 euro i månaden och jag delade rum med en annan tjej på Santa Sofia residentet, som ligger mitt i centrum.

Kostnader

 • Busskort- 22 euro
 • Hyra- 300 euro
 • Lunch- 6-13 euro
 • Resa till Bologna- 16 euro (billigaste tåget) En cappucino- 1.3 euro
 • En espresso- 1 euro
 • En god pizza- 5 -7 euro
 • En bra aperitivo- 10-15 euro
Allt som allt, jag hade samma budget i Milano som jag levde med i Lund och det funkade.

Övriga tips

 • Sök Erasmus+ i tid! Gör det i juli och det blir inga konstigheter.
 • Samla ihop dina högskolepoäng oavsett vad, du vill INTE ha problem sen.
 • Åk ALLTID dina resor med tågbolaget Trenitalia. Åk inte med Italo!
 • Ta plats! (Överdriv importansen av dina ärenden och de kommer göras snabbare :P )
 • När du pratar italienska, ta kraft från magen.
 • Cappucino kallas även för Cappucio i Milano, men inte någon annanstans i Italien.
 • Fashion week är i oktober, missa inte!
 • Missa inte Lago di Como! Från Milano åker du till Varenna på morgonen och tar därifrån färjor till Bellagio och andra småstäder. Allra sist tar du färjan till staden Como, för där är tågförbindelserna tillbaka till Milano som bäst på kvällstid. Ta dig tid att vara i Como, det är en otroligt söt stad. Kostnad för en heldag runt Comosjön: Ca 30 Euro.

Information

Namn: Astrid Johansson
Studerat: Europastudier
Utbytesstudier: Università degli Studi di Milano, Italien
Tid: Höstterminen 2015
Kontakt: astrid.johansson92hotmailcom
Universitetets hemsida: unimi.it