Clara Bredberg - Fukuoka Women’s University (福岡女子大学)

Reseberättelse från Fukuoka Japan

Fukuoka

Fukuoka är en hamnstad i södra delen av Japan på ön Kyushu. Där bor över 1 miljon människor i Fukuoka och det är en viktig handels port till bland annat Sydkorea – som bara ligger 2 timmar bort med båt. Fukuoka är känt för att vara en ”grön” stad, till skillnad från i stora städer som Osaka så är Fukuoka fullt av parker och träd. Eftersom staden ligger i södra Japan så blir det väldigt varmt på sommaren men de har alla fyra säsonger och det kan bli aningen kyligt på vintern. Enligt min åsikt så är Fukuoka den perfekta storleken för en stad, inte för stor och inte för liten. I jämförelse med t.ex. Tokyo så är Fukuoka mycket lättare att hantera, det är inte så mycket folk överallt och man lär sig snabbt att hitta runt. Till skillnad från i Tokyo är turister, speciellt europeiska turister, inte så vanliga så var bered på att folk kanske kommenterar om ditt hår/hur vacker du är - i tron att turister inte förstår japanska. Människor i Fukuoka är väldigt vänliga och hjälper gärna till om man frågar.

Fukuoka Women’s University

Fukuoka Women’s University är ett universitet för kvinnor beläget en liten bit utanför centrala Fukuoka i området Kashii. Från Kashii till centrum tar det ungefär 20min med buss eller 10min med tåg. Universitetet är till skillnad från Lunds Universitet väldigt kompakt, alla byggnader ligger på samma campus område, inklusive korridorsbyggnaden där alla första års elever och utbytesstudenter bor. Campus området är väldigt välskött och grönskande med en egen cafeteria, sporthall med gym och ett bibliotek med tillhörande café. De allra flesta byggnaderna är relativt nya och mycket fräscha, det finns till och med planer för en tennisbana som ska färdigställas 2017. Precis bakom skolan, ungefär 5 min promenad, ligger Direx, en mataffär som även säljer diverse hushållsprodukter som man kan behöva. Mycket bekvämt och nära till hands.
Cirka 20 min promenad i andra riktningen ligger shopping centret Aeon och strandpromenaden längs havet. Jag trivdes jättebra under min tid på FWU och gillade verkligen känslan av campus. I vanliga fall så pendlar jag ca 1 timme varje dag till mina lektioner så att kunna promenera från korridoren till min lektionssal på 5 min var en fantastisk lyx!

Mottagande

När jag anlände till flygplatsen i Fukuoka så hade jag varit vaken i 22 timmar i sträck och kunde knappt sätta ihop en mening på japanska. Som tur var så erbjuder FWU upphämtning på flygplatsen av en skolelev (JD mate) som även tar hand om en under de första dagarna. Vi åkte taxi från flygplatsen till skolan men man kan även välja att ta tåget då det går ett expresståg till och från Fukuoka centrum som bara tar 15 min. Väl framme vid skolan så blev vi alla varmt välkomnade med introduktionsmöte, nyckel till rum och diverse papper som skulle skrivas under. I min åsikt så har FWU ett fantastiskt sätt att ta hand om nya elever och jag har studerat utomlands i andra länder tidigare så jag har att jämföra med. Jag kände mig aldrig vilse eller ensam under de första veckorna. Vi blev omhändertagna av både personalen på det internationella kontoret (IC staff) och våra JD mates (studenter som frivillig anmält sig för att ta hand om utbytesstudenter). Vi var en grupp på cirka 20st utbytesstudenter i WJC programmet och vi blev snabbt en mycket sammansvetsad grupp och goda vänner. Personalen på internationella kontoret var alltid villiga att hjälpa till om man hade frågor eller behövde hjälp, och deras kontor låg i samma byggnad som vi hade lektioner så det var enkelt att gå förbi och prata med dem.

Kurser

Som utbytesstudent från Lunds Universitet så tillhör man ett program vid namn WJC (World of Japanese Contemporary Culture). Detta innebär att man läser både japanska språkkurser och kurser på engelska om Japans kultur och samhälle. Förutom kurserna så ska man även välja ett ämne att skriva om för ISP (Independent Study Project), ett projekt som är till för att ge fördjupad kunskap inom ett ämne av japansk kultur som man är intresserad av. Projektet redovisas genom en uppsats och en presentation i slutet av terminen. Tips för ISP är att inte skjuta upp allt till sista terminen, ta vara på tiden som ges!
Innan lektionerna börjar så tar alla elever ett placeringstest. Utifrån resultaten blir man tilldelad en nivå (samma nivåsystem som JLPT använder) och får sedan välja vilka klasser man vill läsa på sin nivå. Det finns t.ex. kanji, grammatik, konversation m.m. Man måste inte ta alla kurser men man måste uppfylla ett visst poängkrav. Alla japanska lektioner sker på förmiddagen, utom på onsdagar som är fria från lektioner. Beroende på vilken nivå och vilka klasser man tar så varierar lärarna. De flesta klasser har ett slutprov som examination men det förekommer även muntliga prov i t.ex. konversationsklassen.
WJC kurserna kommer i olika paket, JCC eller JCS. JCC står för ”Japanese Contemporary Culture” och innehåller kurser som är inriktade mer på kultur medan JCS står för ”Japanese Contemporary Society” och har mer samhällsinriktade kurser. Man kan blanda kurser från de olika programmen men man måste ha flest kurser från det program man valt. Examinationsform varierar från kurs till kurs men är oftast en uppsats eller ett slutprov. WJC kurserna är även öppna för japanska elever och många väljer att läsa en eller två innan de själva studerar utomlands för att vänja sig vid lektioner på engelska.
Personligen så upplevde jag att medan japanska lektionerna var på ungefär samma nivå som på Lunds Universitet så var WJC kurserna lättare än universitets kurser inom samma ämne hade varit på LU.

Boende

Att skaffa boende i Fukuoka är inget problem då skolan kräver att alla utbytesstudenter (och första års elever) bor i skolans korridor. När du anländer till FWU så blir du tilldelat en ”unit” som du delar med 3 andra flickor. Ni har alla eget rum men delar kök och badrum. För att uppmuntra användning av japanska så brukar utbytesstudenter placeras med tre japanska studenter. Jag hade personligen inga problem med att dela boende med andra, tvärtom var det trevligt att få lära känna de japanska eleverna och göra saker tillsammans. Hyra för boendet är 10 000 yen/månad, en kostnad som gott och väl täcks av stipendiet från skolan. Du har tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt stora gemensamma utrymmen där man kan ha filmkväll med kompisar eller laga mat i stora grupper. Jag trivdes jättebra under min tid boende i korridoren, allt var rent och snyggt och om man har problem eller behöver hjälp med något finns det personal i receptionen 24/7. Det enda problemet som jag upplevde under året var att det fanns en ”curfew” som innebar att alla elever skulle vara inne efter klockan 23.00. Under min tid på FWU så var det aldrig någon som blev straffad för att man kom in för sent dock, det enda man behövde göra var att fylla i ett formulär om varför man var sen och lova att det inte skulle hända igen.

Nöjen och fritid

Min tid på FWU var fylld av aktiviteter, med skolan och privat. Genom universitet så blir man tilldelad en ”hostfamily”, en värdfamilj, som man besöker minst en gång per månad. Med sin värdfamilj kan man göra alla möjliga saker, besöka historiska platser eller åka till Marine World, det närliggande akvariet. De allra flest värdfamiljer har barn som gått eller går på FWU och ser framemot att lära känna studenter från andra delar av världen. Med skolan så åker man även på många resor, till sevärdheter och på skolbesök hos japanska skolor. Dessa skolbesök var några av mina favorit utflykter eftersom de japanska eleverna (oftast i gymnasieålder eller yngre) var så glada att träffa utländska personer. Vi hjälpte dem med sin engelska och tog oändligt många selfies, på en skola fick vi till och med skriva autografer. Förutom skolans aktiviteter så finns det mycket annat att se i Fukuoka. Staden har två centrum, Hakata, som är den äldre delen, och Tenjin som är fullt av höghus och shoppingcenter. Det finns än mängd goda restauranger i stan och man får absolut inte missa att äta i ett ”yattai”, en sorts gatustånd som erbjuder sittplatser och den godaste ramen jag ätit. Om man vill utforska utanför Fukuoka så finns det ett antal öar som kan vara roliga att besöka, det finns bland annat en så kallad ”katt-ö” där det är katter att klappa överallt. Bara en tågresa bort ligger historiska Dazaifu som är platsen för ett av de vackraste templen i Japan. För de extra res-sugna så kan jag rekommendera att ta flyg eller båt till Sydkorea! Om man har tur så kan man få biljetter från Fukuoka Airport extremt billigt då det ligger så nära. Vad gäller nattlivet i Fukuoka så kan det vara lite besvärligt på grund av reglerna hos boendet men om man lyckas få tillåtelse så finns det mycket roligt att göra även på natten.

Kostnader

FWU erbjuder alla studenter från Lunds Universitet ett stipendium på 80 000 yen i månaden. Detta räcker gott och väl till allt man behöver för att klara sig. Boendet i skolan korridor är billigt, bara ca 10 000 yen/månad, och att handla mat eller äta ute är mycket billigare än i Sverige. Det ända som kostade ungefär samma som i Sverige var kollektivtrafik, men om man åker mycket buss eller tåg så finns det månadskort och Jojokort-liknande rabattkort att köpa. Jag är personligen rätt snål av mig och försökte hålla mig till bara stipendiet under min tid i Fukuoka och bortsett från utomlandsresor så klarade jag mig utmärkt på den summan.

Övrigt

Jag tror jag nämnt allt som jag tycker är viktigt att säga om Fukuoka. Jag hade ett fantastiskt år där och kan starkt rekommendera att åka dit. Om det är något jag glömt nämna så kontakta gärna mig med frågor!

Information

Namn: Clara Bredberg
Studerat: Japanska
Utbytesstudier: 福岡女子大学, Fukuoka Joshi Daigaku, Japan
Tid: Höstterminen 2015 och vårterminen 2016
Kontakt: clara.bredberggmailcom
Universitetets hemsida:fwu.ac.jp/english/
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16