Diana Sarbast - University of Western Australia

Reseberättelse från Perth, Australien

Perth sägs ha flest soltimmar i hela Australien och är en av de mest solrika städerna i hela världen. Perth är även den mest isloerade storstaden i Australien då närmaste stad, Adelaide, ligger 265 mil bort. Att köpa en enkelbiljett till andra sidan jordklotet är en skräckinjagande förtjusning men är en möjlighet att skapa både minnen och vänner för livet. Klimatet, närheten till den fantastiska naturen, det rika djurlivet och den sprudlande glada befolkningen. Perth är ett annorlunda alternativ till östkusten och är ett guldkorn värt att upptäcka.

UWA

University of Western Australia är en otroligt vacker och mäktig universitet som påminner om Harry Potter-filmerna. Den ligger precis vid Matilda Bay så lunchrasten kan tillbringas vid vattnet tillsammans med alla svanar. Det finns ett litet centrum på universitetet med butiker, frisörsalong, bank, vårdcentral, gym och olika café/restauranger. Det är en multikulturell skola där det bland annat finns ett muslimskt bönrum. Förutom detta så har UWA bra rykte och ingår i ”Group of 8” dvs är ett av de bästa universitetet i Australien.

Mottagandet

Efter en riktigt lång flygresa så var jag äntligen framme i Perth, trött men förväntansfull. Från Sverige kan du smidigt fylla i en blankett online där UWA erbjuder gratis pick up så jag blev hämtad i en stor bil samtidigt som jag fick en liten guided tur och info om Perth. Redan dagen efter var det Orientation Day på skolan och alla var välkomnande. Det finns även en grupp på skolan som heter Perth International som anordnar aktiviteter för alla ubtytesstudenter så redan i början av terminen är det välkomsmiddag på Uni Hall, BBQ vid Matilda Bay (ja, Swan river ligger precis vid skolan så från föreläsningen har du havsutsikt...) och välkomstfest på Claremont Hotel där man får möjlighet att lära känna nya människor från olika delar av världen. Det bästa tipset jag har är att vara socialt aktiv för då minskar känslan av hemlängtan och du får även en rolig utbytestermin.

Kurser

Jag läste på heltid dvs fyra kurser. Det var “Social Inequality”, “Refugees, human rights, violence and fear”, “Sex, gender and social life” samt “Psych: behavior in context”. Den första kursen gillade jag inte då läraren nästan enbart fokuserade på klasskillnader och inget annat, och kursen förutsatte att man redan hade stor kunskap kring olika teoretiker. Den enda kursen jag faktiskt gillade att studera var ”Refugees, human rights, violence and fear” då jag tyckte att kursen höll en hög standard då det vi läste var relevant och aktuellt samt att läraren hade en bra relation till sina elever. “Sex, gender and social life” rekommenderar jag inte någon att läsa. Lärarna inom kursen hade sina egna uppfattningar om vad som är rätt och fel vilket man inte kunde argumentera emot i prov för då tolkas det som att man inte har förstått någonting under terminens gång. Lärarna var inte heller pedagogiska utan snarare arroganta. Denna kurs var verkligen en stor besvikelse. Den sista kursen var väldigt intressant men det var väldigt mycket att läsa per vecka, ibland kändes det nästan omöjligt att hinna med allting. Alla föreläsningar på UWA spelas in så du kan lyssna på dem hemifrån och behöver därmed inte ta dig till föreläsningsalen. Det enda obligatoriska är ”turorials” vilket kan jämföras som seminarium. Skillnaden är att man måste vara aktiv muntligt och betygsätts på en skala från 1-10 per seminarium. Detta kan vara väldigt nervöst, exempelvis hade jag i en klass tutorial där jag var den enda som inte hade engelska som modersmål men samtidigt så är det oerhört lärorikt och utvecklande att försöka utmana sig själv och prata fritt framför en stor grupp på engelska. Jag studerade inom Anthropology vilket innebar att jag inom tre kurser hade minor essay, major essay och in class essay med deadline samma vecka, ibland även samma dag. I min psychology class så var upplägget annorlunda då jag skrev online prov varje fredag under hela terminen, hade i uppgift att göra en Lab report och hade sedan en stor salstentamen på 120 frågor. Jag behövde endast köpa en bok per kurs men böckerna var dyra, bara min bok i psychology kostade cirka 120 dollar. Arbetsinsatsen var mycket högre än vad jag trodde att den skulle vara. Jag studerade dubbelt så mycket som i Sverige så om du tror att du ska åka på en termins semester så har du fel. Förbered dig på många timmar i biblioteket då det är många läxor i varje ämne till varje vecka vilket påminner om det svenska gymnasiet. På universitet i Sverige däremot har vi olika delkurser och läser en sak i taget så det blir en stor omställning.

Boende

De första tre veckorna bodde jag på The Ocean Beach Backpackers Hostel som ligger i området Cottasloe, precis vid havet. Jag gick på väldigt många visningar och sökte boende konstant. För vissa gick det snabbt och de flyttade in redan första veckan i Perth men för mig tog det längre tid och var en svårare process. Jag hittade en fin lägenhet i Mosman Park och gick via mäklarfirman Acton men sökte även på Gumtree vilket är ett annat alternativ. Gumtree kan jämföras med svenska Blocket. För att bo nära skolan så är Mosman Park, Cottasloe, Claremont, Nedlands och Crawley nära. Roomies hittar du lätt via UWA:s facebooksidor. Om du inte vill leta efter en lägenhet själv så kan du bo på Campus, det kostar betydligt mer men då har du allting fixat redan från första dagen, ditt rum är fullt möblerat och mat ingår. Hyra är dyrt i Australien, ni kan få betala mellan 200-300 dollar per vecka per person för delat boende och för boende på campus kan det kosta runt 400 dollar per vecka.

Nöjen och fritid

Även om Perth är den mest isolerade storstaden i Australien så finns det så mycket att hitta på att det inte märks av. För den som vill gå ut och dansa så är Northbridge det ultimata området för det. Alla barer och klubbar är samlade på en och samma plats och stämningen är magisk. För bästa barhäng rekommenderas The Monkey Brass och The Bird. Det roligaste dansstället och
goda drinkar bjuder gay klubben Connection på. Om du inte vill trängas i toakö med unga Australienare som inte lärt sig vart gränsen går när det kommer till alkohol så är Freemantle ett mer sofistikerat alternativ. Här finns det många mysiga barer och restauranger att välja mellan men det är även ett bra ställe att strosa runt på under dagen då det finns många härliga butiker, och matmarknad under helgerna. Ett måste som utbytesstudent är att delta i Sunday Sesh då söndagar är det ultimata festdagen så efter en shoppingdag kan du sedan sätta dig på Little Creatures i Freemantle som är känd för sin sköna stämning. Två andra bra alternativ för Sunday Sesh är The Cottasloe Beach Hotel och Ocean Beach Hotel som ligger precis vid det finaste havet. Bada kan du också göra i Scarborough när solen lyser som starkast. Förutom detta så är centrala Perth väldigt vacker med sina parker och höghus. Outdoor cineama är ett måste! Det är även nära till Kings Park där du kan avnjuta en god picknick. Många konserter av världskända artister hålls även i Perth, bara under den terminen jag var där kom exemelvis Justin Timberlake, Katy Perry och Kanye West. Även om Perth är den mest isolerade storstaden i Australien så finns det roadtrips att göra. Varför inte ta båten ut till Rottnest Island som har de mest turkosa vattnet och där bilar är helt förbjudna? Eller så kanske en vintur till Swan Valley som även har underbar choklad lockar mer? Vad sägs om en surfhelg i underbara Margaret river? Du kan även besöka Zoo och ta bild med en koala! För den sportintresserade så kan man heja på West Coast Eagles på Patterson Stadium i Subiaco. Möjligheterna är oändliga.

Övrigt

Min utbytestermin är tyvärr över men jag har skapat minnen för livet. Allt ifrån att ofrivilligt simma med hajar i Coral Bay, sitta i en jacuzzi mitt i ingenstans i öknen och se stjärnfall efter stjärnfall, åka kanot med vilda delfiner simmandes precis bredvid och mycket mer är händelser från Perth jag är så tacksam för att jag har fått möjlighet att uppleva via Lunds Universitet. Om ni har några frågor om Perth och UWA, eller backpacking på östkusten som jag också hann med, så är det bara att skriva till mig. Cheers mates!
PS: om du vill stanna lite längre i Australien än datumet i ditt studentvisum så måste du lämna landet och ansöka om turistvisum (gratis för svenskar!) och även skaffa ny försäkring. Jag åkte till Bali som ligger närmare Perth än vad Sydney gör. Text: Diana Sarbast

Information

Namn: Diana Sarbast
Studerat: Mänskliga rättigheter
Utbytesstudier: University of Western Australia, Perth, Australien
Tid: Höstterminen 2014
Kontakt: diana_sarbasthotmailcom
Universitetets hemsida:
uwa.edu.au
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16