Edvin Melander - Tokushima University (徳島大学)

Reseberättelse från Tokushima, Japan

Jag fick möjligheten att studera ett år på Tokushima University, från september 2014 tills samma månad kommande år. Detta tack vare att jag hade möjligheten att gå på det japanska kandidatprogrammet vid Lunds universitet. Jag tror att totalt sett 12 platser från diverse delar av Japan utdelades. Jag valde faktiskt Tokushima University som mitt första val i och med att det verkade vara lite "lugnare" i Tokushima än det hade varit med storstadslivet i Tokyo, Kyoto och så vidare.

Staden

Tokushima är en relativt liten stad (i japanska mått) som ligger vid utkanten av den japanska ön Shikoku. Storleksmässigt fick jag intrycket att staden var ungefär densamma som Malmö. Staden ligger precis bredvid Japans näst längsta flod vid namn "Yoshino-gawa", med många stora broar som man kan ta sig över smärtfritt med cykel. I stadens mitt ligger ett stort synligt berg vid namn Bizan. Även detta berg är mycket enkelt att ta sig till och även bestiga om man skulle vilja. Är man villig att ta sig bort från stadens centrum så finns den mycket typiska, vackra japanska landsbygden. Är man villig att ta sig ännu längre ifrån staden så kan man så småningom komma fram till diverse mindre städer och byar, med alla sina egenheter. Staden Naruto rekommenderar jag starkt att besöka med tåg eller buss.

Tokushima University

Universitetet har tre olika campus som ligger lite utspridda i staden. De ligger alla nära centrum med en runt 10-20 minuters lugn cykeltur. Jôsanjima är namnet på campuset jag gick på. Detta ligger nära både till stationen, floderna och den mycket fina parken "shiroyama-kouen". Campus är mycket enkel att hitta på när du väl har lärt dig hur där ser ut. Det finns upp till runt 11(om jag räknar rätt) olika byggnader med diverse kontor som mycket gärna hjälper dig med alla problem du eventuellt skulle kunna ha. Ett Stort bibliotek med datorer, grupprum och så vidare. Det finns tre stora matsalar med billig, god mat. En affär samt ett litet café man kan dricka kaffe och fika vid! Någonting som kan vara bra att tänka på är att en liten bit bort(5 minuter) från campus finns det en stor löparbana samt gratis gym för alla studenter. Eftersom Tokushima University även är hyllat för sin sportverksamhet så fanns där många diverse sportklubbar att tillgå om man skulle få för sig det!

Mottagande

Jag åkte tillsammans med mina två svenska vänner. Vi blev alla tre upphämtade med bil utav några från skolan. Dessa tog oss sedan för att köpa diverse nödvändigheter så som madrasser! Därefter körde de oss till våra respektive boenden. Väl vid boendet blev jag mottagen av en mycket snäll liten dam! Hon visade mig runt på boendet och introducerade mig för lite människor som vi stötte på. Under drygt en veckas tid efteråt var det mycket grejer som behövde fixas. Japanska bankkonton, registreringar hos diverse polisverk och så vidare. Allt detta skedde väldigt smärtfritt i och med den stora mängden hjälp vi fick! Mycket nöjd med mottagandet.

Kurser

Nu måste jag börja med att lägga fram en liten varning. Medans kursansvariga var väldigt snälla och speciellt snälla mot oss utbytesstudenter, så måste jag ändå säga att svårighetsgraden på kurserna väldigt sällan framgick. Där fanns en stor mängd kurser att tillgå. Man fick lov att välja bland en stor mängd av dem, men man borde fråga sig hur bra ens japanskakunskap är först. Många av kurserna förutsätter nästan att man redan har tagit JLPT 1-2. Lärarna var dock väldigt snälla så länge man inte dingade sig för mycket. Det verkade som att de gav bra betyg bara de såg att man gjorde sitt bästa! Om man inte känner sig riktigt säker på sin japanska så rekommenderar jag i första hand de lägre kurserna "Japanese 1-2" o.s.v. Kurserna som hade med kultur att göra var också relativt enkla att ta sig igenom! I de flesta kurserna som inte har specifikt med japanska språket att göra så går man tillsammans med japanska studenter. Kulturkurserna var väldigt bra för att lära känna mycket folk eftersom man alltid blev uppdelade i grupper för att främja kulturutbyte, lära av varandra o.s.v. Kan tilläggas att vi varje termin skulle välja minst 7 kurser för att detta skulle motsvara heltidsstudier vid Lunds Universitet. Dessa 7 kurser motsvarade 7 lektioner i veckan. Detta var alldeles lagom för min egen del. Jag lade upp mina studier så att jag gick i skolan på måndagar, tisdagar och onsdagar, med en lång helg på fyra dagar efteråt. När det kom till proven och så vidare så skedde detta ofta i form av diverse presentationer, ofta då vid diverse kulturmöten på skolan och i staden. I en av kurserna (Japanese 6) var vi tvungna att göra en undersökning och skriva en uppsats. Detta var tufft, men gick ändå rätt så bra. Många av lärarna gav ut hemläxor varje vecka. Dessa var dock sällan värst jobbiga. I stort sett är det stor frihet i hur man vill att studietempot ska vara helt enkelt.

Boende

Jag kan inte mycket alls om tjejernas studenthem, förutom att det generellt anses mycket bättre än killarnas på alla sätt och vis. Killarnas studenthem låg cirka 30-40 minuter bort från campus, då detta med cykel. Detta var i och för sig trevligt när man cyklade tillsammans med sina många taiwanesiska och kinesiska polare, men det blev snabbt rätt så kallt under vintern, och vad jag har förstått så blev det rätt så jobbigt att cykla fram och tillbaka då.Boendet ligger nämligen placerat på andra sidan floden. Själva boendet var dock extremt billigt, med snabbt internet (100/100) samt allt du skulle tänkas behöva nära till hand. Rummet jag fick var dock inte alls bra. Rätt så snuskigt faktiskt.

Jag kan dock meddela att det var relativt enkelt att skaffa sig sitt eget boende. Det var bara till att prata med internationella kontoret på skolan så hjälpte de en med detta. Man fick leta efter boenden på en japansk sida och sedan bestämma tider för möten, skriva kontrakt o.s.v. genom skolans hjälp. Vad jag märkte så fanns där många boenden tillgängliga på hemsidan jag blev hänvisad till. En nackdel var dock att möbler (spis, tvättmaskiner) o.s.v. sällan ingick. Däremot finns där en hel del second-hand butiker som ligger relativt nära skolan. Kan tilläggas att det potentiellt blir dyrare än man föreställer sig. Speciellt på vintern om man känner att värme behövs. Jag började efterhand att ångra lite att jag inte stannade kvar på studenthemmet, eftersom många av mina bästa polare alla bodde där och verkade göra mycket skoj grejer tillsammans. Kan tilläggas att några av de andras rum inte alls var lika dåliga som det jag fick. Råkar man vara äckelmagad men ändå har lite tur så kan man utan tvekan bo kvar på studenthemmet trots allt. Mycket finare natur och känsla av tillhörighet i området runtomkring dessutom. Jag gick vilse i fem timmar första veckan, blev en mycket mysig upplevelse bland alla åar och åkrar. Speciellt när jag blev hjälpt tillbaka av två japaner som jag sedan blev vänner med.

Nöjen och fritid

Där ligger en stor och fin strand med stora vågor på andra sidan bron. Dit drog jag många gånger under sommaren. Många människor som surfade, drack öl och hade skoj på stranden, med runt 20-30 minuters cykeltur från skolan. Skulle tro att det är ungefär samma från studenthemmet. I staden anordnades ett antal festivaler som var mycket intressanta.Bland annat den stora "awa-odori" festivalen som hålls årligen mot slutet av sommaren! Många av skolorna hade diverse festivaler lite då och då. I andra ord fanns mycket att göra om man bara hade orkat! Det finns mycket tillfällen för sport om man skulle vilja det. Klubbar och nattliv, restauranger finns nere i speciella delar av staden om man tycker sådant är roligt. Fanns även väldigt många diverse goda restauranger till billig peng! En bit bort från staden (nära studenthemmet) så låg där ett stort köpcenter med allt möjligt, biograf o.s.v. Finns många fina berg, floder, natur och ställen att besöka om man skulle vilja det! Speciellt om man åker med tåg/buss på diverse turer. Kan tilläggas att Tokushima ligger nära många fina ställen i Japan. Relativt enkel tillgång till några av de största och finaste bergen i Japan. Kan tilläggas att skolan vid första terminen anordnade många utflykter för oss till diverse intressanta och mycket fina ställen, speciellt om man väljer kulturkurserna. Där finns nära tillgångar till kända städer så som Naruto, Hiroshima, Osaka, Kurashiki samt Okayama.

Kostnader

Det beror helt på vart du vill bo. Jag bodde i en rätt så dyr bostad på 34,000 yen i månaden, med ytterligare el- och vattenkostnader på ungefär 6000 yen i månaden (jag duschar ofta och länge tyvärr). Lagar man egen mat så finns goda förutsättningar för att leva billigt, men japans matkultur tar tyvärr ibland över styret. Speciellt med alla convenience stores som de har liggandes runt varje hörn. Priset kommer helt enkelt bero på hur väl du lyckas motstå frestelserna. För min del blev resan betydligt dyrare än jag hade räknat med. Detta berodde dock på att jag hade många olika kontrakt med snabbt internet, åt mycket ute för att jag var lat, åkte till Tokyo ett antal gånger o.s.v. Listan fortsätter. Om man väljer att bo kvar på studenthemmet så kommer kostnader förmodligen inte vara några problem alls. Oavsett om man fixar eget eller bor på elevhemmet så hade det totalt sett definitivt kunnat vara mycket billigare än det hade varit att bo i Lund till exempel. Växelkursen för yen när jag åkte var väldigt låg, men när du läser detta kan det möjligen ha blivit aningen dyrare.

Övrigt

Kurserna går att ändra ca två veckor in på terminen, så oroa er inte så mycket om ni inte förstår hur kursregistreringen fungerar före ni åker dit. Fixa alla grejer som universitet ber er om så snabbt ni kan. Ansök sedan visum så tidigt ni kan, annars kan det bli knivigt. Jag fick mitt visum bara några dagar innan jag skulle åka om jag inte minns rätt, då fick jag svettas lite. På skolan finns många olika gruppaktiviteter, ställen och möjligheter till att skaffa vänner. Ett av dessa ställen kallas för "culture lounge". Här fanns det alltid människor att umgås med. Många av mina vänner fick jag genom att befinna mig på detta ställe.

Information

Namn: Edvin Melander
Studerat: Japanska
Utbytesstudier: 徳島大学; Tokushima Daigaku, Japan
Tid: Höstterminen 2014
Kontakt:mungagegmailcom
Universitetets hemsida: tokushima-u.ac.jp/english/
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16