Felicia Forsström - Università Ca' Foscari Venezia

Reseberättelse från Venedig, Italien

Venedig

Det har sagts att Venedig är världens vackraste stad. Jag kan absolut förstå varför. För det första är den unik då staden ligger ute i havet och det inte finns några bilar eller avgaser. Istället är det båtar överallt; jag tog till exempel båten till skolan varje dag. Det tog ett par veckor innan jag vande mig vid att allting gungade. Och trots att jag var ute och reste finns det också otroligt många fina byggnader, kyrkor och annat att se i Venedig. När oktober kom och turisterna började avta var det en helt annan stad som kom till liv för mig. För det mesta har jag bara varit på det berömda Piazza San Marco när jag har haft besök av mina vänner eller föräldrar. I början av terminen blev vi tillsagda att undvika området mellan Rialto (som är en av de äldsta broarna i Venedig) och San Marco, då det är som att hamna i Bermudatriangeln. Alla pengarna försvinner spårlöst… Istället hänger studenterna på Campo Santa Margeritha, som har hälften så dyra drinkar och betydligt billigare mat. Där kan vi hitta den klassiska drycken Spritz och äta billig pizza. Det tog ett tag innan vi hade lärt oss vart det var värt att gå. Tillslut fann vi de där mysiga, undangömda restaurangerna med riktigt vällagrad Prusciutto, mjuk Buffalo-mozzarella och knaprig Bruschetta. Vi hittade ställen med den perfekt tillagade fisken eller Pasta Carbonara. För att inte tala om alla gånger då en pizza som dröp av smält mozzarella krossade alla tankar om en hälsosammare livsstil. Venedig kan vara helt underbart om du är bra på att undvika turistfällor!

Università Ca' Foscari Venezia

Att gå i skolan i Venedig skiljer sig från Sverige på många sätt. Dels byggnaderna där en del klassrum ser ut som smärre palats medan andra är i akut behov av renovering. De första veckorna var det fortfarande sommar och 38 grader varmt, och det fanns ingen air condition i klassrummen. Samtidigt hade flera av taken stora, vackra målningar i olika färger – det ser en sällan i det moderna men också opersonliga lokalerna på Lunds universitet. Utlärandet är även det annorlunda. För det mesta är det läraren som pratar och eleverna som tar anteckningar, och det är inte mycket av studentinflytande. Detta kan visserligen fungera för somliga, och dessutom ger oftast lärarna ut alla texter som behövs läsas via internet, ibland hela böcker. Just kurslitteraturen var därför väldigt lättillgänglig och jag behövde inte köpa mer än en bok. En osynlig norm om akademisk kvart kunde anas allt som oftast och lektionerna varade i 1,5 timmar. Det är viktigt att kalla lärare Mr, Mrs, Ms eller Professor och efternamnet vid tilltal eller mailskrivande. Om de inte ber dig säga förnamnet, vill säga. Det är annorlunda i Sverige då vi säger förnamn till alla, vilket jag föredrar. Mr och Mrs kan kännas aningen krystat och formellt, men lärarna kan bli förnärmade om du använder deras förnamn utan lov.

Mottagande

Det var inte mycket till mottagande när vi anlände till Marco Polo Airport i Venedig. Det är absolut nödvändigt att köpa en karta så att du hittar lite bättre. Trots detta kommer husnumren inte i någon speciell ordning och det bästa är om du i förväg har ett hum om vart du ska bo. Vi visste inte riktigt vart vi skulle, men som tur var hade vi några bilder på mobilen och hittade en båt som tog oss ut. Det var däremot krångligare att hitta till det hostell som jag skulle bo i de tre första dagarna och tog oss närmare två timmar. Som tur var hade jag en klasskompis med mig som också skulle studera på samma skola, och då gick det lite lättare. 3 dagar senare när vi väl var installerade på rätt hostell var det välkomstdag och Welcome Unit samlade alla utbytesstudenter i en stor aula och berättade all relevant information, om hur en byter kurser ifall det visade sig att de en sökt inte fanns den innevarande terminen och hur du fyller i ditt Learning Agreement och andra dokument korrekt. Det bästa mottagandet fick jag dock av Erasmus Student Network, ESN Venezia, som anordnande en massa aktiviteter där jag lärde känna de flesta av mina vänner. Något som alla som åker på utbytestermin bör tänka på är att försöka ta del i så många av dessa aktiviteter som möjligt, för det är otroligt värdefullt, även om det kan kosta lite!

Kurser

De flesta kurser som jag läste såg ut på ungefär samma sätt. Stora klasser där läraren pratade i mikrofon. Ibland visade de PowerPoint, vilket gjorde det lättare att hänga med. Det som skiljde sig var Intercultural Communication, där vi bland annat fick se många olika videoklipp om stereotyper och provsmaka mat från hela världen. Varje kurs gav 6 poäng, förutom filosofin som gav 12. Intercultural Communication och History of International Relations hade en lektion i veckan. Introduction toPhilosophy var en intensivkurs på 2 månader med 3 lektioner i veckan, och när den slutade började Introduction to law, som även den bestod av tre lektioner i veckan de resterande 2 månaderna. Studenter behöver inte registrera sig till några kurser hos läraren, däremot är alla tvungna att registrera sig online till tentamen.
Marco Sgarbi, 12 poäng, behandlar många olika delar och följer en rekommenderad bok i princip helt och hållet. Tar även upp feministisk teori, dock bara en lektion, men ändå intressant. Tyvärr inte ett speciellt pedagogiskt sätt att lära ut, läraren läser ur boken, förutom under vissa lektioner då han ställer någon fråga. Examinering via ett skriftligt prov samt en uppsats där du själv får välja ämne. Läser du boken och skriver en helt okej uppsats klarar du kursen, men eftersom boken är lång gäller det att du lägger ner tid på att läsa och ta anteckningar. Snäppet lättare än de kurser jag läst på Lunds universitet.
Duccio Basosi, 6 poäng, en masterkurs som läraren själv säger är svår. Viktigt att gå på lektionerna och ta anteckningar på allt han säger, men främst läsa texterna som han länkar i kurslitteraturen. De är många och kursen pågår under en termin med bara en lektion i veckan, så studenterna förvänts läsa mycket på egen hand. Examinering med uppsats på plats i sal under 3 timmar samt muntligt prov om uppsatsen en vecka senare. Jag tycker han försöker få det att verka svårare än det faktiskt är.
Elisabetta Pavan, 6 poäng, masterkurs som verkar löjligt enkel till en början men där provet är riktigt svårt. Det är viktigt att läsa texterna hon länkar i dropbox men också att göra alla småuppgifter under terminen som hon säger är frivilliga. De ger nämligen extra poäng till provet. Examinering utöver det skriftliga provet är en uppsats och en muntlig presentation om den uppsatsen.

Giuliano Zanchi, 6 poäng, kandidatkurs som följer PowerPoint-presentationer och går igenom internationell lag, EU:s organisation och olika lagsystem. Följer du med på lektionerna och pluggar på hans Powerpoints klarar du kursen, men var uppmärksam så att du pluggar på alla Powerpoints, även de han inte gått igenom. De kan nämligen dyka upp på tentamen.
Det som tar mest tid med alla ovan nämnda kurser är läsandet och uppsatsskrivandet på Introduction to Philosophy och Intercultural Communication, men jag la ungefär lika mycket tid på studierna som i Sverige.

Boende

När jag sökte till Università Ca' Foscari Venezia erbjöds jag en plats av ett företag som samarbetade med universitetet och hyrde ut många rum till studenter. Hyran låg på ca 2700kr/ månad om du delade rum med en annan student. Boendet var som ett stort hostell med 200 studenter och dessvärre utan kök. Vänner och besökare fick inte sova över och hälsade de på fick de bara stanna i max tre timmar och lämna ifrån sig sitt ID till receptionisten. Dessutom låg boendet på en ö bredvid Venedig så jag var tvungen att åka båt för att komma till skolan. Dessa båtar gick emellertid väldigt ofta. Det största problemet var bristen på kök och det resulterade att vi var tvungna att köpa mycket mat. Det blev en väldigt dyr utbytestermin och jag skulle rekommendera studenter att själva hitta boende. Flera av mina vänner delade till exempel en lägenhet som de hittat via Facebook, Airbnb och liknande. Det kan också rekommenderas att ta med sig en egen internetsticka eftersom det är brist på Wifi i stora delar av Venedig och helt obefintligt på boendena.

Nöjen och fritid

Om du gillar kyrkor och museum är möjligheterna enorma! Här finns allt ifrån Peggy Gugenheim-museet till kyrkan med liket av det helgon vi i Sverige firar den 13:e december: liket av Sankt Lucia själv. Madonna della Salute är en annan av de otroligt vackra kyrkorna och den byggdes med en bön om att stoppa pesten som härjade i Venedig. Enligt sägen försvann pesten abrupt när sista biten var på plats… Den mest kända kyrkan är förstås Sankt Marcus- kyrkan som ligger på det stora torget med samma namn. Hela taket gnistrar i guld och det är lätt att föreställa sig att många dog under byggnationen. Vill du ta dig bort ifrån Venedig, som jag också rekommenderar att du gör, kan du enkelt resa med tåg från Venedigs tågstation till olika italienska städer. Du kan åka till Rom, Milano, Florens och bara över till fastlandet och gå till ett stort shoppingcenter om du skulle vilja det. Passa på att se så mycket som möjligt av Italien medan du är där!

Kostnader

Eftersom jag inte hade något kök där jag bodde blev utgifterna otroligt mycket större än vad jag hade tänkt. Dessutom är det dyrt att äta ute och kostar oftast mer än i Sverige. Även båt- kort, sim-kort och internetsticka samt ESN-aktiviteter är kostnader som tillkommer. Det är bra att ha sparat pengar eller ta studielån om du pluggar i Venedig.

Övrigt

Ta med dig kameran och njut av de fantastiska solnedgångarna!

Information

Namn: Felicia Forsström
Studerat: Mänskliga rättigheter
Utbytesstudier: Università Ca' Foscari Venezia, Italien
Tid: Höstterminen 2015
Kontakt: mrs14ffostudent.luse
Universitetets hemsida:
unive.it
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16