Frida Otterhag - Fukuoka Women’s University (福岡女子大学)

Reseberättelse från Fukuoka Japan

Fukuoka

Fukuoka är en av de största städerna på den södra ön och ligger i den nordvästra delen vid kusten. Detta innebär att Fukuoka är den japanska stad som har närmast till Sydkorea och den asiatiska kontinenten vilket gör det möjligt att till exempel sticka över till Sydkorea en helg eller liknande. Du kan också lätt utforska olika delar av Kyushu med tåg. Trots att Fukuoka är Japans femte största stad med cirka 2,5 miljoner invånare känns den väldigt mysig och är lätt att leva och ta sig runt i.

Fukuoka Women’s University

Fukuoka Women’s University (FWU) har ett bra rykte och är ganska svårt att komma in på, så vi har tur som kan åka dit utan att behöva göra något inträdesprov! Blir du antagen så får du dessutom ett stipendium som mer än väl täcker dina levnadskostnader och lämnar en del över att ha roligt för. Jag tog inget CSN under året jag var där och klarade mig utan problem. FWU är ett förhållandevis litet universitet med ett ganska litet campus ca 20 min med buss från stadskärnan. Som namnet indikerar är det ett universitet för bara kvinnor vilket vi i Sverige kanske inte är vana vid men personligen tyckte jag inte det gjorde så stor skillnad.

Mottagande

Redan innan du anländer får du kontaktuppgifter till din så kallade JD-mate, vilket är en av de japanska studenterna som kommer fungera som din fadder under terminen. De hjälper dig med allt praktiskt, från att öppna ett bankkonto och fixa SIM-kort till att bara ha roligt tillsammans! Du kommer också paras ihop med en japansk värdfamilj som du träffar omkring en gång i månaden och hittar på en massa roligt med. Min familj tog t ex med mig till flera olika sevärdheter, tog med mig till dotterns te-ceremonilektion, bjöd på typisk japansk mat och mycket annat! Jag anlände till Fukuoka med shinkansen från Tokyo och möttes av min JD-mate på stationen. Hon hjälpte mig hela vägen till dörren till mitt rum och såg till att jag visste var allt jag behövde veta fanns och att jag mådde bra. Du får hjälp med allt pappersarbete och den otroligt trevliga International Center-personalen finns i en byggnad på campus om du har några frågor. De tog mycket väl hand om oss och jag kände aldrig att jag behövde känna mig osäker om något.

Kurser

De har lite annorlunda upplägg på terminerna i Japan. De börjar höstterminen i slutet av september och avslutar den i februari. Därefter har du ett nästan två månader långt vårlov (under vilket jag rekommenderar att du passar på och reser!) innan ni börjar vårterminen i början av april. Sista dagen är i början av augusti. Något annat som också är annorlunda från hur vi läser på universitetet är upplägget av kurser. I Japan liknar systemet mer vad vi har i grundskolan och gymnasiet, alltså att man läser flera olika ämnen samtidigt. Upplägget är sådant att du lär dig japanska på förmiddagarna och japansk kultur på eftermiddagarna. Japanskalektionerna är på japanska och eftermiddagslektionerna på engelska eller japanska, beroende på din japanskanivå. När du först kommer till universitetet får du göra ett test som avgör vilken nivå du är på. Arbetsbördan varierar beroende på kurs men kunskapskraven är enligt min åsikt like lägre än i Sverige, i alla fall på eftermiddagskurserna. Se bara till att inte lämna allt till slutet då alla kurser avslutas samtidigt och många prov, uppsatser och presentationer sker inom en kort tidsperiod i slutet av terminen. Du kommer också bli ombedd att välja ett ämne till ditt ISP (Individual Study Project) som du kommer arbeta på under hela din vistelse där så välj ämnet väl eftersom du kommer arbeta med det under en lång tid. Mina rekommenderade kurser: Law med Professor Fenwick var både intressant, användbart och väldigt roligt! Japanese Society Through Anime and Manga med Ikezawa-sensei var ett roligt och förvånansvärt givande sätt att lära sig mer om hur det japanska samhället fungerar.

Boende

Som utbytesstudent blir du försedd med billigt boende från skolan. Du bor i dormitoryt på campus tillsammans med alla förstaårseleverna. Man har ett eget rum i en lägenhet som man delar med tre andra tjejer, oftast tre japaner men ibland även andra utbytesstudenter från t ex Sydkorea eller Kina. När jag var där var vi tvungen att vara hemma innan 23:00 alla dagar, men det kan komma att ändras i framtiden. Personligen tyckte jag att campuset var jättemysigt och de håller på att bygga nya byggnader och göra förbättringar hela tiden. De har bland annat ett gym, bibliotek, japansk bågskytteklubb, ett hus endast dedikerat åt en myriad olika klubbaktiviteter, matsal och en liten närbutik. De planerar att bygga pool och tennisbanor dessutom!

Nöjen och fritid

Det finns massor med olika klubbaktiviteter som man kan ta del av på skolan gratis. Jag var t ex med i bågskytteklubben och Speech & Discussion-klubben vilka jag verkligen rekommenderar, men det fanns även klubbar som te-ceremoni, mandolin, manga, volleyboll, basket mfl. Dormet hade också aktiviteter varje vecka vilket oftast var jätteroligt och introducerade dig för de andra eleverna som bor där. Du kan lätt ta dig från campus in till stan med antingen buss eller tåg och inne i stan finns allt från shopping, karaoke och god mat till barer och nattklubbar mm. Jag tyckte också det var väldigt roligt att åka och kolla på fotboll och baseboll! Jag blev ett stort fan av deras lokala lag Avispa (fotboll) och Softbank Hawks (baseboll) och jag rekommenderar verkligen att prova på det.

Kostnader

Baskostnaderna är förhållandevis låga. Hyran för ditt rum är otroligt billigt (el, internet och vatten ingår dessutom) och du kan även hyra madrass och sängkläder (vilket de tvättar åt dig regelbundet utan extra kostnad!) för en billig peng. Du kan skaffa ett billigt japanskt SIM-kort och om du lagar den mesta av din mat själv så kan du komma billigt undan med matkostnaderna också. Att äta ute är hyffsat billigt jämfört med Sverige medan frukt och grönsaker kan vara dyrt beroende på säsong. Två gånger i månaden kom en jordbruksskola till campus och sålde billiga grönsaker och frukt som de odlat, så håll utkik efter det!

Övrigt

Om du har långt till Stockholm så kan du även ansöka om visum i Köpenhamn utan problem om du söker till FWU. Andra skolor kan ha striktare regler. Diskutera tidigt husregler och förväntningar med dina rumskamrater så att ni inte har olika uppfattningar om uppdelning av sysslor, ljudnivå sent på kvällen och liknande. Det är ofta väldigt roligt att laga mat tillsammans med dina rumskamrater! Ta med dig formella kläder av något slag, kan vara kostym, klänning eller traditionella kläder. Det kommer användas vid ceremonier och vissa events. Var öppen för nya smaker, upplevelser och nya människor. Prova allt! Det finns något för alla i Fukuoka!

Information

Namn: Frida Otterhag
Studerat: Japanska
Utbytesstudier: 福岡女子大学, Fukuoka Joshi Daigaku, Japan
Tid: Höstterminen 2015 och vårterminen 2016
Kontakt: frida.otterhaghotmailcom
Universitetets hemsida:fwu.ac.jp/english/
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16