Henrietta Tuomaila - Sorbonne Université

Reseberättelse från Paris, Frankrike

Paris

Paris är Frankrikes huvudstad och största stad med 3 miljoner invånare och 10-12 miljoner invånare om förorterna räknas med. Den ligger i centrala/norra Frankrike, i Ile-de-France regionen. Staden är fylld med historia, vacker arkitektur, muséer, mode och kulturliv. Paris ses vara hela det franska världens huvudstad och är mycket internationell; Paris är en av de mest besökta städerna i hela världen. Paris är delad i 20 stadsdelar i sk. “Arrondissements” i form av en spiral.

Sorbonne Université

Sorbonne är en av Europas äldsta universitet (från 1300-talet). Paris IV- huvudbyggnaden är placerad i Latinkvarteren i den 5e stadsdelen. Sorbonne är ett stort universitet med sina olika universitetsbyggnader splittrade runt omkring Paris, men de äldsta campusen hittar man i den 5e stadsdelen nära Pantheon (en av Paris’ landmärken). Själv hade jag föreläsningar i huvudbyggnaden samt på campus Malesherbes som är beläget i den 17e stadsdelen, ett stenkast ifrån Champs-Élysees och på campus Clignancourt i 18e stadsdelen, nära Montmartre. Till skillnad från det svenska universitetssystemet upplevde jag det franska systemet mer konservativt vad gällde till exempel tilltalandet med efternamn och hur man till exempel formulerar ett mejl till professorerna (Bonjour Monsieur/Madame - Salutations distinguées..), men det berodde också på lärarna, vissa var mer familjära än de andra. Också vad gällde kursval, var alla tvungna att planera sina scheman själva och ta reda på var kurserna gavs etc. De ansvarige för internationella studeranden och andra Erasmus studeranden var till stor hjälp med de praktiska ärendena. Alla kurser ges på franska och nivå B2 i franskan krävs för att kunna delta i kurserna.

Mottagande

Universitetet hade organiserat två olika introduktionsmöten; en för att skriva in sig på universitetet och för att få ett studentkort, och en annan för att välja kurser. Dessutom finns det en organisation för internationella studerande på Sorbonne Paris IV, som organiserade olika slags barkvällar under veckan och resor till exempel till Bryssel och Côte d’Azur under semestern.

Kurser

Jag läste 8 kurser, vilket var alldeles för mycket men det motsvarade ungefär de 30 högskolepoäng som krävdes på Lund. Man fick välja nästan vilka kurser som helst på fakulteten
oberoende om man hade läst 2 eller 3 år på kandidatprogrammet hemma. Kurserna valdes på plats i Paris, vilket gjorde det möjligt att prova och byta kurserna under två första veckorna. Dessutom organiserades också kurser för “non-francophones”, kurser, som var tydligen mest inriktade för utbytesstudenter. De var väldigt intressanta, kostnadsfria och hjälpte i allmänhet med det franska språket och för att förstå den franska kulturen. Kurserna är delade i två föreläsningar: CM (Cours Magistral) och TD (Travaux Dirigés). CM är vanliga föreläsningar medan TD ges för mindre grupper i klassrum och man jobbar med olika uppgifter, läxor, diskuterar eller håller presentationer. Jag läste följande kurser:
Phonie et graphie var inriktad för tredje årets studenter. Den gav en allmän översikt av det franska fonetiksystemet och gick igenom basen i fonetik. Två deltentor avgjorde slutbetyget.
På Monsieur Beninis grammatikskurs gick vi genom hur olika verb konstrueras och syntaxanalys i sin allmänhet. Två deltentor avgjorde slutbetyget.
På Madame Scepis grammatikskurs gick vi mest genom konjugation. Två deltentor avgjorde slutbetyget.
På denna kurs hade vi en CM och två TD, en för 16. och en för 17. århundrade. Vi var tvungna att läsa 3 teaterpjäs för båda TD, olika verk av författare som Molière, Racine och Corneille. Två hemläxor och en deltenta avgjorde slutbetyget.
Vi gick genom lingvistik i sin allmänhet i olika språkfamiljer, inte bara inom den indo- européiska språkfamiljen. Två deltentor och en valfri presentation avgjorde slutbetyget.
Vi gick genom lingvistik i sin allmänhet och på TD- föreläsningarna skrev vi sk. mini-memoarer (som C- eller B- uppsats, ämnet var valfritt). För erasmus-studenterna avgjorde “mini- memoiren” slutbetyget.
Vi gick genom olika typer av skriftliga uppgifter (resumé, mémoire,...) som kan förekomma i det franska universitetssystemet. Två olika skriftliga uppgifter avgjorde slutbetyget.
Vi gick genom Frankrikes historia fr.o.m. 1400-talet och vi lärde oss känna den franska kulturen; litteratur, musik, teater… Två deltentor avgjorde slutbetyget.
Eftersom jag valde ett så stort antal kurser kan jag säga att jag lade mycket mer tid på att plugga i Frankrike än i Sverige.

Boende

Universitetet hade ett begränsat antal studentrum som fördelades till de som hade minst ekonomiska medel. Jag hittade själv boende genom att jag träffade trevliga franska utbytesstudenter i Lund som flyttade samtidigt till Paris som jag och vi sökte boende tillsammans. Annars så finns det flera nätsidor där man kan hitta boende, till exempel; www.pap.fr, www.leboncoin.fr, www.crous.fr. Det finns också flera facebook-grupper där människor söker och hyr ut boende, men det är lättast att försöka hitta något först när man är på plats för att inte bli lurad. Det lönar sig också att kolla på facebook-grupper som “Ung i Paris” eller “Svenska kyrkan i Paris.” För att hitta boende i Paris, och för att visa att man har medel att betala hyran krävs det oftast olika dokument (till exempel föräldrars lönebesked, kopia av pass,...) och/eller en fransk garant. Det lönar sig att förbereda alla dokument innan man börjar söka boende.

Nöjen och fritid

Paris är fylld av historia och det finns alltid något nytt att upptäcka. Det finns massor av muséer (som är gratis för under 26-åriga europeiska medborgare!), konserter, sevärdheter och olika monument och teater, bio, mm… Dessutom finns det vackra slott runt omkring Paris i regionen Ile-de-France som Versailles, La Fontaine Bleue, som går att nå med de regionala tågen.
Ytterligare finns det mysiga caféer, restauranger och terrasser i varje hörn och kvarter i Paris.

Kostnader

Boendet i Paris är utan tvivel dyrare än i Sverige men jag skulle säga att livsmedel kostar mer eller mindre lika mycket som i Sverige, kanske även mindre. Dessutom är det ett stort plus att största delen av muséerna och kultur i sin allmänhet i Paris är gratis för de unga!

Information

Namn: Henrietta Tuomaila
Studerat: Europastudier
Utbytesstudier: Sorbonne Université, Paris, Frankrike
Tid: Vårterminen 2016
Kontakt: euh14htu@student.lu.se
Universitetets hemsida:
lettres.sorbonne-universite.fr
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16