Julia Tibblin - Université Lumière Lyon 2

Reseberättelse från Lyon, Frankrike

Höstterminen 2015 spenderade jag studerandes vid ett av universiteten i Lyon, Frankrike, nämligen Lyon 2. Här i Lund läste jag till en kandidat i franska, och då jag åkte hade jag läst 60 hp franska samt 60 hp blandade kurser. Detta innebar att jag fritt kunde välja vilka kurser som helst under min tid i Lyon.

Staden

Jag hade aldrig varit i Lyon innan min utbytestermin, men jag hade bott i Paris i fem månader så jag hade ändå lite erfarenhet av att bo i Frankrike. Jag visste nästan ingenting om staden, men när jag fick veta att jag var antagen började jag söka runt på internet för att få mig en uppfattning. Lyon är Frankrikes andra största stad handelsmässigt sett, men Marseille är större till befolkningen. Det bor ca 500 000 människor där, och jag skulle säga att den liknar Göteborg storleksmässigt. Centrum av staden ligger på en halvö, kallad le Presqu’île, omringad av floderna Saône och Rhône. Staden är indelad i nio arrondissement, samma stadsindelning som används i Paris och Marseille. Området Croix-Rousse, som utgör det första och fjärde arrondissementet, ligger på en kulle och är fyllt med mysiga smågator, barer, caféer och fina utsiktsplatser. Gamla Lyon, Vieux Lyon, utgör det femte arrondissementet och är även det ett väldigt mysigt område, om än lite turistigt. Katedralen Fourvière ligger högt upp på en kulle och ger en jättefin utsikt när solen skiner. Kollektivtrafiken i Lyon består av fyra metrolinjer, fem spårvagnslinjer, två gamla bergbanor och ett stort antal busslinjer, men det finns även ett populärt cykeluthyrningssystem, vélo’v, precis som här i Lund.

Universitetet

På universitetet Lumière Lyon 2 studerar cirka 28 000 studenter varav nästan 5 000 är internationella studenter. Huvudsätet ligger mitt emot Rhône i det sjunde arrondissementet med fina byggnader, alldeles bredvid Université Jean Moulin Lyon 3. Det var i dessa byggnader vi hade våra introduktionsmöten, och där hölls även en språkkurs för utbytesstudenter kallad SLM. Ett andra campus ligger väster om det åttonde arrondissementet, i en förort som heter Bron. Där hålls de allra flesta kurser och jag hade alla mina lektioner där. Campuset i Bron kallas Porte des Alpes, till skillnad från det i Lyon som kallas Berges de Rhône. Campus Portes des Alpes består av flera stora byggnader och det tog nog cirka 15 minuter att gå från ena änden till den andra. Det byggdes på 70-talet och är ganska grått med mycket betong och under min tid där skedde renoveringar vilket innebar att man fick ta stora omvägar för att gå från ena änden till den andra. Jämfört med Lunds Universitet var Porte des Alpes ganska sunkigt och grått, till exempel var luftkonditioneringen i de stora föreläsningssalarna dålig, och toaletterna var överlag rätt ofräscha. Ut hit går ett antal busslinjer samt en spårvagnslinje som stannar på två stopp.

Mottagande

Intromötet för oss europeiska utbytesstudenter var den tredje september, två veckor innan kursstart, och vi fick då information om hur val och inskrivning av kurser skulle gå till. Vi blev även tilldelade en lärare att mejla för att få rådgivning om att välja kurser. Denna lärare svarade dock aldrig mig så jag fick knåpa ihop mitt schema själv, och jag skulle senare komma att upptäcka att det var ganska vanligt att lärarna inte svarar på mejl, alternativt svarar cirka en månad senare. Någon vecka senare hade vi informationsmöten i mindre grupper, med mer praktisk information om livet i Lyon, försäkring och liknande. Inskrivningen till kurser i Frankrike, eller i alla fall på Lyon 2, är väldigt annorlunda jämfört med det svenska systemet. Det finns nämligen inget urvalssystem baserat på vad du tidigare läst, och som utbytesstudent kunde vi välja från universitets alla kurser på kandidatnivå samt från första året på masternivå. För att bli inskriven på en kurs behövde du bara gå till lektionen med ditt Learning Agreement, och om du tyckte att kursen var intressant och passande gick du fram till läraren vid slutet av lektionen så att hen kunde fylla i och skriva under det. På hemsidan fanns det inte mycket information om de enskilda kurserna, utan mer om programmen, så för att få en uppfattning om vad kursen handlade om gällde det att gå på lektionerna. Detta medförde att det tog ganska lång tid att få ihop mitt schema, då jag under första veckan gick på lektioner som jag tyckte verkade intressanta men som visade sig vara något helt annat än vad jag trott från början. Efter tre veckor hade jag till slut ett färdigt schema som jag var nöjd med. Vi utbytesstudenter skulle lämna in vårt Learning Agreement till det internationella kontoret senast den tredje oktober. Jag var klar med mitt schema den andra oktober, och fick då stå i kö i cirka två timmar för att lämna in det till de två anställda som satt och manuellt skrev in varje utbytesstudent Learning Agreement. Detta manuella system är ganska talande för den franska byråkratin, som vill minimera alla risker genom att göra allting på papper.

Kurser

Kurserna jag valde till slut var Structures sociales contemporaines, Problèmes sociaux, problématisations sociologiques, Langue française : normes et usages, Histoire de la photographie, Linguistique générale och Psycholinguistique : Développement du langage, alltså tre kurser inom språkvetenskap, två inom sociologi och en om fotografins historia. Alla var för förstaårsstudenter på kandidatnivå förutom Fotografins historia och Psykolingvistik: språkutveckling som var för andraårsstudenter. Varje kurs gav 5 hp, så totalt fick jag 30 hp. I Frankrike är lektionerna antingen CM, det vill säga icke-obligatoriska föreläsningar i stora aulor, eller TD, som innebär mer seminarieliknande lektioner i mindre grupper. Jag valde bara CM förutom Linguistique générale som var en TD. Den vanliga examinationsformen i Frankrike är att du inte har några prov under terminen och sedan slutprov i form av salstentor under två veckor i januari. Två av mina lärare bestämde dock att ha ett prov i mitten av terminen också, så att man delade upp terminens innehåll på två prov. Vissa kurser, främst TD, examinerades genom inlämningar, och i slutet av terminen fick vi veta att man som utbytesstudent ibland kan få möjlighet att göra tentan i december istället för januari så man slipper åka tillbaka efter julen. Faktumet att vi hade alla prov i januari gjorde att jag, förutom två prov i mitten av terminen, inte hade någonting att plugga under terminen. Det finns ingen obligatorisk kurslitteratur utan tentorna grundas på det som läraren säger under lektionen. Som utbytesstudent kan det vara svårt att hänga med och anteckna i så snabbt tempo, men som tur var fanns det många facebookgrupper för de olika programmen där man som utbytesstudent ofta kunde få anteckningar från en fransk student. I jämförelse med Lund pluggade jag betydligt mindre under terminen, men inför tentaperioden i januari pluggade jag nästan varje dag i en månad. Mina tentor lades så att jag hade fem stycken på tre dagar, vilket gjorde det oerhört intensivt det gjorde också att jag hade en veckas lov innan terminen började i Lund igen. Eftersom detta examinationssätt är väldigt annorlunda var jag mycket nervös för att inte klara mina tentor, då det främst handlade om att skriva mini-uppsatser om olika ämnen, och för att då inte få tillräckligt med poäng för min examen och för CSN. Som tur var fick jag resultaten i början på februari och jag klarade allt.

Boende

Jag började leta boende ordentligt i juli, främst på Facebook då det finns många grupper där för folk som söker boende i Lyon. I början var jag mer kräsen med var jag ville bo samt hur mycket jag kunde betala i hyra, men allt eftersom jag fick fler nej släppte jag på mina krav. Många sökte efter någon som skulle stanna ett helt år, men till slut fick jag svar från en fransk student som sökte en inneboende till hennes trea i Lyon. Lägenheten låg i det tredje arrondissementet, alltså en bit utanför centrum. Det tog ungefär 45 minuter att gå till in till stan, 25 minuter med buss eller 20 minuter med tunnelbanan. För att komma till campus gick jag en kvart till en spårvagnsstation och sedan tog spårvagnen ännu en kvart. Tjejen jag bodde med var väldigt hjälpsam och snäll, men vi klickade aldrig riktigt, lite beroende på att vi sällan var hemma samtidigt och att vi hade ganska olika liv. Jag upplevde att det är mycket svårt att få en egen lägenhet i Lyon om du inte får plats vid något av studentboenden, så nästan alla bor i ”collocation”, alltså att de delar lägenhet med en eller flera andra. En del är även inneboenden hos privatfamiljer. Beroende på var boendet ligger och hur många du delar med ligger hyran på 350-550 euro. Det är möjligt att få bostadsbidrag, CAF, på ca 90 euro, om du orkar ta dig igenom all byråkrati.

Nöjen och fritid

Jag kom snabbt i kontakt med andra utbytesstudenter, bland annat genom en gemensam vän från Lund som gjort ett utbyte i Lyon, och i facebookgrupperna för utbytesstudenter i Lyon fanns det alltid folk som letade efter nya människor. Däremot var det svårt att träffa franska studenter, dels eftersom det inte var någon nollning men även för att de i mina klasser ofta var rätt mycket yngre då franska studenter börjar skolan ett år tidigare och ofta går direkt till universitetet från gymnasiet, samt för att de hade alla kurser tillsammans medan jag bara hade lektion med dem en gång i veckan. Det finns mycket att göra i Lyon med många museum, fina parker och omgivningar, men även mycket restauranger, barer och klubbar. Något vi också gjorde var att hyra bil och åka runt i Frankrike, bland annat söderut till Provence och sydkusten, men även en dagsutflykt till Annecy, en gammal stad nordöst om Lyon. Alperna ligger cirka två timmar från staden, så många tar en utflykt dit över en helg.

Övrigt

I det stora hela är jag mycket nöjd med mitt utbyte, och jag känner verkligen att min franska förbättrades. Det enda som drog ner betyget var att det tog rätt mycket tid att komma i ordning med alla kurser i början och att campuset var så tråkigt. Spårvagnen dit var fullproppad varje morgon, och efter att lektionerna var slut kunde man få vänta på tre spårvagnar innan man fick plats, men det var något man vande sig vid. Ett stort plus var det fina vädret, det började bli ordentligt kallt först ungefär i december, och det var mycket ljusare än här i Lund.

Information

Namn: Julia Tibblin
Studerat: Franska
Utbytesstudier: Université Lumière Lyon 2 , Lyon, Frankrike
Tid: Höstterminen 2015
Universitetets hemsida:
univ-lyon2.fr
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16