Julia - Université Paris Nanterre

Reseberättelse från Paris, Frankrike

Paris

I Paris, Frankrikes huvudstad, bor det med förorterna inräknades över 11 miljoner invånare. I de centrala delarna av staden, som är uppdelad i 20 ”arrondissement”, bor det 2,2 miljoner invånare. Staden är full av historisk, vacker arkitektur och är ett populärt turistmål, vilket gör Paris till en av världens mest besökta städer.

De 20 olika arrondissementen som Paris är uppdelad i kan enkelt förklaras som 20 olika delar. Dessa delar hjälper dig att lokalisera var saker ligger eller var du bor, då denna siffra till exempel är del av postnumret i adresser. Systemet är uppbyggt som i en snurra, som börjar med 1:a arrondissementet mitt i centrala Paris och sedan arbetar sig utåt.
Här är några exempel på var kända monument och turistattraktioner ligger:
  • Eiffeltornet - 7:e arrondissementet
  • Musée du Louvre ligger - 1:a
  • Champs-Élysées och Triumfbågen – 8:e
  • Notre Dame - 4:e
Min personliga erfarenhet av Paris är att det är en trygg stad, i den mån en storstad kan vara. Håll koll på dina fickor/din väska för många ficktjuvar finns överallt, i tunnelbanan, på gatorna och i folkhopar. Att gå helt ensam mitt i natten är kanske inte heller någon bra idé, men vissa områden är mer problematiska än andra. Jag fick till exempel tips om att inte hålla till vid Place d’Italie eller i nordöstra Paris själv sent på kvällarna. Däremot bodde jag i 15:e arrondissementet vilket är en väldigt säker del av Paris!

Universitetet

Universitet jag studerade på heter Université Paris Nanterre men kallas ofta för Paris X (10) eller kort och gott Université Nanterre. Universitet ligger i förorten Nanterre, strax väster om Paris centrala delar. Det går att ta sig dit smidigt med RER A (förortståg) då det bara är tre stationer ifrån metrostationen Charles de Gaulle-Étoile och centrala Paris. Ungefär 33 000 personer studerar på detta universitet och det finns därför en mängd olika fakulteter. Att ha i åtanke är att fakulteterna inte riktigt delas upp som här på Lunds Universitet. Här i Lund läser jag Kandidatprogrammet i Europastudier med humanistisk profil, och var därför tvungen att studera kurser som ingår i humaniora för att kunna tillgodoräkna mig dessa i mitt program. Humaniora på Université Nanterre räknades dock som något helt annat än vad min första tanke var, och jag kunde därför läsa kurser inom Science Politique, vilket där ingick i humaniora. Därför skulle jag rekommendera detta universitet tack vare deras flexibilitet gällande valet av kurser. Du som student kan mer eller mindre studera det du vill/får studera för ditt hemuniversitet, så länge det fungerar med schemat. Terminen började för mig med ett informationsmöte tillsammans med alla andra utbytesstudenter för att få reda på basinformation om hur universitetet fungerade. Då fick vi även reda på var och när vi skulle gå till nästa möte som var för utbytesstudenter i den fakultet vi valt att gå i (utefter valet av kurser på Learning Agreement). Efter detta andra informationsmöte bestämde man tid med sin handläggare för att ha ett individuellt möte för att ändra och fastställa sitt Learning Agreement så att man sedan kunde skriva in sig. Att tänka på i denna procedur är att Frankrike är ett land där man älskar byråkrati, allt görs på papper och ännu mera papper. Därför får du som student själv skriva in dig (med ditt papper, på ett annat papper) och detta ska alla 33 000 studenter göra. Ha därför med dig tålamod till denna procedur för det är att köa som gäller.

Kurser

Tyvärr hade jag problem med att få ihop 30 högskolepoäng under min termin på Université Nanterre, detta var något jag inte var förberedd på och fick därför hastigt skriva in mig på en distanskurs från Lunds Universitet på 15 hp. Om detta var en erfarenhet som jag var ensam om vet jag inte, men viktigt att veta är att kurserna på Université Nanterre oftast är mellan 3-4 hp, trots att dem enligt mig innehållsmässigt kändes lika stora, om inte större än vad en 7,5 hp-kurs är här på Lunds Universitet. Har du därför planerat ett utbyte på detta universitet kan det vara bra att söka in till en distanskurs om ifall att. På själva Université Nanterre läste jag istället fyra kurser värda 13,5 hp. Samtliga kurser var på franska, och var inriktningen Science Politique i ett av programmen som fanns på universitetet. Kurserna hette: Sociologie de la décision, Problèmes stratégiques contemporains, Sociologie des relations internationales och Financement et corruption de la vie politique. Jag är själv nöjd med samtliga kurser och tyckte dem var väldigt intressanta och att föreläsarna var bra på sitt arbete. Dessa fyra kurser var så kallade CM, där läraren står längst fram i klassrummet och föreläser under varje lektion och man som student sitter och antecknar. Olika läxor delades inte ut och det kändes därför som en lyx att kunna skjuta upp plugget till tentaperioden. Därför skulle jag säga att min termin i Paris var mycket lugnare än en termin i Lund tack vare detta. Dock finns det också en annan typ av kurser kallade TD, dessa hade jag inte själv men de är en naturlig del i den franska undervisningen. Här är det mer muntligt arbete från studenterna och även uppgifter att göra. Därför krävs det att man deltar i undervisningen under dessa lektioner.

Tentor

I de kurser som jag studerade fick jag välja om jag ville ha tentan muntligt eller skriftligt. Jag fick tipset av mina lärare att välja de muntliga tentorna då strukturen på de franska, skriftliga tentorna är väldigt annorlunda från vad studenter från andra länder är vana vid. Mina tentor gick därför ut på att jag fick 15 minuter på mig att förbereda mitt svar på ett ämne jag fick dra lott om, och sedan hade jag 15 minuter på mig att redovisa svaret för läraren. De muntliga tentorna gjordes därför en och en. Detta var enligt mig ett bra sätt att göra tentorna på då man som utbytesstudent är lite vilsen i den franska strukturen.
Viktigt att veta är att det franska betygssystemet går från betyg 1-20 där 20 är det högsta. Vad jag förstod det som under min termin i Paris är det inte direkt något betyg som räknas som det svenska ”Godkänt”, utan jag pratade med flera elever som fått en 7:a i betyg och sen fortsatt att studera som vanligt.

Boende

Man kan som student ansöka om boende av Université Nanterre. Jag bodde inte själv där då jag ville bo i de centrala delarna av Paris och pendla till skolan istället för tvärtom. Om du vill ansöka om boende vid universitetet så görs detta på en enskild blankett och är tydligt förmedlat av universitet i deras informationsmail. Jag fick istället tag i en studio i 15:e arrondissementet via Entrée Paris, som jag fick kontakt med via Facebook. På Facebook finns det bra grupper för dig som svensk i Paris, bland annat en som heter ”Boende i Paris” där du kan eftersöka ett boende, antingen själv eller att dela med någon. I dessa Facebook-grupper kan du också fråga om råd gällande hur du kan hitta en bostad eller fråga om råd gällande problem när du väl är i Paris. Var beredd på att standarden i Paris är lägre än i Sverige, men kostar mycket mer. Jag bodde i en studio på 10 kvm och betalade 700€ i månaden för den. Billigare alternativ finns såklart om du får chansen att dela boende med någon eller kan tänka dig att bo lite längre ut från de centrala delarna.

Kostnader

Som svensk i Paris är man ganska förskonad när det gäller andra generella kostnader. Boendet är dyrt men det mesta andra tycker jag ligger på ganska normala priser. Ett månadskort för metro/buss (gäller båda) kostar 70€ och då gäller det hela Paris och alla förorter. Detta gör att du till exempel kan åka ut till de olika flygplatserna, slottet i Versailles eller Disneyland utan att betala något extra. Gällande olika muséer, monument och turistattraktioner är det mesta gratis för dig som är EU-medborgare under 26 år så ha med dig ditt id (behöver vara ett internationellt sådant så de ser att du kommer från ett EU-land) så får du gå in gratis!

Nöjen och fritid

Paris är fullt av nöjen för de flesta. Allt från nattklubbar, barer och restauranger till museum, gallerior och parker. Det bästa du kan göra är att strosa runt i staden och ta in att du är där. Dessutom finns det flera chanser på bra dagsutflykter. Olika slott som slottet i Versailles dit du åker med RER C (förortståg) eller varför inte Disneyland dit du åker med RER A.

Viktiga tips

Då jag tyvärr själv hade stora administrativa problem på Université Nanterre tänkte jag ge några råd för att du som vill dit förhoppningsvis ska slippa dessa.
  • Som jag skrivit tidigare, sök för säkerhetens skull in på en distanskurs om det skulle bli problem med att uppnå 30 hp under din termin.
  • Ta kopia på alla dina papper. Internationella Kontoret på universitetet tappade bort mitt inskrivningspapper och tre månader in på terminen var jag således inte ens inskriven och hade inte pappret kvar.
  • Om du som jag ska på utbyte under höstterminen så ligger tentaperioden efter jul, i början av januari. Jag fick inte reda på att jag som utbytesstudent kunde gjort tentorna före jul för att slippa åka tillbaka (och framför allt plugga under jul) så fråga din koordinator på plats/det Internationella kontoret/dina lärare om du får göra tentorna redan före jul för att du ska tillbaka till ditt hemland.
  • Ha tålamod, allt tar längre tid i Frankrike generellt sett än vad det gör i Sverige på grund av byråkratin.
Andra, mer generella tips är som sagt att ha koll på dina värdesaker och gå inte hem ensam på nätterna. Ett desto trevligare tips är att besöka Svenska Kyrkan i Paris. De har på söndagarna fikor för unga svenskar i Paris där man träffas ett gäng och bjuds på god fika för lite pengar. Ett bra sätt att träffa nya människor på!

Information

Namn: Julia
Studerat: Europastudier
Utbytesstudier: Université Paris Nanterre, Paris, Frankrike
Tid: Höstterminen 2015
Kontakt: Om du vill kontakta mig gå genom internationella kontoret först.
Universitetets hemsida:
parisnanterre.fr
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16