Michaela Erlandsson - Università di Bologna - Campus di Rimini

Reseberättelse från Rimini, Italien

Staden

Rimini är en mindre stad som ligger i Emilia-Romagna regionen i nordöstra Italien vid Adriatiska havet. Jag kände inte till Rimini innan jag åkte men förstod efter lite research att det är en populär sommarstad. Rimini har en flera kilometer lång strand och längs strandpromenaden är det fullt med hotell, barer och restauranger. De flesta av dessa var dock stängda under vinterhalvåret men jag kan föreställa mig att det är livligt där så fort det öppnar upp igen. Rimini har ett litet men fint och mysigt centrum. Det finns många småbutiker, caféer, barer och restauranger. Det går väldigt bra att ta sig runt till fots i staden om man bor nära centrum men jag rekommenderar starkt att köpa en cykel! Det är väldigt enkelt att få tag på en begagnad cykel och det är även det enklaste sättet att ta sig runt i staden. Rimini har bra tågförbindelser till Bologna om man bara vill åka över dagen eller resa vidare till andra delar av Italien. En del studenter pendlar mellan Bologna och Rimini. En resa kostar från 9.90 – 16 Euro och tar 1-1.45 timme.

Università di Bologna - Campus di Rimini

Campus Rimini vid universitetet i Bologna erbjuder studier bland annat inom Ekonomi, Management, industriell kemi, Modevetenskap, Medicin etc. Universitetets olika fakultet är utspridda i centrum av Rimini. Universitetets utbud av kurser som hålls på engelska är relativt stort. Mer än majoriteten av de utbytesstudenter jag träffade i Rimini läste kurser på engelska. Jag upplevde även att de flesta som pluggade i Rimini läste Ekonomi med inriktning turism. Universitetet i Bologna erbjuder gratis kurser i italienska för alla utbytesstudenter och man blev indelad i olika grupper beroende på vilken nivå man låg på. För att erhålla 5 ECTS för kursen samt att få betyget registrerat så var man tvungen att ha en närvaro på minst 75%. Ett minus var att många av dessa kurser var schemalagda samtidigt som många studenters ordinarie kurser som också krävde närvaro. Detta gjorde att jag till slut fick hoppa över italienska kursen.

Mottagande

Jag tycker att universitetet hade organiserat mottagandet av oss bra. Innan alla kurser började hölls ett introduktionsmöte för alla utbytesstudenter där de informerade oss om generella regler angående studentkort, kursregistrering och liknande. Vi blev introducerade för ESN-gruppen som var där för att hjälpa oss om vi undrade något och de organiserade även flera aktiviteter och resor under terminen. Under de två första veckorna var det inplanerade aktiviteter för att vi skulle lära känna varandra. ESN-gruppen bestod av frivilligt involverade studenter och jag tycker att de var väldigt engagerade att göra så att vi fick en bra upplevelse! De som jobbade på internationella kontoret i Rimini var också mycket hjälpsamma under terminen.

Kurser

Jag läste kurser inom masterprogrammet Fashion Culture and Management som hölls på engelska. Det var inga problem att läsa masterkurser trots att jag inte ännu hade avslutat min kandidatexamen. Kandidatprogrammen inom Fashion studies i Rimini hölls bara på italienska. Bra att veta:
  • Terminen är uppdelad i två perioder vilket innebär att den första tentaperioden ligger i mitten av terminen och den andra ligger i antingen december eller januari.
  • Kurserna registreras online i sin personliga ”Study plan”. Det är möjligt att testa olika kurser i början. Man kan registrera sig för hur många kurser man vill och det är enkelt att ta bort och lägga till kurser när man vill. Det viktiga är dock att registrera sig för tentorna för att kunna få betyget registrerat.
  • I de flesta kurser vi hade är närvaron på föreläsningarna mycket viktig och du måste ha en viss procent närvaro för att vara en ”närvarande student”. Examinationen av kurserna var olika beroende på om du var en ”närvarande student” eller inte.
  • Det finns möjlighet att läsa vissa kurser på italienska och skriva tentan på engelska.
  • Till skillnad från studier vid Lunds universitet är det ganska stor skillnad gällande kurslitteratur i Rimini. Det är större krav på närvaron vid föreläsningarna än att läsa kurslitteraturen.

Kurser jag läste:

Innehåll: Studier av hur globaliseringen har påverkat modevärlden, hur kulturella fenomen och arv används visuellt samt vilken betydelse detta har. Examination: Skapa ett portfolio av skissade plagg där två kulturer visuellt möts. En presentation av din skiss samt analys av denna. Kommentar: Jag tyckte mycket om denna kurs. Detta var en valbar kurs för de som läser masterprogrammet och vi var endast runt 12 studenter. Det var öppet för diskussion och Simona varierade i sitt sätt att undervisa. Vi fick arbeta kreativt både praktiskt och teoretiskt.
Innehåll: Studier av grundläggande kunskap inom e-commerce. Examination: Designa en hemsida utifrån två olika verktygsprogram. Presentera och lämna in en skriftlig inlämning. Kommentar: Jag tyckte att examinationsuppgiften var rolig och givande att arbeta med. Föreläsningarna var enformiga och Gustavo kunde gå in på vissa tekniska detaljer som kunde vara svåra att hänga med på samt inte var relevant till vår slutuppgift.
Innehåll: Filosofisk kurs med fokus på fenomenet ”everyday aesthetics” vilket studerades utifrån olika filosofers synsätt. Examination: Vid varje föreläsning skulle vi skriva en sammanfattning av två fenomen Giovanni pratat om under föreläsningen. Vi hade även två salstentor. Kommentar: Jag tyckte mycket om denna kurs och det var en av dem jag tyckte bäst om. Ett stort plus var att Giovanni var en mycket engagerad föreläsare och ville att vi skulle förstå och hänga med på föreläsningarna.
Innehåll: Studier av kulturella uttryck som dokumenterats under 1900-talet utifrån skrift, fotografi och film. Examination: Presentation och inlämning av en analys av ett mode museum. Kommentar: Kursen hade kunnat vara lite mer strukturerad vilket drog ner lite på engagemanget för kursen samt att denna kurs krävde minst arbetsinsats. Generellt sett var det en bra kurs.
Innehåll: Studier av kamerans historia och betydelsen av fotografiet i modevärlden samt studier av betydelsefulla fotografer. Examination: Salstenta på kursens innehåll. Kommentar: Ett minus för denna kurs var att föreläsningarna var väldigt enformiga men jag tyckte att kursens innehåll var mycket intressant att studera och jag lärde mig mycket.

Boende

I Rimini som student är det väldigt vanligt att dela lägenhet med andra studenter. Jag tyckte att standarden på de boendena jag besökte var bra, en del hade en äldre karaktär medan andra var renoverade. Ett problem jag stötte på när jag sökte boende var att nästan alla ville ha ett kontrakt på ett år. Detta gjorde att det blev väldigt svårt att hitta boende. Jag rekommenderar att starta i god tid att söka boende samt att komma i kontakt med andra studenter som också söker boende för att kunna söka något tillsammans. En del studenter valde även att åka ner till Rimini och söka på plats istället. Jag sökte boende via www.easystanza.com samt via Facebook-gruppen Affitti studenti Rimini. Kontakta även internationella kontoret och esn-gruppen då de även kan ha tips!

Nöjen och fritid

Barer och restauranger finns det gott om i Rimini, Aperotivo-barerna är att rekommendera! Det finns även bra möjligheter att ta sig till en annan stad i närheten för att tillbringa dagen eller kvällen. Om man har möjlighet rekommenderar jag starkt att resa runt i Italien under utbytesterminen. De olika resorna jag gjorde tillsammans med andra studenter tillhör en av de bästa minnena från min utbytestermin! Det är väldigt enkelt att ta sig runt till närliggande städer, exempelvis Bologna, Florens, Venedig, Pisa och Verona. Rom och Milano finns det även bra förbindelse till. Gym är relativt dyra om man jämför med Sverige. Universitetet erbjuder lite fitness-klasser samt olika sporter dock inget jag testa på. Annars rekommenderar jag att springa eller promenera längs med strandpromenaden! Det finns även några utegym längs med stranden.

Kostnader

Jag upplevde inte någon större skillnad på kostnader av livsmedel, vissa produkter är dyrare andra billigare. Att hyra ett rum i en lägenhet kostar cirka 280 € - 400 € per månad beroende på standard och läget. Som transportmedel kan du köpa en begagnad cykel för 30 – 70 €! Jag fördrar oftast större städer men jag hade en väldigt bra tid i Rimini. Man lär känna personer över hela världen och upptäcker mycket nytt både med dig själv och sin omgivning. Jag rekommenderar verkligen att göra en utbytestermin!! Kontakta gärna mig om du vill ha tips eller har någon fråga!

Information

Namn: Michaela Erlandsson
Studerat: Modevetenskap
Utbytesstudier: Università di Bologna - Campus di Rimini, Italien
Tid: Höstterminen 2016
Kontakt: michaela.erlandssonhotmailcom
Universitetets hemsida:
unibo.it/it/campus-rimini
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16