Emma Nordevall och Saga Holmgren Leissner - Yarmouk University (جامعة اليرموك)

Reseberättelse från Irbid Jordanien

Förhandsinformation

Informationen från Henry Diab, Liliete Martins, Katarina   Wingkvist samt Fanni Faegersten kring   utbytesavtal, ansökningsförfarande med mera fungerande bra. Efter antagningsbeskedet fick vi tillräcklig   information och snabba svar. Kommunikationen kring boende och administrationen med försäkringskort var   utförlig. Vad gäller boendet: Vi har haft tvättmaskin, badrum, och kök utrustat med spis, ugn och kylskåp  (vilket vi varit mycket nöjda med). Boendet är rymligt men vi delar sovrum.   

Ankomst

Vi koordinerade resan till Jordanien så  att vi båda skulle anlända samma  dag, ungefär samma tid. Det föll  väl ut, och vi blev mottagna direkt på flygplatsen. Ett tips till framtida studenter är att ha ett antal olika kommunikationsvägar redo – via internet, jordanska telefonnummer i adressbok, och så vidare (vi hade lite problem med täckningen med våra svenska mobiler den första kvällen). Samma person som tog emot oss vid flygplatsen, Mohammad Nour, var sedan vår kontaktperson vid YU. Första kvällen körde han oss direkt till vår lägenhet, visade oss den nattöppna matbutiken så att vi kunde skaffa vatten, och följde upp med telefonsamtal under den första veckan. Det var Mohammad Nour som hjälpte oss att förlänga vårt visum (en process som gick mycket smidigt) och som satte oss i kontakt med vaktmästaren/husvärden Abdelbaset när  vi hade problem med el eller vatten. Vad gäller praktiska problem har vi alltid haft någon att vända oss till. Den första veckan fick vi reda på att våra studier skulle  börja  på  allvar  först  två  veckor senare, eftersom det var då terminen började för våra malaysiska klasskamrater. Till en början tyckte  vi  att  detta  kunde  ha  meddelats  oss  lite  tidigare.  Men  i  slutändan  anpassade  Markaz  al-­‐ lughat sin planering efter oss, vi fick två veckors privatlektioner i dialekt med läraren Dr. Hala, och   det   var   en   utmärkt   lösning.   På   det   stora   hela   har   de   som   arbetar   vid   Markaz   al-­‐lughat visat sig vara mycket flexibla.
Studier
Studieupplägget består av två delar. Dels får vi undervisning i en stor  klass  på  ca  25  studenter. Ämnena  är: (1)  grammatik  och  skrivning,  (2)  läsning,  (3)  hörförståelse  samt  (4)  konversation.   Detta  tar  upp  nio  timmars  undervisning  i  veckan.  För  att  fylla  ut  programmet  och  nå  upp  till    det antal studietimmar som anges i avtalet har vi även fått extralektioner. På dessa har vi
(Emma och Saga) varit ensamma med läraren Dr. Hala. Dessa lektioner har varit otroligt   givande. Vi var själva delaktiga i att   välja   fokus   för   undervisningen   under   dessa  privatlektioner,  och  valde  tre  ämnen:  (a)  media,  (b)  litteratur  samt  (c)  jordansk  dialekt.  Totalt   når undervisningen upp till ca 21  timmar  per  vecka. Utöver  det  har  vi  haft  hemläxor  som  vi arbetat med ca fyra timmar per kväll (6 dagar i veckan), d.v.s.  24  timmar  per  vecka.  Totala  studietiden blir ca 45 timmar per vecka.
Innan lektionerna börjar så tar alla elever ett placeringstest. Utifrån resultaten blir man tilldelad en nivå (samma nivåsystem som JLPT använder) och får sedan välja vilka klasser man vill läsa på sin nivå. Det finns t.ex. kanji, grammatik, konversation m.m. Man måste inte ta alla kurser men man måste uppfylla ett visst poängkrav. Alla japanska lektioner sker på förmiddagen, utom på onsdagar som är fria från lektioner. Beroende på vilken nivå och vilka klasser man tar så varierar lärarna. De flesta klasser har ett slutprov som examination men det förekommer även muntliga prov i t.ex. konversationsklassen.
WJC kurserna kommer i olika paket, JCC eller JCS. JCC står för ”Japanese Contemporary Culture” och innehåller kurser som är inriktade mer på kultur medan JCS står för ”Japanese Contemporary Society” och har mer samhällsinriktade kurser. Man kan blanda kurser från de olika programmen men man måste ha flest kurser från det program man valt. Examinationsform varierar från kurs till kurs men är oftast en uppsats eller ett slutprov. WJC kurserna är även öppna för japanska elever och många väljer att läsa en eller två innan de själva studerar utomlands för att vänja sig vid lektioner på engelska.
Personligen så upplevde jag att medan japanska lektionerna var på ungefär samma nivå som på Lunds Universitet så var WJC kurserna lättare än universitets kurser inom samma ämne hade varit på LU.

Boende

Att skaffa boende i Fukuoka är inget problem då skolan kräver att alla utbytesstudenter (och första års elever) bor i skolans korridor. När du anländer till FWU så blir du tilldelat en ”unit” som du delar med 3 andra flickor. Ni har alla eget rum men delar kök och badrum. För att uppmuntra användning av japanska så brukar utbytesstudenter placeras med tre japanska studenter. Jag hade personligen inga problem med att dela boende med andra, tvärtom var det trevligt att få lära känna de japanska eleverna och göra saker tillsammans. Hyra för boendet är 10 000 yen/månad, en kostnad som gott och väl täcks av stipendiet från skolan. Du har tillgång till tvättmaskin och torktumlare samt stora gemensamma utrymmen där man kan ha filmkväll med kompisar eller laga mat i stora grupper. Jag trivdes jättebra under min tid boende i korridoren, allt var rent och snyggt och om man har problem eller behöver hjälp med något finns det personal i receptionen 24/7. Det enda problemet som jag upplevde under året var att det fanns en ”curfew” som innebar att alla elever skulle vara inne efter klockan 23.00. Under min tid på FWU så var det aldrig någon som blev straffad för att man kom in för sent dock, det enda man behövde göra var att fylla i ett formulär om varför man var sen och lova att det inte skulle hända igen.

Nöjen och fritid

Min tid på FWU var fylld av aktiviteter, med skolan och privat. Genom universitet så blir man tilldelad en ”hostfamily”, en värdfamilj, som man besöker minst en gång per månad. Med sin värdfamilj kan man göra alla möjliga saker, besöka historiska platser eller åka till Marine World, det närliggande akvariet. De allra flest värdfamiljer har barn som gått eller går på FWU och ser framemot att lära känna studenter från andra delar av världen. Med skolan så åker man även på många resor, till sevärdheter och på skolbesök hos japanska skolor. Dessa skolbesök var några av mina favorit utflykter eftersom de japanska eleverna (oftast i gymnasieålder eller yngre) var så glada att träffa utländska personer. Vi hjälpte dem med sin engelska och tog oändligt många selfies, på en skola fick vi till och med skriva autografer. Förutom skolans aktiviteter så finns det mycket annat att se i Fukuoka. Staden har två centrum, Hakata, som är den äldre delen, och Tenjin som är fullt av höghus och shoppingcenter. Det finns än mängd goda restauranger i stan och man får absolut inte missa att äta i ett ”yattai”, en sorts gatustånd som erbjuder sittplatser och den godaste ramen jag ätit. Om man vill utforska utanför Fukuoka så finns det ett antal öar som kan vara roliga att besöka, det finns bland annat en så kallad ”katt-ö” där det är katter att klappa överallt. Bara en tågresa bort ligger historiska Dazaifu som är platsen för ett av de vackraste templen i Japan. För de extra res-sugna så kan jag rekommendera att ta flyg eller båt till Sydkorea! Om man har tur så kan man få biljetter från Fukuoka Airport extremt billigt då det ligger så nära. Vad gäller nattlivet i Fukuoka så kan det vara lite besvärligt på grund av reglerna hos boendet men om man lyckas få tillåtelse så finns det mycket roligt att göra även på natten.

Kostnader

FWU erbjuder alla studenter från Lunds Universitet ett stipendium på 80 000 yen i månaden. Detta räcker gott och väl till allt man behöver för att klara sig. Boendet i skolan korridor är billigt, bara ca 10 000 yen/månad, och att handla mat eller äta ute är mycket billigare än i Sverige. Det ända som kostade ungefär samma som i Sverige var kollektivtrafik, men om man åker mycket buss eller tåg så finns det månadskort och Jojokort-liknande rabattkort att köpa. Jag är personligen rätt snål av mig och försökte hålla mig till bara stipendiet under min tid i Fukuoka och bortsett från utomlandsresor så klarade jag mig utmärkt på den summan.

Övrigt

Jag tror jag nämnt allt som jag tycker är viktigt att säga om Fukuoka. Jag hade ett fantastiskt år där och kan starkt rekommendera att åka dit. Om det är något jag glömt nämna så kontakta gärna mig med frågor!

Information

Namn: Emma Nordevall och Saga Holmgren Leissner
Studerat: Arabiska
Utbytesstudier: جامعة اليرموك‎, Yarmouk University, Irbid, Jordanien
Tid: Höstterminen 2015
Kontakt: Om du vill kontakta oss gå genom internationella kontoret först
Universitetets hemsida:yu.edu.jo/en/
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16