Sofia Karlsson - Aristotelesuniversitetet

Reseberättelse från Thessaloniki, Grekland

Thessaloniki

Thessaloniki är Grekland andra största stad och ligger nordöst, nära gränsen till Makedonien samt Bulgarien. Thessaloniki är en gammal hamnstad och även om hamnen idag inte används till mer än godsbåtar och flytande barbåtar så kantas hamnen med en lång promenad och restauranger och caféer på rad. Nära staden kan man finna små byar med vacker natur, höga berg, gammal historia och även varma källor. Någon timme bort ligger halvön Halkidiki som med dess tre ”fingrar” är tillflyktsorten nummer ett för Thessalonikibor under sommaren. Thessaloniki som stad har mycket synlig historia och rik kultur. Befolkningstätheten är hög och gemenskapen varm. Detta bidrar till att staden känns liten och trygg trots dess storlek.

Aristotelesuniversitetet

Universitetsområdet är stort med många byggnader och fakulteter och ligger centralt i staden. Det första man slås av är skicket, då det är gamla byggnader och mycket graffiti. Många av klassrummen känns gammalmodiga och toaletterna är väldigt simplistiska. När man har kommit över detta första intryck vänjer man sig ganska snabbt. En stor skillnad mellan Sveriges universitet och Aristoteles är att de flesta studenter är väldigt unga, då många börjar universitet direkt efter gymnasiet, det vill säga 18-19 års ålder. Hantering av ärende och studenter är mycket pappersarbete och man får vara beredd att behöva gå runt till olika receptioner och sekretariat för att ordna med både in- och utcheckning. Vissa sekretariat talar bara grekiska, men hjälpsamma studenter finns det gott om.

Mottagande

Välkomnandet bestod av ett möte i aulan av skolan samt ESN (erasmus student network). Varmt välkomnande och ESN-gruppen i Thessaloniki är fenomenal. De har aktiviteter nästan varje dag och informerar och hjälper till så gott de kan.

Kurser

Varje kurs ger färre poäng än i Sverige, det vill säga runt 3-6 ECTS-poäng. Detta gör att man måste välja flera kurser. Det kan vara lite svårt att välja rätt men lärarna vi tog kontakt med var väldigt hjälpsamma. Då vi kunde prata lite grekiska var vi med på några lektioner men vi fick en enklare examinationsuppgift på engelska att göra i slutet av terminen. Det är på detta sätt det går till för de flesta utbytesstudenter. Böcker köper studenterna inte själva utan lånar på biblioteket. Jag läste tre småkurser men kan ge exempel på en som hette ”specialized topics of modern greek philology”. Läraren heter Michael Bakogiannis och var otroligt hjälpsam och engagerad. Uppgiften vi fick var att läsa en bok som vi lånade på det lokala biblioteket. Boken handlade om Greklands poesi och litteratur under 1900-talet. Vi fick göra vår egna tolkning eller fördjupning av boken och skriva 3-4 sidor. Examinationen var väldigt enkel men å andra sidan var kursen på 4 poäng, vilket är mycket färre än vad det vanligtvis är i Sverige.

Boende

Då jag hittade boende genom en bekant i Sverige kan jag bara ge en bild av mitt intryck av boende. Det är många som hyr ut lägenheter idag i Thessaloniki och av alla jag träffade hade ingen haft
problem att hitta boende snabbt. De flesta delar lägenhet med 2-3 andra utbytesstudenter och det finns väldigt många boende centralt. Priserna är normalpriser, runt 200-250 euro per person med allt inkluderat (förutom el).

Nöjen och fritid

ESN-gruppen är som sagt väldigt duktig och engagerad i Thessaloniki. Massor av utflykter, fester och dagsaktiviteter skedde kontinuerligt under terminen. Det fanns en stor gemenskap i Erasmusgruppen och många kände varandra. En facebook-grupp med alla aktiviteter och information hjälpte till att samla alla. Varannan onsdag var det stora temafester på en lokal nattklubb som hyrdes som Erasmuslokal. Aktiviteter vi gjorde under terminen var bland annat mindre resor där vi besökte historiska platser, paddlade kanot bland bergen, åkte till Atén, lärde oss att segla, hade tävlingar runt om i staden, danslektioner och många tavernakvällar.

Kostnader

Det är mycket billigare att leva i Grekland. Att äta, dricka och fika ute kostar betydligt mindre än i Sverige och gör att studenter lätt kan träffas ute tillsammans. Att köpa mat i affären kostar ungefär som i Sverige, kanske lite mindre. Att resa med buss till närliggande städer och länder är väldigt billigt.

Övrigt

Mitt största tips inför att åka till Grekland och Thessaloniki är att deras dagliga motto är: chalara! Vilket ungefär innebär hakuna matata, ta det lugnt. Kulturen är väldigt mycket ”det löser sig”, vilket det gör. Människor stressar inte och man löser problem väldigt smidigt. Oftast finns det inte ens problem. Vi lärde oss ganska snabbt efter ankomst att slappna av och låta tiden ha sin gång, att våga lita på att information kommer och att saker kommer att hända. Informationen är inte som i Sverige, utan man får ibland veta saker väldigt sent. Det kan tyckas mycket med allt pappersarbete, om du bara läser noggrant allt som måste finnas med i dina papper så kan du bli hjälpt av Erasmuskontoret på universitetet. Kontakta mig gärna om frågor eller funderingar om att studera i Grekland eller Thessaloniki.

Information

Namn: Sofia Karlsson
Studerat: Nygrekiska
Utbytesstudier: Aristotelesuniversitetet, Thessaloniki, Grekland
Tid: Höstterminen 2014
Kontakt: sofie.klivese
Universitetets hemsida:
auth.gr/en
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-16