Karin Briheim - University of New South Wales

Reseberättelse från Sydney, Australien

Staden

Sydney är Australiens mest folkrika stad och ligger vid landets östkust. Det är en mångkulturell stad med stadsdelar av varierande karaktär och fina stränder. Här finns något för alla smaker och vill man bort från storstaden är det inte långt till fantastisk natur. Man kan lätt ta sig till t.ex. Melbourne eller Brisbane med flyg.

Universitetet

UNSW är ett modernt universitet med ett antal campus och ett brett kursutbud. Det största campuset ligger i Kensington, sydöst om innerstaden. Undervisningen är väldigt strukturerad med föreläsningar och “tutorials” och en tentaperiod på slutet av terminen. Alla kurserna går parallellt och går man många kurser med tentor kan det bli mycket vid slutet av terminen, men går man kurser med andra typer av examinering kan det bli väldigt lugnt på slutet. Det krävs ofta hög närvaro, även på föreläsningar, för att bli godkänd på kurser.

Mottagande

Under O-week arrangeras aktiviteter för nyanlända studenter och det hålls informationsmöten där man får information om det mesta man behöver veta. Den första undervisningsveckan är det bara föreläsningar och ett tips kan vara att gå på lite olika om du inte är säker på vilka kurser du ska gå för du har nån vecka på dig att byta. UNSW tar emot många utbytesstudenter, så man är inte ensam och universitetet är bra på att organisera välkomnandet.

Lärare: Dr Aniko Hatoss

Kursinnehåll: Interaktiva föreläsningar med diskussioner om bl.a. språkplanering och bevaring av minoritetsspråk. Grupparbete där man undersöker språkanvändning i det offentliga rummet i Sydney. Självständigt projekt om ett valfritt minoritetsspråk.

Examination: Presentationer och uppsats.

Kommentar: Mycket bra upplägg. Fältarbetet är ett kul sätt att utforska staden och man lär sig mycket av att lyssna på varandras presentationer.

Lärare: Dr Lucia Pozzan

Kursinnehåll: Föreläsningar baserade på innehållet i kurslitteraturen och tutorials där man praktiserar det som gåtts igenom på föreläsningarna. Introduktionskurs, så ingen förkunskap behövs.

Examination: Två mindre prov under kursens gång och en uppsats som ska lämnas in under tentaperioden vid slutet av terminen.

Kommentar: Intressant kurs. Varje föreläsning introducerar ett tema och man lär sig lite grann om mycket. Väldigt strukturerat upplägg så man vet precis vad som krävs för att få det betyg man satsar på.

Lärare: Henar Vicente-Cristóbal

Kursinnehåll: Varje vecka har man två korta föreläsningar, en om grammatik och en om kultur, och en tutorial där man gör övningar och diskuterar kulturtemat.

Examination: Övningar på kursplattformen där glosor och grammatik förhörs, ett par muntliga uppgifter, och en avslutande tenta.

Kommentar: Många obligatoriska småmoment, vilket gör att man pluggar lite hela tiden istället för att plugga massor inför tentan. Kul med kulturföreläsningar. Mycket övning på muntlig kommunikation vilket jag tycker är det bästa sättet att lära sig ett språk på.

Lärare: Tanya Dyhin

Kursinnehåll: Ett kurstillfälle per vecka då man övar sig på olika moment i photoshop och jobbar självständigt med sina projekt. Ibland presenterar Tanya olika konstnärer och genrer inom digital fotobehandling.

Examination: Ett test då man utför olika moment i photoshop och två presentationer av självständiga projekt.

Kommentarer: Väldigt rolig kurs. Jag lärde mig mycket om bildbehandling i photoshop. Lugnt tempo och mycket frihet. Kul att se alla presentera sina projekt.

Boende

Jag hittade boende på Gumtree, Australiens motsvarighet till Blocket. Vet att universitetet har boende av varierande kvalitet till olika priser, men jag tror man får betala ganska mycket även för ett rum i korridor med delat badrum. Boende är överlag väldigt dyrt i Sydney jämfört med t.ex. Lund. Roliga stadsdelar att bo i är Bondi, Coogee eller Manly om man gillar stränder och Newtown eller Surry Hills om man gillar kultur. Ett tips kan vara att boka hostel till att börja med så man kan utforska lite innan man bestämmer var man vill bo.

Nöjen och fritid

Hamnen är helt fantastisk. Här kan man strosa runt i Sydneys äldsta stadsdel, the Rocks, kolla på opera i operahuset (eller bara kolla på operahuset), gå till botaniska trädgårdarna, eller ta en färja till de norra delarna av Sydney. På helger är det marknad på många ställen i staden och gillar man second hand shopping och mysiga caféer bör man besöka till Newtown. Pubar finns det överallt och Surry Hills har de trendigaste uteställena. Manly är en mysig liten stadsdel med avslappnad stämning och omgiven av stränder. Vill man åka på dagsutflykt och se fin natur är Blue Mountains eller Central Coast en kort tågresa från staden. Manly, Bondi, Cronulla och Maroubra är poppis bland surfare. Det arrangeras nästan alltid events runtom i staden så håll utkik efter saker att utforska.

Kostnader

Boende är väldigt dyrt. Det går att komma relativt billigt undan om man tycker det är ok att dela rum med folk. Priserna i affärer var liknande dem i Sverige och många äter ute ofta för det kostar ändå lika mycket att handla mat att laga själv om man inte bara äter nudlar.
Alkoholpriserna var väldigt överkomliga både ute på lokal och i affären.

Övriga tips

Se upp för bilar! Folk kör som galningar. Många uteställen släpper inte in dig om du bara har flip-flops på fötterna. Det finns gott om bra cappuccino och sushi-tåg. Om du eventuellt kommer att hyra bil i Australien kan det vara idé att fixa ett internationellt körkort.

Studentvisumet räckte nog bara en månad extra efter att kurserna tagit slut men det är väldigt lätt att skaffa turistvisum efter det. Vill man göra det bör man ansöka ett par veckor innan studentvisumet går ut. Åker man utomlands och ansöker, förslagsvis till Nya Zeeland som är jättevackert, är det gratis. Det går jättebra att maila mig om det är något du undrar över.

Text: Karin Briheim

Namn: Karin Briheim