Karin Briheim - University of New South Wales
Reseberättelse från Sydney, Australien
Staden
Sydney är Australiens mest folkrika stad och ligger vid landets östkust. Det är en mångkulturell stad med stadsdelar av varierande karaktär och fina stränder. Här finns något för alla smaker och vill man bort från storstaden är det inte långt till fantastisk natur. Man kan lätt ta sig till t.ex. Melbourne eller Brisbane med flyg.Universitetet
UNSW är ett modernt universitet med ett antal campus och ett brett kursutbud. Det största campuset ligger i Kensington, sydöst om innerstaden. Undervisningen är väldigt strukturerad med föreläsningar och “tutorials” och en tentaperiod på slutet av terminen. Alla kurserna går parallellt och går man många kurser med tentor kan det bli mycket vid slutet av terminen, men går man kurser med andra typer av examinering kan det bli väldigt lugnt på slutet. Det krävs ofta hög närvaro, även på föreläsningar, för att bli godkänd på kurser.Mottagande
Under O-week arrangeras aktiviteter för nyanlända studenter och det hålls informationsmöten där man får information om det mesta man behöver veta. Den första undervisningsveckan är det bara föreläsningar och ett tips kan vara att gå på lite olika om du inte är säker på vilka kurser du ska gå för du har nån vecka på dig att byta. UNSW tar emot många utbytesstudenter, så man är inte ensam och universitetet är bra på att organisera välkomnandet.Kurser
Lärare: Dr Aniko Hatoss
Kursinnehåll: Interaktiva föreläsningar med diskussioner om bl.a. språkplanering och bevaring av minoritetsspråk. Grupparbete där man undersöker språkanvändning i det offentliga rummet i Sydney. Självständigt projekt om ett valfritt minoritetsspråk.
Examination: Presentationer och uppsats.
Kommentar: Mycket bra upplägg. Fältarbetet är ett kul sätt att utforska staden och man lär sig mycket av att lyssna på varandras presentationer.
Lärare: Dr Lucia Pozzan
Kursinnehåll: Föreläsningar baserade på innehållet i kurslitteraturen och tutorials där man praktiserar det som gåtts igenom på föreläsningarna. Introduktionskurs, så ingen förkunskap behövs.
Examination: Två mindre prov under kursens gång och en uppsats som ska lämnas in under tentaperioden vid slutet av terminen.
Kommentar: Intressant kurs. Varje föreläsning introducerar ett tema och man lär sig lite grann om mycket. Väldigt strukturerat upplägg så man vet precis vad som krävs för att få det betyg man satsar på.
Lärare: Henar Vicente-Cristóbal
Kursinnehåll: Varje vecka har man två korta föreläsningar, en om grammatik och en om kultur, och en tutorial där man gör övningar och diskuterar kulturtemat.
Examination: Övningar på kursplattformen där glosor och grammatik förhörs, ett par muntliga uppgifter, och en avslutande tenta.
Kommentar: Många obligatoriska småmoment, vilket gör att man pluggar lite hela tiden istället för att plugga massor inför tentan. Kul med kulturföreläsningar. Mycket övning på muntlig kommunikation vilket jag tycker är det bästa sättet att lära sig ett språk på.
Lärare: Tanya Dyhin
Kursinnehåll: Ett kurstillfälle per vecka då man övar sig på olika moment i photoshop och jobbar självständigt med sina projekt. Ibland presenterar Tanya olika konstnärer och genrer inom digital fotobehandling.
Examination: Ett test då man utför olika moment i photoshop och två presentationer av självständiga projekt.
Kommentarer: Väldigt rolig kurs. Jag lärde mig mycket om bildbehandling i photoshop. Lugnt tempo och mycket frihet. Kul att se alla presentera sina projekt.