Emma Oxenby Wohlfart – spökskrivare

Blev spökskrivare i Frankrike

Vad har du studerat?
– Jag har en fil. kand. i Antikens kultur och samhällsliv, varav jag tillbringade de två första åren i Skottland med inriktning på keltisk arkeologi. Jag har även läst ett antal andra kurser i bland annat klassisk grekiska, skotsk gaeliska, etruskologi och modern historia.

Vad har du arbetat med sedan din examen?
– Innan jag startade eget jobbade jag deltid som museipedagog.

Vad arbetar du med just nu?
– Jag sitter på min lilla gård i Bretagne och driver ett företag genom vilket jag skriver och spökskriver populärhistoria och -arkeologi, samt biografier. Nyligen har jag jobbat med att spökskriva biografier om tidiga, kristna ledare för ett amerikanskt förlag. Eftersom arbetsmängden går i vågor tar jag också en del översättningsjobb, något jag har sysslat med till och från i tio år.

Hur kom det sig att du blev egenföretagare?
– Finanskrisen hade precis brutit ut. Arkeologijobben hade för högt söktryck och jag fick inga svar. Jag hade ett par intervjuer i Storbritannien för jobb som museipedagog, men de ledde ingenstans. Till sist fick jag nog och bestämde mig för att göra vad jag vill där jag vill göra det och pussla ihop resten i den mån det behövs. Då startade jag mitt eget företag.

Vad var det bäst med din utbildning och studietid?
– Det låter kanske som en klyscha, men mitt varmaste minne från studierna är hur välkomnande, entusiastiska, hjälpsamma och engagerade alla på institutionen var i alla lägen. Men jag hade också fantastiskt duktiga föreläsare och uppmuntrades mycket till att expandera mina vyer. 

Har du något bra tips till en blivande student?
– Var proaktiva! Institutionen gör mycket för sina studenter, men sök även erfarenheter och kunskap utanför institutionen - gärna sådana som passar fint på ett CV. 

Text: Melissa Isla Venegas, Lisa Kron

Emma Oxenby Wohlfart
Namn: Emma Oxenby Wohlfart
Bor: Bretagne
Yrke: Egenföretagare
Studerat: Antikens kultur och samhällsliv samt fristående kurser i diverse ämnen.
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-02-12