Isabelle Nilsson - kommunikatör på hjälporganisation

Åkte till Peru på utbytestermin och blev kvar i sex år

Vägen till arbetslivet gick via en utbytestermin i Peru som blev mycket längre än beräknat. Spanskan har inte bara varit användbar i Latinamerika, utan även en spetskompetens i Sverige.

Var det en självklarhet att du skulle studera vidare efter gymnasiet?
Det var en självklarhet för mig att studera vidare efter gymnasiet, men jag var osäker på vad jag skulle välja.

Varför valde du att studera spanska?
Jag har alltid gillat språk och tror att det är väldigt bra att ha ett tredje språk inför arbetslivet.

Skulle du rekommendera andra att läsa spanska?
Jag skulle definitivt rekommendera andra att läsa spanska. Jag rekommenderar dem också att ta reda på vilka kurser som ingår eftersom det är väldigt stor skillnad på att läsa spanska på gymnasiet och på universitetet.

Var det någon delkurs du tyckte extra mycket om?
Jag tycker väldigt mycket om delkursen där vi studerade film. Vi fick se spanska och latinamerikanska filmer och studera och analysera dem.

Hur såg en typisk dag som student ut?
När man läser språk har man generellt inte föreläsningar varje dag, men det är väldigt viktigt att ändå studera varje dag eftersom man förväntas ha läst och kunna delta på föreläsningarna. Jag gick ofta till universitetet tidigt och satte mig och läste med andra kursare för att ha en bra rutin.

Har du något tips på bra studieteknik?
Sitt inte hemma! Det finns många fler distraktioner hemma än på institutionen. Bestäm tid med en vän när ni ska ses på universitetet. På så vis minskar risken att man inte kommer iväg.

Hur har du kunnat använda det du studerade i yrkeslivet?
Jag åkte till Peru på utbytestermin och valde att stanna kvar där efter terminens slut. Jag bodde i Peru i sex år och har jag jobbat på konsultbyrå och på en svensk hjälporganisation. Givetvis är spanskan väldigt viktig när man bor i ett spansktalande land, men jag anser även att det är något som gör mig unik när jag ska söka jobb i Sverige eftersom jag kan arbeta på svenska, engelska och spanska.

Varför är det bra att studera humanistiska ämnen?
Det ger dig en stor bredd i din utbildning och öppnar många dörrar. Det är också lätt att kombinera olika ämnen och skapa en unik yrkesprofil.

Vad tycker du att blivande studenter bör tänka på när de väljer utbildning?
Välj något du tycker verkar roligt, men ha också i åtanke vad du kan jobba med efteråt.

Hur var studentlivet som humanist?
Som humanist har man ofta inte föreläsning varje dag men har mycket litteratur att läsa. Det är viktigt att ha en struktur över sitt arbete så att man inte tvingas göra allt i sista minuten. 

Hur tog du klivet över till yrkeslivet efter examen?
I mitt fall började jag med en praktik, vilket är ett bra sätt att få in en fot i yrkeslivet. När min praktik tog slut blev jag erbjuden en fast tjänst.

Vad gör du en dag på jobbet?
Jag arbetar med kommunikationsfrågor på en hjälporganisation. I mitt arbete ansvarar jag för våra sociala medier och hemsida. Jag arbetar också med att samordna med media inför intervjuer och med att nå våra kommunikationsmål. Jag förbereder också många presentationer till möten, översätter dokument från spanska till svenska och ansvar för insamlingar.

Isabelle Nilsson
Isabelle Nilsson
Namn: Isabelle Nilsson
Yrke: Kommunikatör på hjälporganisation

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-02-12