Paul Eklöv Pettersson - arkeolog

”Det är lite av charmen att inte veta var man är om ett år”

På gymnasiet läste Paul Eklöv Pettersson det naturvetenskapliga programmet. Han visste att han ville studera vidare på högskola eller universitet, men hade inget självklart yrke som han ville sikta in sig på. Det han visste var att han var intresserad av historia och ville jobba utomhus så efter lite fundering föll valet på att studera arkeologi.

– Jag tyckte att experimentell arkeologi verkade intressant, säger Paul Eklöv Pettersson. Så en isande kall januaridag kom han till uppropet och det blev mycket nytt att ta in.

– Vi fick en hel del information, det var nya personer att lära känna och informationsblad som skulle läsas igenom. Jag var ny i Lund som stad så själva utbildningen var inte den största nyheten, det var att bo själv, berättar Paul.

Aktiv i studentförening

För att komma in i studentgemenskapen aktiverade Paul sig i KNUT, arkeologistudenternas förening. Via den lärde han känna andra arkeologistudenter där några var nybörjare och andra nästan klara med sin masterexamen.

­– Vi åkte på utflykter, hade fester, filmkvällar och inte minst pubkvällar. Flera av de som jag lärde känna där är nu ute i arbetslivet tillsammans med mig och vi håller fortfarande kontakten. Även i sin egen klass fick Paul flera vänner och tillsammans drog de igång olika projekt och tipsade varandra om seminarier och jobb.

– Att det fanns en massa nördar som gillade att hålla på med arkeologi även mellan föreläsningarna var det bästa med utbildningen. Vi hade mycket kul tillsammans och det var samtidigt väldigt utvecklande, säger Paul.

Stor bredd i utbildningen

På utbildningen fick han lära sig mer om sitt stora intresse experimentell arkeologi, men även om vikingatiden och fältarkeologi. Klassen gjorde geologiska tillämpningar på experimentell och laborativ arkeologi. Paul fick dessutom möjlighet att praktisera och utveckla sina nya kunskaper genom uppdrag utomlands.

– Jag var iväg till Grönland och Botswana. Det var kortare fältarbeten som jag verkligen gillade. Ser du en möjlighet som student att resa så ta den! Det är kul och en erfarenhet för livet. Just möjligheten att kunna åka världen runt och arbeta med olika projekt, men även variationen av anställningar man kan få i Sverige är något Paul gillar med sin masterexamen i arkeologi.

– Jag har haft många olika småjobb sedan jag tog examen 2011. Numera driver jag ett forskningsprojekt som är anknutet till Keramiska Forskningslaboratoriet men med extern finansiering. Jag har även jobbat som grävande arkeolog på två platser i år. Förhoppningsvis dyker det upp något nytt att jobba med när det här projektet tar slut. Vi får väl se, det är lite av charmen att inte veta var man är om ett år.

Paul Eklöv Pettersson
Namn: Paul Eklöv Pettersson
Bor:
Lund
Yrke:
Arkeolog
Utbildning:
Masterexamen i arkeologi

Arkeolog

Som arkeolog arbetar du med att tolka och analysera kvarlämnade spår från forntiden vilket ställer höga krav på såväl praktiska som teoretiska kunskaper. Fältarkeologer arbetar främst med utgrävningar medan andra arkeologer exempelvis är handläggare av ärenden, rådgivare eller arbetar med finansiering av arkeologisk verksamhet. Många arkeologer arbetar också med museisamlingar och utställningar.
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-02-12