Taner Caliskan – webbredaktör

Journalistikstudierna gav honom jobb som webbredaktör

Under sin gymnasietid blev Taner Caliskan intresserad av olika samhällsfrågor och efter att ha läst ett år på högskolan kom han fram till att han ville bli journalist. När han fick reda på att Lunds universitet hade en journalistutbildning som kräver att man först läser fristående kurser som sedan kombineras med journalistprogrammet började han fundera på vilka han skulle söka.

– Jag valde kurser utifrån vad som var bra för mig att kunna som journalist, bland annat statsvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap, säger Taner Caliskan.

Värdefull praktik

Han studerade fristående kurser i två och ett halvt år och sökte sedan till Lunds journalistutbildning som då var på två år jämfört med dagens kandidatprogram på ett och ett halvt år med möjlighet till att söka en extra fristående praktikkurs. I det nya utbildningsupplägget får studenten själv avgöra hur mycket tid den vill lägga på praktiken, en halv termin eller en hel. För Taner innebar praktiken en värdefull möjlighet att få in en fot i en bransch där det råder tuff konkurrens om jobben.

– Vi hade två praktiktillfällen, en kortare och en längre. Den kortare var jag på Norra Skåne och på den längre var jag på Helsingsborgs Dagblad där jag sedan fick sommarjobb. Praktiken gjorde det lättare att få jobb på tidningen, säger Taner Caliskan. Genom att få möjlighet att visa vem han är och vad han lärt sig på journalistutbildningen blev Taner Caliskan vikarie på Helsingborgs Dagblad direkt efter examen. När vikariatet tog slut valde han att gå en kortare webbutbildning som arbetsförmedlingen höll. Den tillsammans med journalistutbildningen och den praktiska erfarenheten gjorde honom attraktiv på arbetsmarknaden.

– En och en halv månad efter att jag gått webbutbildningen fick jag samtal från Ystads Allehanda och fick erbjudande om vikariat. Jag trivdes bra där och de trivdes med mig. Efter ett år valde de att göra en webbsatsning och jag fick en fast tjänst som webbredaktör, berättar Taner Caliskan.

Erfarna lärare

Jobbet som webbredaktör kräver stresstålighet och att man är insatt i hur samhällets olika institutioner och lagar fungerar. Något Taner Caliskan tycker att han lärt sig genom journalistutbildningen och de kunniga föreläsarna.

– Våra lärare hade jobbat som journalister i många år och hade mycket egen erfarenhet att dela med sig av. Utöver olika skrivövningar kunde föreläsningarna också innebära att studenterna ställdes inför olika situationer som yrkesverksamma journalister hamnar i. Studenterna fick förklara hur de skulle handskas med situationen följt av lärarens kommentarer.

– Det var inte så mycket fokus på webb utan mer allmänt om rollen som journalist. Intervjuteknik och hur jag ska hitta rätt vinklar har jag haft stor nytta av när jag jobbar och hur man skriver reportage och krönikor, säger Taner Caliskan som under en arbetsdag uppdaterar tre tidningars sajter med bland annat artiklar om brott och olyckor. Han arbetar även med webb-tv och svarar på frågor från läsare som ringer till redaktionen.
Text: Lisa Kron

Taner Caliskan Foto: Lasse Ottosson
Namn: Taner Caliskan
Bor:
Malmö
Yrke:
Webbredaktör
Studerat: Magisterprogram i journalistik, 1 år arbetsvetenskap på Malmö högskola, 1 år medie- och kommunikationsvetenskap i Lund, 1 termin statsvetenskap i Lund

Journalist

Som journalist är du ofta reporter eller redigerare inom press, radio och TV. Vissa journalister specialiserar sig inom ett visst område medan andra arbetar som allmänreportrar. Som journalist arbetar du med research inför olika artiklar eller inslag. Du samlar och sprider information som är intressant för allmänheten. Journalister som fått fart på opinionsbildningen genom en bra och uppmärksammad nyhet, har ibland förändrat och skyndat på politiska processer och beslut från makthavare.
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-02-12