Ida Börjel och Björn Petersson är årets Rausingpristagare

Publicerad den 4 mars 2022
Björn Petersson och Ida Börjel
Foto från v: Louice Cardell Hepp och ©Dirk Skiba

Årets Humanist- och teologdagar på Lunds universitet har temat hopp och förtvivlan. I samband med dagarnas avslutning den 9 april hålls traditionsenligt Rausingföreläsningen, som i år är två stycken. Föreläsningarna hålls av poeten Ida Börjel respektive filosofen Björn Petersson.

”Eftersom HT-dagarna inte kunnat arrangeras som vanligt de senaste åren slår vi nu till med två Rausingpristagare på årets upplaga”, säger Johannes Persson, dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna på Lunds universitet.

Ida Börjel är prisad poet och översättare som med stor skärpa och vass humor prövar språkbruk och föreställningar som fått makt över oss. Bland publikationerna återfinns Sond (2004), Skåneradio (2006), Konsumentköplagen: juris lyrik (2008), Ma (2013) och nu senast Arvodet Marginalintäkten (2021). Ida Börjels Rausingföreläsning har rubriken ”Modulspråk och mothugg”.

Björn Petersson är docent i praktisk filosofi vid Lunds universitet. Han är en framstående forskare och uppskattad lärare som även är en av universitetets experter på god forskningssed, vilket lett till många engagemang lokalt och nationellt. Inte minst är Björn en originell, eftertänksam och skarp filosof. Hans Rausingföreläsning har rubriken ”Vad är hopp?”.

 

Mer om Ida Börjel
Mer om Björn Petersson

Läs mer om Humanist- och teologdagarna den 8-9 april

Årets Rausingföreläsningar

Lördagen den 9 april med start kl 11.15 i LUX aula
Helgonavägen 3, Lunds universitet.

Hela HT-dagarnas program den 8-9 april

Om Rausingpriset

Sedan 1985 avslutas Humanist- och teologdagarna vid Lunds universitet med Rausingföreläsningen. Vartannat år hålls Rausingföreläsningen av en forskare inom humaniora, vartannat år av en framstående nordisk kulturpersonlighet. År 2022 hålls två föreläsningar. För föreläsningen utgår ett stipendium ur stiftelsen Elisabeth Rausings minnesfond.

Rausingföreläsare genom tiderna

Senaste nyheter