Tilde

"Försök hitta den rätta studietekniken för dig och en bra balans mellan studier och fritid."

Hur kändes det första veckan på modevetenskap?

Den första veckan på programmet var otroligt spännande! Jag vet att många av oss hade ställt in oss på att det skulle bli distansstudier, men trots corona och diverse riktlinjer fick vi möjligheten att träffas på plats vilket var väldigt roligt. Modevetenskap kan till en början upplevas som ett ganska diffust program, så det var intressant att verkligen få höra om utbildningen och om vad de tre åren av studier kommer att bestå av. Veckan bestod framför allt av information om kurser men också om olika sorters stöd som finns att tillgå på universitetet. Vi fick besök av studenthälsan, en representant från biblioteket samt av vårt alldeles egna moderåd, som består av en grupp studenter som bland annat planerar gemensamma sittningar och gör ett alldeles fantastiskt månadsbrev (kolla in det på vår instagram @modevetenskap_lu). Det var med andra ord en väldigt rolig och inspirerande vecka!

Hur var det att byta stad?

Att byta stad och lämna sin trygghet bakom sig kan vara väldigt läskigt, speciellt om man inte känner någon. Jag skulle säga att det absolut viktigaste är att hitta ett boende som passar just dig. Jag valde att flytta in i en lägenhet som mitt första boende, men kände direkt när jag klev över tröskeln med en flyttkartong i famnen att jag hade hamnat fel. När jag efter en månad fick förfrågan om att flytta in i ett korridorsrum på en nation tog jag direkt möjligheten. Vi alla är olika, vissa vill ha det sociala som ett rum i en korridor innebär medan andra vill komma hem till sin lägenhet och vara själv efter en skoldag. Vad som passar bäst är upp till en själv men bra att veta är som sagt att det både finns många olika boendeformer och möjligheten till att byta ifall du inte skulle trivas.

Hur funkar det med CSN? Klarar man sig?

Enkelt svar ja! Du klarar dig!

Mitt bästa tips är att skapa en budget så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med. Jag började med att spalta upp mina fasta utgifter, som exempelvis hyra, gymkort och abonnemang för att sedan bestämma budgeten för mat. På så sätt vet jag hur mycket jag har att röra mig med till övriga utgifter. Planerar du bra, gör matlådor och undviker små onödiga köp kommer du garanterat att klara dig! Jag har i alla fall aldrig behövt äta nudlar till frukost, lunch och middag.

Hur mycket måste man plugga?

Programmet i modevetenskap är på helfart vilket innebär att du förväntas att studera 40 timmar i veckan. Det som är så himla bra med att studera på universitetet är att du har möjlighet att planera mycket av din egna tid. På det modevetenskapliga programmet har vi två till fyra föreläsningar per vecka samt ett seminarium där vi för diskussioner kring kurslitteraturen vi läst. Den övriga tiden är till för självstudier där en exempelvis kan arbeta med uppgifter, läsa kurslitteratur eller studera till tentamen. Mitt bästa tips för att hålla igång motivationen är att studera tillsammans med dina kursare och att byta studiemiljö då och då. Försök också att hitta den rätta studietekniken för dig och likaså en bra balans mellan studier och fritid. Så länge du tycker att det du studerar är intressant och roligt är mängden plugg absolut överkomligt!

Hur hittar man vänner?

Att hitta vänner är något som alla är nervösa över och bra att ha i åtanke är att alla som börjar att studera är i samma sits. Mitt absolut bästa tips är att försöka att ta kontakt med dina studiekamrater så tidigt som möjligt. Träffas på en fika, studera ihop eller varför inte åka på små utflykter tillsammans. Humanistiska och Teologiska fakulteterna har sitt säte i Lund, men programmet i modevetenskap har sin bas på Campus Helsingborg. Med anledning av detta får vi ta del av den så kallade novischveckan som arrangeras av studentkåren Agora. Detta går av stapeln veckan innan skolstart och är ett utmärkt sätt att träffa vänner. Inte nog med det får vi även vara del av den novischperiod som hålls av Humanistiska och Teologiska studentkåren i Lund. Du kan även engagera dig i diverse nationer, kårer och i Akademiska Föreningen - det finns alltså oändligt med möjligheter att lära känna nya vänner. Var bara öppen och engagerad!

Namn:  Tilde Malm
Läser: Kandidatprogrammet i modevetenskap
Studiestart: Höstterminen 21

Läs fler studentporträtt

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2022-02-28