Ylva Hamnell-Pamment

Humanistiska och teologiska fakulteterna

Ylva tog chansen att besöka en enhet som är riktigt duktiga på just det hon forskar om. Hon fick hjälp av kollegorna i Berlin att i förväg boka biljetter till både konsert och museibesök och tipsar om att det kan vara trevligt att just boka och planera in något sådant i god tid innan avresa.  


Hej Ylva. Du är doktorand i Utbildningsvetenskap. Vilket är ditt avhandlingsämne? 
Jag doktorerar inom kemins didaktik och studerar begripliggörande av kemi i gymnasieskolan. 

 Du reste på Erasmusutbyte under våren 2022. Berätta mer! 
Jag reste till Berlin för att besöka den Kemididaktiska enheten vid Freie Universität. Jag spenderade fyra späckade dagar där, för att få inblick i deras kemididaktiska undervisning och hur de lade upp den för sina kemilärarstudenter. Detta innebar att jag fick inblick i deras måldokument, kurser och kursplaner samt besökte före­läsningar från deras olika kurser. 
 
Hur hade du fått kontakt med någon i Berlin? 
Jag träffade en doktorand i kemins didaktik under konferensen ESERA 2021 (en europeisk konferens i Science education), som jag tog kontakt med efter att jag sett hans presentation. Freie Universität har en högt rankad lärarutbildning, och eftersom jag själv undervisar i kemins didaktik var jag intresserad av hur de lade upp sin undervisning. Jag bjöd även in doktoranden till oss så kan kunde berätta om sin forskning på vår institutions högre seminarium. 

När under din doktorandperiod skedde mobiliteten? 
Under mitt näst sista år. 

Var detta givande för din forskning och/eller framtida karriär? 
Det har varit en fin merit att ha i mitt CV med avseende på undervisningserfarenhet från ett internationellt perspektiv. Mina erfarenheter där har gett mig flera perspektiv på hur man kan bedriva lärarutbildning som jag tror kan vara väldigt användbart för min framtida karriär. 

Har du skapat eller förstärkt nätverk som du tror du kan ha fortsatt nytta av i framtiden?  
Ja, absolut, den doktoranden jag har kontakt med är en av de få i världen som precis som jag studerar språkets roll i lärandet av kemi i skolan. Jag hoppas på fortsatta samarbeten och är förstås välkommen tillbaka dit om jag får möjlighet. 

 Vad var roligast eller mest givande med utbytet? 
Att se hur lärarutbildningen i Tyskland fungerar, och så förstås att få besöka Berlin för första gången tillsammans med en lokal guide. 

 Vad var det mest utmanande? 
Tyskan! Jag fick gå kvällskurs i tyska innan jag åkte och klarade mig med hjälp av den, Google Translate samt lite hjälp med översättningen från doktoranden som tog emot mig. 

Hur fungerade det ekonomiska? Fick du ersättning för dina utgifter? 
Ja, allt gick enkelt. Fast det gällde förstås att lägga upp en bra budget och ha koll på kvittona. 

Var det krångligt att ansöka om och rapportera utbytet? 
Inte alls. Jag fick mycket hjälp från universitetet med alla blanketter, och professorn på den mottagande institutionen behövde göra väldigt lite. 
 
Är det något annat du vill berätta? Har du några tips till andra doktorander som också funderar på att resa på utbyte? 
Jag fick flera lokala rekommendationer om saker att göra på kvällar och min lediga tid, och jag hann med både museibesök och konsertbesök innan jag åkte hem, vilket var fantastiska upplevelser. Det kan vara bra att kolla om sådant med värden innan man åker, så man kan boka biljetter. Jag fick till och med hjälp att boka museibiljett, då de inte tog svenska kort. Jag fick även rekommendation från professorn i gruppen jag besökte angående vilket hotell jag skulle boka, och det var verkligen ett bra tips. Presenterna man kan få med sig från Lunds universitet blir väldigt uppskattade. Jag tog även med en ask choklad till alla i forsknings­gruppen, vilket också var bra. 

Till Berlin kan man ju åka tåg, vilket jag tyckte var trevligt, men det var rätt ont om bagageutrymme på de danska och tyska tågen. Jag kan rekommendera att resa lätt på tåg och ha en väska man kan slänga upp på hyllan ovanför sin plats.
 

Hur upplever internationella gäster Lunds universitet?

Är du intresserad av att välkomna en ny internationell gäst eller medarbetare?

Kontakta HT-internationella kontoret!

Kontaktuppgifter HT-internationella kontoret

E-post
internationalht.luse

Besöksadress
SOL, Helgonabacken 12, rum A141 - A143, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

Karta

Personal vid Internationella kontoret

Internationell koordinator
Fanni Faegersten
046-222 8773
Fanni Faegersten

Internationell koordinator
Katarina Wingkvist
046-222 8075
Katarina Wingkvist

Internationell handläggare
Lina Södergren
+46 (0)46 222 3424
Lina Södergren

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-06-03