Elsa

"Större förståelse för människan och hennes omvärld, både nu och då."

När jag började läsa kandidatprogrammet i historia hösten 2021 var det lite av en slump. Jag hade inte kommit in på mitt förstahandsval och hade valt historia som nummer två. Att jag däremot har fortsatt att läsa historia hela vägen upp på masternivå är för att det erbjuder kombinationen av det jag är mest intresserad av: att läsa och skriva och skapa mig större förståelse för människan och hennes omvärld, både nu och då.

Hur gjorde du ditt val?

När jag sökte kandidatprogrammet i historia hade jag läst litteraturvetenskap och fastnat för de historiska perspektiven. Jag visste att jag ville fortsätta läsa ett humanistiskt ämne och historia lockade mig eftersom jag var nyfiken på att lära mig mig använda faktakunskap på nya och innovativa sätt. Framför allt lockade historieämnet mig med sin samhällsrelevans, kombinationen av politik och kultur och att utbildningen utgår mycket från arbete med olika typer av texter.

Vad var viktigast för dig när du valde?

Jag tänkte mindre på vad jag vill bli och mer på att jag vill studera något som intresserar mig och som jag kan tänka mig att syssla med länge. Nu har det visat sig att det är just historiker jag vill bli, men jag påbörjade inte min utbildning med det målet utan det har vuxit fram under åren som student. Att välja ett ämne som kändes roligt, utmanande och stimulerande var viktigast för mig - och det har det varit nästan hela tiden!

Har du något tips för den som ska välja nu?  

Likt mitt svar ovan tror jag det är viktigt att när man väljer utbildning först och främst utgå från vad som inspirerar och stimulerar en. Alla utbildningar är bra utbildningar, och är man osäker tror jag det är bättre att testa något som känns spännande innan man bestämmer sig för en specifik utbildning. Fristående kurser kan man alltid söka, och du kommer ha nytta av en kurs i historia (eller något annat!) inom många olika områden, även om du senare väljer en annan väg!

Pratade du med någon inför ditt val?

Jag pratade mest med min familj och mina vänner om vilka alternativ jag valde mellan när jag sökte till Lunds universitet. Jag visste sedan länge att jag ville studera på Lunds universitet, och de vänner som hade börjat plugga innan mig bidrog bara till min vilja att söka mig hit!

Namn: Elsa Crona
Läser: Masterprogram i historiska studier
Studiestart: Höstterminen 2021

Läs fler studentporträtt

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2022-03-03