Lu Yi Nilsson

Humanistiska och teologiska fakulteterna

Lu Yi tyckte det var utmärkt att få kombinera en språkkurs med en jobbskuggning utomlands. Hon tipsar om att vara väl förberedd inför vistelsen och att vara öppen för nya intryck.
 

Hej Lu Yi, var arbetar du?
Mellan 2014–2020 var jag internationell sekreterare vid HT-fakulteterna. Sedan 2020 arbetar jag som internationell koordinator vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.

För ett par år sedan reste du iväg på Erasmus+ kompetensutveckling till Nottingham. Hur kom du på att du ville göra det?
Det var 2018 som jag deltog i kompetensutveckling till Nottingham (tiden går snabbt!). Jag kommer fortfarande ihåg hur jag direkt blev tagen av idén av att kunna spendera en vecka i Storbritannien, inte bara för språkkursen utan också för jobbskuggning. Det engelska språket var centralt för min roll som internationell sekreterare vid HT-fakulteterna och jag har alltid varit nyfiken på hur andra institutioner i omvärlden arbetar med internationalisering och studentmobilitet, därför tyckte jag att programmet passade mig perfekt.

Hur fick du kontakt med någon på plats i Nottingham?
Eftersom det var ett samarbete mellan LU och Nottinghams universitet, och tack vara alla som var inblandade på båda sidorna, fick vi som deltagare mycket bra ”service” från början. Jag skickade in en beskrivning av mina arbetsuppgifter och mina önskemål för jobbskuggning. Sedan fick jag veta vem på universitetet i Nottingham som skulle ta emot mig för jobbskuggning. Min matchning blev en kollega vid deras Office of Global Engagement, vilket var perfekt.

Hur länge var du iväg? Vad bestod utbytet av, vad fick du uppleva?
Jag var iväg en vecka. Programmet bestod av både språkkursen och jobb­skuggningen. På förmiddagarna var det lektioner i arbets­engelska då man fick träna på fraser och uttryck som är praktiska och användbara i aktuella arbets­situationer. Under två eftermiddagar fick jag och två andra kollegor från LU följa med Helen Foster från Office of Global Engagement då hon bland annat visade oss hur deras centraliserade servicecenter för studentmobilitet fungerade.

Hur var mötet med kollegorna i Nottingham?
Det var mycket trevliga och välkommande kollegor som vi träffade. Jag minns att vi åkte buss med Helen mellan olika möten som hon planerade för oss, och jag kände mig lite smånervös, nästan som första dagen på jobbet. Vi fick sitta med i ett möte som Helen hade med sina kollegor och jag kunde inte låta bli att le när det dök upp kommentarer eller scenarier som man så lätt kunde känna igen från sitt eget arbete. Det var många sådana ögonblick som gjorde hela upplevelsen så minnes­värd.

Vad var mest givande?
Det kändes lyxigt att kunna spendera en hel vecka och fokusera på att finputsa sin engelska. Men även än mer givande tycker jag det var att kunna få en inblick i hur ett brittiskt universitet strukturerar sitt arbete när det gäller mobilitet och inter­nationalisering, och hur de håller vardagsarbetet i gång. Detta fick mig tänka vidare på och reflektera över mitt eget arbete på hemmaplan.

Vad var mest utmanande?
Mest utmanande var att hantera många intryck och all information på samma gång. En vecka känns ganska kort när man vill ta in allt. Speciellt om man samtidigt även vill kunna bidra och delge sina brittiska kollegor idéer och reflektioner under jobb­skuggningen. Det kan då bli lite stressigt ibland.

Fick du ta igen en massa arbete då du kom hem igen?
Ja, det är svårt att undvika. Men om man kan planera i förväg och få backup och stöd från sina närmaste kollegor går det oftast bra att lösa.

Skulle du rekommendera detta för andra kollegor?
Ja, absolut! Språkkurs och jobbskuggning i ett paket är en utmärkt idé.

Har du några tips till anställda som vill resa ut och jobbskugga i tjänsten?
Läs på och förbered dig väl inför jobbskuggning, och var öppen inför en ny arbets­plats i en annan kultur.

 

Hur upplever internationella gäster Lunds universitet?

Är du intresserad av att välkomna en ny internationell gäst eller medarbetare?

Kontakta HT-internationella kontoret!

Kontaktuppgifter HT-internationella kontoret

E-post
internationalht.luse

Besöksadress
SOL, Helgonabacken 12, rum A141 - A143, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

Karta

Personal vid Internationella kontoret

Internationell koordinator
Fanni Faegersten
046-222 8773
Fanni Faegersten

Internationell koordinator
Katarina Wingkvist
046-222 8075
Katarina Wingkvist

Internationell handläggare
Lina Södergren
+46 (0)46 222 3424
Lina Södergren

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-06-03