Följ i kollegornas fotspår ut i världen

Humanistiska och teologiska fakulteterna

Låt dig inspireras av hur dessa HT-anställda planerade sina utlandsvistelser, hur de fick kontakt med kollegor på plats och – inte minst – av vad de upplevde och fick med sig tillbaka hem igen.

Porträtt av TA-personal

Andrea Mervik, bibliotekarie, HT-biblioteken

Andrea ville förkovra sig och gick en kurs i Digital Humanities vid University of Oxford.

Andrea har ljust uppsatt hår och blå ögon och tittar in i kameran. Hon ler lite. Hon står framför en bokhylla fylld med böcker, klädd i en svart skjorta.

Annakim Eltén och Ann-Sofie Zettergren, bibliotekarier

Annakim och Ann-Sofie arbetade allt mer med att stödja forskare i data­hantering och behövde kompetens­utveckla sig. De tog möjligheten att besöka flera olika kategorier anställda vid University of Oxford.

Ann-Sofie Zettergren

Lu Yi Nilsson, internationell koordinator

När Lu Yi ännu arbetade vid HT-fakulteternas internationella kontor reste hon till Nottingham på kombinerad jobbskuggning och språkkurs.

Lu Yi

Malin Stråby, ekonom

Som ekonom hade Malin hanterat många reseräkningar från utresande lärare. Nu kände hon att det var hennes tur att kompetensutveckla sig utomlands.

Malin Stråby

Stefan Lindgren, Humanistlaboratoriet

Stefan har rest mycket i tjänsten. Med Erasmus+ kompetens­utveckling har han bland annat varit i Pisa och i Rom för att assistera vid digitala mätningar och för att utveckla sitt egna tekniska kunnande.

Stefan tittar in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår, mörka ögonbryn, grått skägg och mustasch. Han har glasögon och är klädd i en svart skinnjacka med blå tröja under.

Valeria Naters, forskningskoordinator

En kärlek till det italienska språket, kaffet och kulturen fick Valeria att våga ansöka om Erasmus+ kompetens­utveckling till Sapienza Università di Roma.

Valeria Naters

Porträtt av doktorander

Camila Borges Freitas, Biblioteks- och informationsvetenskap

Ett ideellt drivet arkiv i Paris är centralt för Camilas forskning och därför besökte hon det under våren 2023, med hjälp av Erasmus+ kompetens­utvecklingsmedel.

Camila ler lätt och tittar in i kameran. Hon har stort, mörkt lockigt hår som räcker till axlarna, bruna ögon och mörka ögonbryn. Hon är klädd i en brun polotröja och en ljus, mönstrad kavaj.

Greer Jarrett, Historisk arkeologi

Greer forskar på vikingatida skepp och segling och sökte Erasmus+ praktik­stipendium för att kunna tillbringa nästan ett helt år i Norge, på en folkhögskola med en experimentell inriktning.

Greer ler och tittar in i kameran. Han har mörkt hår, mörkt skägg och mustasch och är klädd i en mönstrad gråvit islandströja. Han står ute i ett vackert landskap, i bakgrunden syns en grässluttning, en fjord och ett snötäckt berg.

Han fick verkligen chansen att lära sig mer om båtbyggning och segling, och kunde kartlägga möjliga vikingatida rutter. Läs mer om Greers erfarenheter

Irene Lami, Italiensk lingvistik

En välkänd forskare inom samma ämnesområde delade generöst med sig av sin tid och sina kunskaper. Av den anledningen har Irene rest vid två tillfällen till University of South Bohemia i České Budějovice, Tjeckien.

rene Lami, Italienska med språkvetenskaplig inriktning, SOL-centrum ALT-text: Irene har långt mörkt hår och bruna ögon, och tittar in i kameran. Hon bär en beige V-ringad tröja.

Jakob Stenseke, Praktisk filosofi

Jakob reste till Göttingen för att träffa en välrenommerad forskare och fick även möjlighet att träffa flera andra doktorander med liknande forsknings­intressen som han själv har. Han nyttjade medel för Erasmus+ kompetensutveckling för sin resa.

En svart-vit närbild på Jakob där han tittar allvarligt in i kameran. Hans långa raka hår blåser lite i vinden och förs åt ena sidan. Jakob har på sig en mörk tröja.

Juhan Björn, Arabiska

Med en bihandledare i Köln blev det naturligt för Juhan att ansöka om en Erasmus+ studentmobilitet dit under en termin. På det viset kunde han både få handledning och tillgång till i princip skräddarsydda kurser.

Juhan står på en gata i en stad, i bakgrunden syns parkerade cyklar och människor som går. Han har en ljus jeansjacka över en vit T-shirt. Fotot är en selfie. Juhan har brunt vågigt kort hår, mörkt skägg och mustasch och blå ögon. Han tittar in i kameran.

Katja Heldt, Musikvetenskap

Katja har nyttjat både Erasmus+ kompetensutveckling och Erasmus+ praktik för sina resor i spåren efter en viss grupp kvinnliga musiker. I Paris fick hon träffa och intervjua den kvinnliga kompositör av elektronisk musik som hon främst skriver avhandling om!

Katja ler och tittar in i kameran. Hon har blå ögon och rödlätt uppsatt hår. Hårslingor hänger ner framför öronen. Hon är klädd i rosa stickad tröja och ljusblå kappa. Hon står utomhus, vinden för hennes hårslingor lätt åt sidan.

Katarzyna Bobrowicz, Kognitionsvetenskap

Katarzyna har läst juridikkurs i finländska Åbo och jobbskuggat djurskötare i Polen med hjälp av Erasmus+ kompetens­utveckling.

Katarzyna ler brett och tittar in i kameran. Hon har brunt uppsatt hår och pärlöronhängen. Hon är klädd i en smårutig skjorta och bär en grå kappa över.

Det är tack vare kursen i djurrätt i Finland som hon idag bland annat undervisar juriststudenter i djurkognition. Läs mer om Katarzynas erfarenheter

Paola Derudas, Digital arkeologi

Hennes stora intresse för digitalisering har inte bara fört Paola till Lund, utan har även fått henne att besöka flera utländska universitet för att utveckla nya tekniker och mätmetoder. Erasmus+ kompetensutveckling är den finansieringsform hon nyttjat.

Paola ler stort och tittar in i kameran. Hon har långt mörkt hår och bruna ögon, håret ligger fram över axlarna. Hon är klädd i en kamouflagefärgad tröja.

Ryszard Bobrowicz, Praktisk teologi

Ryszard har rest utomlands med Erasmus+ kompetensutveckling vid flera tillfällen. När det uppstod ett behov av att kunna resa till Neapel för att undervisa kunde HT-fakulteterna starta upp ett Erasmus+ lärar­mobilitetsavtal med universitetet där, för Ryszards skull.

Ryszard tittar in i kameran. Han har mörkt kort hår, skägg och mustasch. Han är klädd i ljusblå skjorta och mörk kavaj.

Sergio Rojo, Engelska

Tanken var att Sergio skulle resa till University of Plymouth för ett Erasmus+ studentutbyte, ett student­mobilitetsavtal hade tecknats enkom för detta.

Sergio sitter med en mugg i handen och tittar in i kameran. Han har mörk lugg och väldigt kort hår på sidorna, mörka ögonbryn och blå ögon. Han är klädd i en blå T-shirt och på hans vänsterarm skymtar en tatuering. Muggen pryds av ett motiv hämtat från Disney’s ”The Lion King”.

När det hela inte gick att genomföra upptäckte Sergio att det fungerade mycket bra att stanna kvar hemma och genomföra utbytet virtuellt. Läs mer om Sergios erfarenheter

Billy Jones, Etnologi

Billy fick chansen att delta i en FN-klimatkonferens i tyska Bonn, och han använde sig av Erasmus+ kompetens­utvecklingsmedel för att resa dit.

Billy ler brett och tittar åt sidan. Han har blont kort hår och skäggstubb. Han är klädd i en vit T-shirt. Fotot är taget utomhus, i bakgrunden är syns grönska och en ytterligare, bortvänd person.

Ylva Hamnell-Pamment, Utbildningsvetenskap

Ylva använde Erasmus+ kompetensutvecklingsmedel för att kunna jobbskugga en doktorand i Berlin som i princip är den enda i världen som har en inriktning som ligger riktigt nära hennes egen: språkets roll i kemins didaktik.

 Ylva Hamnell-Pamment

Porträtt av lärare/forskare

Alexander Maurits, Kyrkohistoria

Alexander fick medel från STINT-programmet Teaching Sabbatical och tog med hela familjen till University of California, Berkeley.

Alexander Maurits.

Blaženka Scheuer, Gamla testamentets exegetik

Vid två tillfällen har Blaženka tagit med sig hela familjen och rest långt bort på lärar- och forsknings­vistelse, en gång till USA (STINT:s Teaching Sabbatical) och en gång till Nya Zeeland.

Blaženka tittar in i kameran, hon ler lite. Hennes mörka hår är uppsatt, hon har välvda ögonbryn och bruna ögon. Hon är klädd i en blåvit-randig skjorta med en mörkblå kavaj över. Runt halsen hänger ett guldsmycke.

Det har varit spännande och utvecklande på flera plan. Läs mer om Blaženkas erfarenheter

Elisabet Göransson, Latin

Elisabet har upprättat nära kontakt med kollegor i Venedig och har använt Erasmus+ kompetens­utveckling vid flera tillfällen för att kunna återvända dit. Bland de medel hon sökt tycker hon att dessa är de enklaste att söka och få.

Elisabet ler lite och tittar in i kameran. Hon har kort, ljust lockigt hår som hålls bak av solglasögon på huvudet. Hon har blå ögon och svartbågade glasögon.

Jordan Zlatev, Kognitiv semiotik

Under en lång rad av år har Jordan undervisat vid ett universitet i Polen, tillsammans med kollegan Göran Sonesson eller på egen hand. Vid ett av dessa tillfällen har han nyttjat medel för Erasmus+ lärarmobilitet.

Jordan Zlatev, Kognitiv semiotik, SOL-centrum

Lina Sturfelt och Maria Småberg, Historia

Lina och Maria skulle utveckla en ny kurs i humanitär historia på master­nivå. De identifierade ett universitet där man kommit långt inom detta, University of Manchester, och reste dit för att jobbskugga kollegor där.

Lina Sturfelt och Maria Småberg

Just för kursutveckling passar Erasmus+ kompetensutveckling (jobbskuggning) väldigt bra. Läs mer om Lina och Marias erfarenheter

Lovisa Brännstedt, Antikens kultur och samhällsliv

De Svenska instituten i Rom och Athen är en ovärderlig resurs för svenska forskare, påpekar Lovisa som till­bringat flera perioder i framför allt Rom.

Lovisa har rött axellångt hår, blå ögon och tittar leende in i kameran. Hon är klädd i en mörkblå tröja.

Martin Hansson, Historisk arkeologi

Martin har ett nära samarbete med kollegor i Galway på Irland. Erasmus+ lärarmobilitet har bekostat två vistelser där, för hans del.

Martin Hansson

Nicolò dell'Unto, Digital arkeologi

Nicolò har inte bara rest utomlands flera gånger med Erasmus+ lärar­mobilitet, han har även tagit emot kollegor från de universitet han besökt; på det viset har det verkligen blivit fråga om lärarutbyte.

Nicolò dell’Unto

Tomas Sniegon, Europastudier

Tomas har ett väl upparbetat samarbete med sitt gamla hem­universitet, Karlsuniversitetet i Prag. Han försöker maximera sina utbyten och har alltid flera olika (forsknings)­aktiviteter på gång, jämte undervisningen.

Tomas Sniegon

Hur upplever internationella gäster Lunds universitet?

Kontaktuppgifter HT-internationella kontoret

E-post
internationalht.luse

Besöksadress
SOL, Helgonabacken 12, rum A141 - A143, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

Karta

Personal vid Internationella kontoret

Senior International Officer
Fanni Faegersten
046-222 8773
Fanni Faegersten

Senior International Officer
Elena Vinci
046-222 8075
Elena Vinci

Internationell handläggare
Lina Södergren
046-222 3424
Lina Södergren

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-06-03