Följ i kollegornas fotspår ut i världen
Humanistiska och teologiska fakulteterna
Låt dig inspireras av hur dessa HT-anställda planerade sina utlandsvistelser, hur de fick kontakt med kollegor på plats och – inte minst – av vad de upplevde och fick med sig tillbaka hem igen.
Porträtt av TA-personal
Andrea Mervik, bibliotekarie, HT-biblioteken
Andrea ville förkovra sig och gick en kurs i Digital Humanities vid University of Oxford.
Annakim Eltén och Ann-Sofie Zettergren, bibliotekarier
Annakim och Ann-Sofie arbetade allt mer med att stödja forskare i datahantering och behövde kompetensutveckla sig. De tog möjligheten att besöka flera olika kategorier anställda vid University of Oxford.
Lu Yi Nilsson, internationell koordinator
När Lu Yi ännu arbetade vid HT-fakulteternas internationella kontor reste hon till Nottingham på kombinerad jobbskuggning och språkkurs.
Malin Stråby, ekonom
Som ekonom hade Malin hanterat många reseräkningar från utresande lärare. Nu kände hon att det var hennes tur att kompetensutveckla sig utomlands.
Stefan Lindgren, Humanistlaboratoriet
Stefan har rest mycket i tjänsten. Med Erasmus+ kompetensutveckling har han bland annat varit i Pisa och i Rom för att assistera vid digitala mätningar och för att utveckla sitt egna tekniska kunnande.
Valeria Naters, forskningskoordinator
En kärlek till det italienska språket, kaffet och kulturen fick Valeria att våga ansöka om Erasmus+ kompetensutveckling till Sapienza Università di Roma.
Porträtt av doktorander
Camila Borges Freitas, Biblioteks- och informationsvetenskap
Ett ideellt drivet arkiv i Paris är centralt för Camilas forskning och därför besökte hon det under våren 2023, med hjälp av Erasmus+ kompetensutvecklingsmedel.
Greer Jarrett, Historisk arkeologi
Greer forskar på vikingatida skepp och segling och sökte Erasmus+ praktikstipendium för att kunna tillbringa nästan ett helt år i Norge, på en folkhögskola med en experimentell inriktning.
Han fick verkligen chansen att lära sig mer om båtbyggning och segling, och kunde kartlägga möjliga vikingatida rutter. Läs mer om Greers erfarenheter
Irene Lami, Italiensk lingvistik
En välkänd forskare inom samma ämnesområde delade generöst med sig av sin tid och sina kunskaper. Av den anledningen har Irene rest vid två tillfällen till University of South Bohemia i České Budějovice, Tjeckien.
Jakob Stenseke, Praktisk filosofi
Jakob reste till Göttingen för att träffa en välrenommerad forskare och fick även möjlighet att träffa flera andra doktorander med liknande forskningsintressen som han själv har. Han nyttjade medel för Erasmus+ kompetensutveckling för sin resa.
Juhan Björn, Arabiska
Med en bihandledare i Köln blev det naturligt för Juhan att ansöka om en Erasmus+ studentmobilitet dit under en termin. På det viset kunde han både få handledning och tillgång till i princip skräddarsydda kurser.
Katja Heldt, Musikvetenskap
Katja har nyttjat både Erasmus+ kompetensutveckling och Erasmus+ praktik för sina resor i spåren efter en viss grupp kvinnliga musiker. I Paris fick hon träffa och intervjua den kvinnliga kompositör av elektronisk musik som hon främst skriver avhandling om!
Katarzyna Bobrowicz, Kognitionsvetenskap
Katarzyna har läst juridikkurs i finländska Åbo och jobbskuggat djurskötare i Polen med hjälp av Erasmus+ kompetensutveckling.
Det är tack vare kursen i djurrätt i Finland som hon idag bland annat undervisar juriststudenter i djurkognition. Läs mer om Katarzynas erfarenheter
Paola Derudas, Digital arkeologi
Hennes stora intresse för digitalisering har inte bara fört Paola till Lund, utan har även fått henne att besöka flera utländska universitet för att utveckla nya tekniker och mätmetoder. Erasmus+ kompetensutveckling är den finansieringsform hon nyttjat.
Ryszard Bobrowicz, Praktisk teologi
Ryszard har rest utomlands med Erasmus+ kompetensutveckling vid flera tillfällen. När det uppstod ett behov av att kunna resa till Neapel för att undervisa kunde HT-fakulteterna starta upp ett Erasmus+ lärarmobilitetsavtal med universitetet där, för Ryszards skull.
Sergio Rojo, Engelska
Tanken var att Sergio skulle resa till University of Plymouth för ett Erasmus+ studentutbyte, ett studentmobilitetsavtal hade tecknats enkom för detta.
När det hela inte gick att genomföra upptäckte Sergio att det fungerade mycket bra att stanna kvar hemma och genomföra utbytet virtuellt. Läs mer om Sergios erfarenheter
Billy Jones, Etnologi
Billy fick chansen att delta i en FN-klimatkonferens i tyska Bonn, och han använde sig av Erasmus+ kompetensutvecklingsmedel för att resa dit.
Ylva Hamnell-Pamment, Utbildningsvetenskap
Ylva använde Erasmus+ kompetensutvecklingsmedel för att kunna jobbskugga en doktorand i Berlin som i princip är den enda i världen som har en inriktning som ligger riktigt nära hennes egen: språkets roll i kemins didaktik.
Porträtt av lärare/forskare
Alexander Maurits, Kyrkohistoria
Alexander fick medel från STINT-programmet Teaching Sabbatical och tog med hela familjen till University of California, Berkeley.
Blaženka Scheuer, Gamla testamentets exegetik
Vid två tillfällen har Blaženka tagit med sig hela familjen och rest långt bort på lärar- och forskningsvistelse, en gång till USA (STINT:s Teaching Sabbatical) och en gång till Nya Zeeland.
Det har varit spännande och utvecklande på flera plan. Läs mer om Blaženkas erfarenheter
Elisabet Göransson, Latin
Elisabet har upprättat nära kontakt med kollegor i Venedig och har använt Erasmus+ kompetensutveckling vid flera tillfällen för att kunna återvända dit. Bland de medel hon sökt tycker hon att dessa är de enklaste att söka och få.
Jordan Zlatev, Kognitiv semiotik
Under en lång rad av år har Jordan undervisat vid ett universitet i Polen, tillsammans med kollegan Göran Sonesson eller på egen hand. Vid ett av dessa tillfällen har han nyttjat medel för Erasmus+ lärarmobilitet.
Lina Sturfelt och Maria Småberg, Historia
Lina och Maria skulle utveckla en ny kurs i humanitär historia på masternivå. De identifierade ett universitet där man kommit långt inom detta, University of Manchester, och reste dit för att jobbskugga kollegor där.
Just för kursutveckling passar Erasmus+ kompetensutveckling (jobbskuggning) väldigt bra. Läs mer om Lina och Marias erfarenheter
Lovisa Brännstedt, Antikens kultur och samhällsliv
De Svenska instituten i Rom och Athen är en ovärderlig resurs för svenska forskare, påpekar Lovisa som tillbringat flera perioder i framför allt Rom.
Martin Hansson, Historisk arkeologi
Martin har ett nära samarbete med kollegor i Galway på Irland. Erasmus+ lärarmobilitet har bekostat två vistelser där, för hans del.
Nicolò dell'Unto, Digital arkeologi
Nicolò har inte bara rest utomlands flera gånger med Erasmus+ lärarmobilitet, han har även tagit emot kollegor från de universitet han besökt; på det viset har det verkligen blivit fråga om lärarutbyte.
Tomas Sniegon, Europastudier
Tomas har ett väl upparbetat samarbete med sitt gamla hemuniversitet, Karlsuniversitetet i Prag. Han försöker maximera sina utbyten och har alltid flera olika (forsknings)aktiviteter på gång, jämte undervisningen.