Tidiga möten mellan européer och nordamerikanska ursprungsbefolkningar avslöjade
Genom att undersöka dna från valrossar har ett internationellt forskarlag under ledning av Lunds universitet spårat handelsvägarna för valrosselfenben under medeltiden. De fann att nordiska vikingar…
Lundabor lockades av spännande föreläsningar och aktiviteter
Både unga och gamla besökte Språk- och litteraturcentrum (SOL) och LUX under Kulturnatten i Lund i lördags för att lyssna på föreläsningar, delta i quiz, allsång och origami. En av höjdpunkterna var…
AI saknar förnuft – därför kan programmen inte tänka
"Kan AI tänka?" Det är titeln på kognitionsforskaren Peter Gärdenfors nya bok, och det korta svaret är: nej, åtminstone inte så som människor tänker. AI saknar motivation, avsikter och empati. Till…
Trump gör presidentvalet till en wrestlingmatch
Donald Trumps bakgrund inom amerikansk wrestling har bäddat för hans politiska karriär. Genom att använda sig av wrestlingens ”kayfabe” – konsten att framställa iscensatta händelser som verkliga – har…
Lingvisten Karolin Obert får ERC Starting Grant
Forskaren i allmän språkvetenskap Karolin Obert är en av fyra forskare på Lunds universitet som tilldelas det prestigefyllda anslaget från EU. Hennes forskning handlar om språkets förändring i rörliga…
Litteraturvetare prisas av Einar Hansens forskningsfond
Årligen delar Einar Hansens forskningsfond ut ett pris till en humanist vid Lunds universitet respektive Köpenhamns universitet. Priset är ett av de största inom humaniora. I år går det svenska…
Japanska Ambassaden donerade böcker till SOL
Japans ambassadör Noke Masaki donerade en japansk bokserie till SOL-biblioteket.
Utbytesstudenter välkomnades till HT-fakulteterna
I höst tar HT-fakulteterna emot 90 studenter från ett 30-tal universitet, bland annat från Japan, Nederländerna, Polen, Schweiz, Italien och Storbritannien.
Ukrainakännare årets Rausingpristagare
Den stundande Humanist- och teologdagen på Lunds universitet anordnas i anslutning till Kulturnatten. I samband med detta hålls traditionsenligt en föreläsning av årets Rausingpristagare, som varje år…
Vart är den svenska deckaren på väg? Litteraturvetaren ger svar
Kriminallitteratur hör för många sommarsemestern till. För litteraturvetaren Sara Kärrholm är deckare en del av jobbet. Under flera år har hon studerat svenska deckare och enligt henne har genren…
HT-forskare belönas för magisk trädgård
Agneta Gulz, Professor i kognitionsvetenskap, får medel från Wallenbergstiftelserna till det pedagogiska systemet "Den Magiska trädgården".
Empati var ett ideal i 1800-talets behandling av psykisk ohälsa
Samma frågor som ställs inom dagens psykoterapi och psykiatri ställdes av behandlare under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Tvärtemot vad vi kanske tror var medkänsla ett viktigt ideal. Dåtidens…
Livet i Amazonas fångas i grammatiken
Grammatiska system kan låta torrt och tekniskt, men de berättar mycket om människors kognition och om vad som är viktigt för människor i ett samhälle. Lingvisten Sandra Cronhamn åkte djupt in i…
2020-talet är ett eko av 1920-talet
Historieprofessorerna Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon uppgraderar 1920-talets betydelse i en ny bok. Från att mest ha betraktats som en transportsträcka mellan två världskrig hävdar de båda…
Kan du förstå vad våra förfäder säger?
Det svenska språket har rötter som sträcker sig tillbaka till ur-indoeuropeiskan, ett språk som talades för 6 000 år sedan. Men om du reste tillbaka i tiden, skulle du då kunna förstå vad våra…
Westernryttare tror på lösa tyglar
Tonerna av countrysångaren Keith Urban fyller bilen på väg till stallet utanför Staffanstorp. I baksätet ligger en vit cowboyhatt och ett par boots med westernsporrar. Malin Sjöberg har varit…
Lever vikingaliv för att få fram data till avhandlingen
Arkeologen Greer Jarrett forskar på att rekonstruera vikingarnas seglingsrutter och kartografi. För att göra det har han lärt sig att segla båtar lika vikingatidens skepp och gett sig ut till havs.…
Två nya professorer i utbildningsvetenskap
Nu välkomnar vi två nya professorer i utbildningsvetenskap: Mona Holmqvist, med inriktning mot forskning om skola och lärarprofession och Katarina Mårtensson som blir Lunds universitets allra första…
Fokus på kvinnors och flickors upplevelse av nazisternas koncentrationsläger
Förintelsens minnesdag uppmärksammas med en utställning på Kulturen och en konferens i Lund.
Tema ondska – Filosofen: Den goda människan gläds åt andras framgång
Vad en människa är benägen eller motiverad att göra är ofta det som filosofer anser avgör ifall en individ räknas till de onda eller goda.
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34