
Därför har fideikommissen bevarats länge i Sverige
Fideikommiss var länge ett viktigt sätt för adeln i Europa att hålla samman egendom mellan generationerna. Efter år 1800 uppfattades de alltmer vara ur takt med tiden och avvecklades i land efter…

SOL-forskare belönas med Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare
Sandy Åkerblom är språkvetare och verksam vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet.

Den inre resan mot en hållbar framtid
Vilka förmågor behöver vi för att stödja ett mer hållbart samhälle? Under en längre tid har vi fokuserat på yttre problem som kräver tekniska, ekonomiska eller medicinska lösningar. Men för att skapa…

Öppna föreläsningar med HT-fakulteternas hedersdoktorer
Varmt välkomna till Humanistiska och teologiska fakulteternas hedersdoktorsföreläsningar 24-25 maj på LUX, Helgonavägen 3 i Lund!

Föreläsning med pionjär inom medicinsk humaniora
Rita Charon, pionjär iniom medicinsk humaniora och David Julius nobelpristagare i fysiologi eller medicin, är 2023 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten. Den 24 maj håller de tillsammans en…

Anna W Gustafsson får Erik Wellanders pris 2023
Anna W Gustafsson får Erik Wellanders pris för sina undersökningar av texter som social handling, av samtal och texter i vården och av utvecklingen av ordförståelse under senare tid.

Paul Linjamaa fick diplom av Kungen
Paul Linjamaa, docent i religionshistoria, mottog vid en ceremoni på Kungliga slottet i veckan sitt diplom som stipendiat och pristagare inom Bernadotteprogrammet. Stort grattis! Paul tilldelas…

Så har påskfirandet förändrats
Nöjesförbud, stängda restauranger och ödesmättade radiosymfonier på långfredagen hörde påsken till fram till 1970-talet. Gamla seder kan få det att rycka i smilbanden – men vad är det egentligen som…

Malte Persson är årets Rausingpristagare
Årets Humanist- och teologdagar på Lunds universitet inträffar 14-15 april och har temat nya horisonter. I samband med dagarnas avslutning hålls traditionsenligt Rausingföreläsningen, som i år hålls…

Jutta Haider och Olof Sundin vinner källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglaset 2023 – skolpriset”
I samband med Källkritikens dag den 13 mars tilldelas Jutta Haider och Olof Sundin källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglaset – skolpriset ”, som delas ut av Internetstiftelsen och…

Unika fynd i kungens skafferi på 500-åriga skeppet Gribshunden
De exotiska kryddorna svartpeppar, kryddnejlika, ingefära och saffran har hittats vid en marinarkeologisk utgrävning på Gribshunden, den danske Kung Hans flaggskepp, som ligger på havsbotten i…

Politik styr vår gemensamma minnesbank
Museer är samhällets kollektiva minne. Men vad är det vi ska föra över från en generation till nästa? När framgång mäts i budgetresultat politiseras och påverkas våra gemensamma minnen och kunskaper –…

Med anledning av utredningen av djurskyddet i Furuviksparken
I avvaktan på utfallet av de utredningar som görs till följd av händelseutvecklingen vid Furuviksparken pausas Lunds universitets forskning på parkens schimpanser.

Erotik i fokus i ny avhandling om litteratur
Erotik, sex och pornografi i historien har närstuderats av litteraturforskaren Anna Hultman.

Avatar tecknar live från teaterscen i unikt projekt
Enorma ögon, stor mun och tydligt markerade ögonbryn. En avatar, i form av ett spöke, som i realtid använder teckenspråk tar plats på scen. Under 2022 testade Riksteatern Crea och forskare vid Lunds…

Så vinner du Mello i år
Glöm långa melodier, tonartshöjning och sprakande framträdanden. För att vinna Melodifestivalen i år krävs helt andra saker. Det säger musikforskaren Anders Reuter.

Irlands ambassadör invigde utställningen "Seamus Heaney: Listen Now Again"
Austin Gormley, Irlands ambassadör, i Sverige och Sara Håkansson, prodekan för grundutbildningen, talade båda om relationen mellan Sverige och Irland, och framtida samarbete när utställningen invigdes…

Vill du disputera i Lund?
Vill du disputera i biblioteks- och informationsvetenskap, filmvetenskap eller global kristendom och interreligiösa relationer? Just nu utlyser vi 30 doktorandanställningar i en lång rad ämnen.

Inom litteraturen är mörk framtidstro ständigt i ljuset
Demokratins förfall, utsatta flyktingar, miljöhoten som tornar upp sig. Vår tids oro tar sig uttryck i den alltmer mer växande dystopiska kulturen. Men det är inget nytt fenomen, denna genre har…

“Constant crises can leave us feeling helpless”
The Ukraine crisis, COVID crisis, energy crisis, government crisis, migration crisis and climate crisis. The list of current crises is indeed long. Are there more crises nowadays than there used to…
Presskontakter
Louice Cardell Hepp
kommunikatör
louice.cardell_hepp@kansliht.lu.se
046–222 32 42
Malin Sjöberg
kommunikatör
malin.sjoberg@kansliht.lu.se
046–222 41 34