Anja Ågran

Vem är du och vad pluggar du i Lund?

Mitt namn är Anja och jag kommer från en by uppe i Jämtland. Jag älskar att resa och har backpackat i Asien och Oceanien. Tycker verkligen om att uppleva nya platser och träffa nya människor. Annars älskar jag att vara ute i naturen och göra allt från att fjällvandra till att bara ta med en termos kaffe och sätta mig någonstans. Jag flyttade ner till Lund för att läsa Kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter, vilket är väldigt intressant. Utöver det gymmar jag och volontärarbetar för Rädda Barnen. Jag har tidigare volontärarbetat på Bali i några veckor vilket jag tyckte var väldigt roligt. Jag insåg då att jag gärna skulle vilja testa att volontärarbeta även på hemmaplan, så jag tog tillfället i akt när jag flyttade ner till Lund.

Du har gjort en interkulturell aktivitet på hemmaplan. Vad är det du varit med om?

Projektet heter Tjej till Tjej och går ut på att hjälpa nyanlända tjejer att ta sig in i samhället genom vänskap, skapande, lärande och lek. Vi är ett gäng tjejer som träffas varannan söndag och gör olika aktiviteter såsom att simma, rita/måla, dansa osv. Vi pratar också om olika saker för att flickorna ska känna sig trygga, så att de kan vara sig själva. Vill vill också gärna försöka stärka deras syn på deras egna rättigheter i samhället. Aktiviteterna vi gör varierar alltså från gång till gång och det finns alltid fika.

Vad tar du med dig från det här volontärarbetet?

Det är självklart mycket jag kommer att ta med mig men delvis att det är viktigt att lyssna och vara närvarande. Det ska som sagt vara en trygg plats för tjejerna och det är viktigt att de känner sig hörda. Det krävs inte mycket av mig som volontär men det är otroligt viktigt.

Hur tror du att du har påverkat de personer du har träffat?

Oj, vilken svår fråga, men jag vill hoppas att jag har varit med och bidragit med positiv energi under våra träffar. Ibland kan man märka hur deras attityd ändras under träffen och att de går därifrån gladare än när de kom dit. Ibland tar det en stund att slappna av och det är okej. En viktig sak är att inte stressa upp sig eller de andra.

Vad kommer du aldrig att glömma?

Alla härliga människor som man har träffat, alla tjejer men också alla volontärer. Man utvecklas mycket som person när man volontärarbetar och det kommer jag absolut inte glömma.

Tror du att du kommer att göra något liknande igen i framtiden?

Absolut! Jag ska faktiskt precis börja volontärarbeta i ett annat projekt med Rädda Barnen också, så det ska bli kul! Jag tycker att det är väldigt roligt att volontärarbeta, både på Bali och här i Lund. Det är kul att känna att man gör någonting bra samtidigt som man har roligt, lär känna nya människor och skapar nya minnen och erfarenheter.

Kommer du att använda denna aktivitet inom ramen för Certificate of International Merits (CIM)?

Ja, det kommer jag att göra. Jag hade redan börjat volontärarbeta hos Tjej till Tjej så när jag fick veta att jag kunde använda det som en CIM-aktivitet passade det perfekt.

Varför ville du engagera dig i aktiviteter inom CIM?

När jag läste igenom vilka aktiviteter som föreslogs tyckte jag att många av dem lät roliga och intressanta. Jag har alltid varit intresserad av andra kulturer och språk och visste redan att jag ville volontärarbeta. Det kändes som ett bra tillfälle att lära mig mer och utvidga mina vyer. Det som också är roligt med CIM är att man ska reflektera över vad det är man gör vilket man kanske inte hade gjort i samma utsträckning om man inte hade kopplat volontärarbetet till CIM. Sedan att man får ett certifikat när man är klar är ju kul, men det var helt klart aktiviteterna och att jag vill utvecklas som person som gjorde att jag valde att engagera mig i CIM.

Anja Ågren

Namn
Anja Ågren

Utbildning
Kandidatprogram i mänskliga rättigheter

Aktivitet 
Volontär i projektet Tjej till Tjej, Rädda Barnen

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2022-03-16