Möten med människor

Att möta människor med annorlunda bakgrund, lära känna personer som kommer från andra länder och andra kulturer – det finns ingenting viktigare för att öka förståelsen oss människor emellan. Det finns en mängd möjligheter att göra detta både på och utanför universitetet.

Engagera dig för Ukraina!

Kriget i Ukraina leder till att miljontals människor befinner sig på flykt genom Europa. Just nu anländer flyktingar även till vår del av Sverige och till Lund. De behöver all tänkbar hjälp. Som student och anställd vid Lunds universitet uppmuntras du att engagera dig och hjälpa dessa nyanlända.

Vissa studenter vid HT-fakulteterna kan utföra sådana volontärinsatser inom ramen för Certificate of International Merits (CIM). Läs mer här

Volontär hos EOS Cares i Lund

Delta i språkcafé eller språkaccelerator, eller agera samhällsrådgivare och ge nyanlända hjälp i kontakten med svenska myndigheter. Du anmäler dig här.

Ställ upp som volontär för Röda korset

Röda korset har många olika verksamheter som du kan delta i. På denna hemsida kan du anmäla dig och ange vad du är intresserad av att göra, när och hur ofta.

Rädda Barnen söker också volontärer

På flyktingmottagningen på Jägersro i Malmö arrangerar Rädda Barnen olika aktiviteter. För att kunna delta måste du bland annat genomgå en utbildning i Rädda Barnens regi. Anmäl dig här.

Bemanna flyktingmottagningen vid Jägersro i Malmö

Hjälp till med att ta emot nyanlända som just kommit till Sverige. Bemanning måndag-lördag kl. 10.30-13.00. Anmälan sker här.

Arbeta som värd och behandlingsassistent för ukrainska flyktingar i Malmö stad

Om du har möjlighet att arbeta med detta ska du anmäla dig på den här hemsidan senast den 3 april.

Träffa en kompis via Nya Kompisbyrån

Talar du engelska, ukrainska eller ryska? Anmäl dig som kompis på Nya Kompisbyråns hemsida för att kunna matchas ihop med en nyanländ flykting från Ukraina.

Gå med i en Facebook-grupp

Det finns Facebook-grupper man kan gå med i för att på olika stötta de flyktingar som kommer till Sverige. Här är några förslag:

Ukrainian & Friends in Lund

Skåne för Ukraina

Ukrainska flyktingar UA Samordning av hjälp i Skåne

Stand with Ukraine! Nordics

Det finns många andra aktiviteter man kan göra och som kan inkluderas i ett Certificate of International Merits. Här kommer fler förslag.

Bli mentor för inkommande internationella studenter

Internationella studenter som ska studera vid Lunds universitet behöver verkligen dig för att kunna känna sig hemma. Någon de kan gå till för att ställa frågor kring situationer som vi tar för normala, eller varför inte få förklarat skillnaderna på alla mejeriprodukter i mataffären. Det är en viktig, rolig och spännande uppgift.

Café Multilingua

Vill du lära dig ett nytt språk eller fräscha upp det språk som du en gång pluggade i grundskolan eller gymnasiet? Då är Café Multilingua något för dig. Här kan du träffa studenter från många av LU:s partneruniversitet. Du sätter dig vid bordet som har den flagga vars språk du vill lära dig och så börjar du snacka. Du får lära dig franska och de lär sig svenska. Kan det bli bättre?

Bli volontär

Det finns många nya svenskar som gärna skulle vilja möta så kallade etablerade svenskar. Här kan du göra skillnad! Bli volontär inom Lunds kommun.

Kontakta någon av organisationerna nedan och öppna dörren till mängder av interkulturella upplevelser.

Barn i väntan - Barn i start
Gruppträffar för barn, ungdomar och familjer som är nya i Sverige.

Cykelskola med Röda korset
Lunds kommun arrangerar en cykelskola tillsammans med Röda korset på Stenkrossen.

EOS Cares
Basketklubben IK EOS i Lund arbetar sedan 2016 med integration och social hållbarhet genom en rad olika aktiviteter.

Flyktingar i Lund
Flyktingar i Lund är ett projekt som startade vid S:t Thomas katolska församling. Målet med projektet är att bidra till den sociala integrationen av flyktingar och andra invandrare i det svenska samhället.

Det finns även andra sätt att engagera sig:

Europeiska solidaritetskåren
Europeiska solidaritetskåren är ett initiativ från EU-kommissionen för att fler unga ska kunna hjälpa till i samhället. Programmet erbjuder unga en möjlighet att vara volontärer eller skapa sina egna solidaritetsprojekt. Detta kan du göra både i Sverige och utomlands.

Nya Kompisbyrån
Nya Kompisbyrån länkar samman nya och etablerade svenskar för enkla och roliga möten i vardagen.

Studenter som blåser bubblor

Ställ upp som volontär i Malmö!

Cykelskola i Röda korsets regi

Engagera dig som volontär i Lund!

Volontäruppdrag

Hos Frivilligkraft hittar du en bra sammanställning över volontäruppdrag i Lunds kommun.

Relaterad information

Fler förslag på föreningar du kan kontakta hittar du här:

Akademiska föreningen

Lunds universitet - studentliv

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-04-03