Emilio Calvani

Humanistiska och teologiska fakulteterna

Emilio njuter av sin vardag i Lund, att cykla till SOL-centrum och jobba, umgås med kollegor och gå på seminarier. Det är hans andra forskningsvistelse utomlands på två år; efter detta blir det till att stanna hemma i Rom och skriva avhandling.
 

Hej, vem är du och var kommer du ifrån? 
Jag heter Emilio Calvani, född och uppvuxen i Florens. Jag jobbar som doktorand på Roms universitet La Sapienza. 

Hur kan det komma sig att du kan besvara de här frågorna på svenska?? 
Jag har en kandidat- och en masterexamen i skandinaviska språk och litteratur. Jag har studerat svenska i många år, därför har jag valt att besvara frågorna på svenska. 

Hur kom det sig att du bestämde dig för just Lunds universitet? 
2017–2018 kom jag till Lund som utbytesstudent och trivdes jättebra. Det är en fantastisk stad och jag fick chans att träffa en del vänner som bor kvar här. 

Vad gör du i Lund denna gång? Hur länge stannar du? 
Jag är här som gästdoktorand. Jag bad en professor på SOL om att bjuda in mig för att kunna fortsätta min forskning här i Sverige. Jag kommer att stanna i fyra månader (1 mars till 30 juni 2023). 

Minns du dina första intryck av Lund och av Lunds universitet, när du kom hit som utbytesstudent? 
Det var otroligt. Jag hade aldrig sett så många studenter från så många olika länder på samma plats. Det med nationer och studentföreningar är ett fint system för att få studenterna att hålla ihop och skapa nya kopplingar. Som sagt, när jag kom till Lund så upptäckte jag en fantastisk stad och universitetet är också jättefint. 

Hur upplevde du att komma till Lund nu som doktorand? 
Nu att jag är här som doktorand så känns det lite annorlunda än förut. Man är mycket mer fokuserad på sitt jobb och mindre på studentliv kanske.  

Vad har varit det bästa med din forskningsvistelse här, än så länge? 
Det finns inte något speciellt än så länge. Jag tycker väldigt mycket om min rutin: att cykla till SOL och jobba vid mitt skrivbord, umgås lite med kollegor, gå på seminarierna. 

Vad har varit mest utmanande? 
Det mest utmanande har varit att våga sig fram med språket. Jag hade inte vistats i Sverige på ganska länge, så jag var rädd för att min svenska skulle vara lite rostig, men det gick bra. 

Hade du önskat en mentor när du kom hit? 
Innan jag skulle flytta till Lund hade det varit trevligt att prata med någon som kunde besvara en del allmänna frågor. Det hade också varit trevligt att kunna ses när jag väl kom till Lund. Det är olika med forskningsvistelser, med tanke på avtal och dokument, mellan utbytesstudenter och doktorander. Jag fick skriva en hel del mail både till professorn, som var mycket upptagen, och till International Office på SOL. Men det hade betytt mycket att ha en annan kontakt, för stort som smått. 

Hur finansierar du din forskningsvistelse i Lund? 
Som doktorand får jag ett stipendium varje månad av mitt universitet. Utöver det får man ett litet extra bidrag under forsknings­vistelserna.  

Vad tror du att du kommer att ta med dig från din nuvarande vistelse i Lund? 
Det att inte vara rädd för att dela sina åsikter med folk som man har runt omkring. Det är väldigt viktigt här, som jag förstått, att skapa en bra gruppkänsla, fika tillsammans och diskutera sin forskning. Hemma hos mig så kändes det här livet mycket mer ensamt ärligt talat. 

Skulle du vilja resa på forskningsvistelse igen, om du fick chansen? 
Nej. I alla fall inte innan att min PhD har tagit slut. Sedan får vi se. Detta är min andra forskningsvistelse på två år.
 

Är du intresserad av att välkomna en ny internationell medarbetare?

Kontakta HT-internationella kontoret!

Det kan vara utmanande att resa utomlands som anställd eller gäst.

Ta del av utresande HT-anställdas erfarenheter 

Kontaktuppgifter HT-internationella kontoret

E-post
internationalht.luse

Besöksadress
SOL, Helgonabacken 12, rum A141 - A143, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

Karta

Personal vid Internationella kontoret

Internationell koordinator
Fanni Faegersten
046-222 8773
Fanni Faegersten

Internationell koordinator
Katarina Wingkvist
046-222 8075
Katarina Wingkvist

Internationell handläggare
Lina Södergren
+46 (0)46 222 3424
Lina Södergren

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-06-03