Jozephina

"Den största skillnaden är ansvaret."

I början av universitetstiden var det väldigt skrämmande och lite svårt att komma in i pluggandet. Men efter att ha gjort den första hemtentamen började man förstå vad som krävdes för att få godkänt, vilket självklart gjorde det mycket enklare. Håll bara koll på bedömningskriterierna och gör ditt bästa!

Den största skillnaden som du ser det med gymnasiestudier?

Den största skillnaden är ansvaret. Det är viktigt att komma ihåg att ta sitt ansvar och göra det som krävs, för det är just när man inte gör det som man hamnar i en situation där man får underkänt. Ansvaret blir även större eftersom föreläsningarna ofta är någon timme om dagen och resten av tiden är det självstudier. Så se till att studera och inte prokrastinera.

Får man stöd om man behöver?

Absolut finns det stöd. Universitetet erbjuder mycket stöd både till dem med och utan funktionsvariationer. Har du en funktionsvariation kan du exempelvis få extra tid att skriva tentor, anteckningsstöd och lyssna på kursböckerna som e-bok. Oberoende vem du är så kan du även alltid få stöd av din mentor eller professor. Många man studerar med på universitetet har även studerat något tidigare och har då en del erfarenhet som man kan ta hjälp av. Att ställa frågor till dina kursare är alltså aldrig fel!

Om man inte klarar en tentamen, hur gör man då?

Om man inte klarar av en tentamen har man alltid möjlighet att göra om den. Skulle man få tillbaka en underkänd hemtentamen får man kommentarer på hur man kan förbättra den. Efter du korrigerat texten och skickat tillbaka den får man ofta godkänt. Det är alltså inte farligt att få underkänt, se det mer som en ny chans att förbättra ditt arbete.

Har du mycket litteratur på engelska? Hur är det?

På intermediala studier förekommer det mycket litteratur på engelska. Ungefär hela andra terminen har både föreläsningar och litteratur på engelska. Dock ska man inte skrämmas för det! Det var verkligen nyttigt att fräscha upp ens engelskkunskaper både skriftligt och muntligt. Man förväntas inte heller att ha samma akademiska språk på engelska som på svenska, eftersom engelska inte är ens modersmålsspråk. Mitt bästa tips är att bara se det som en bra möjlighet att lära dig bättre engelska, vilket även kan behövas om du planerar att plugga vidare på mastersnivå.

Namn: Jozephina Hansen
Läser: intermediala studier
Studiestart: Augusti 2020

Läs fler studentporträtt

Sidansvarig:  | 2022-02-28