Ida Reinholdsson

Vem är du och vad pluggar du i Lund?

Ida Reinholdsson heter jag och kommer från Västerås. Mitt 19-åriga jag tog mitt pick och pack för att flytta till Lund där jag studerar mänskliga rättigheter. Ville plugga direkt efter gymnasiet men visste inte riktigt vad, och hittade programmet av en slump. Läste lite om det och mejlade studievägledaren och tänkte att jag kör! Utöver studierna tränar jag crossfit men engagerar mig också ideellt hos Rädda Barnen som volontär på projektet Tjej till Tjej samt hos UNICEF som barnrättsinformatör. 

Du har gjort en interkulturell aktivitet på hemmaplan. Vad är det du varit med om?

Jag har engagerat mig i projektet Tjej till Tjej tillsammans med Rädda Barnen, vilket är en verksamhet som hjälper nyanlända eller bara tjejer som har det tufft att ta sig in i samhället. Hos Tjej till Tjej är det tjejer upp till 18 år från olika delar av världen vilket gör det extra roligt när en själv, men också tjejerna, får ta del av varandras kulturer. Vi brukar träffas på en fritidsgård där vi gör allt från att bara chilla till att måla, dansa och prata om olika frågor som kan vara svåra. Det viktigaste är att vi skapar en trygghet och en plats där de får vara sig själva. Vi hittar även på aktiviteter som att vara i simhallen för att de ska få öva på att simma vilket krävs för att få godkänt betyg i skolidrotten. Fika har vi alltid gott om oavsett var vi befinner oss, i simhallen eller på fritidsgården. 

Vad tar du med dig från det här volontärarbetet?

Det finns mycket jag kommer att ta med mig från detta volontärarbete men framförallt hur lite det krävs för att få en annan människa att känna trygghet och må lite bättre. Det är inte mycket en behöver göra utan bara skänka lite av sin tid och uppmärksamhet så kan det hjälpa mer än vad man tror. 

Hur tror du att du har påverkat de personer du har träffat?

Det är svårt att säga hur jag har påverkat de tjejer jag träffat men jag märker hur de kan komma in med en attityd och humör som snabbt vänder till något glatt och positivt. Något jag vet säkert är att de gillar att vara på fritidsgården då de uttryckt det ett flertal gånger vilket gör att en vill tillbaka dit gång efter gång även fast det ibland bara kommer en eller två tjejer. 

Vad kommer du aldrig att glömma?

Jag kommer aldrig att glömma när jag började få till en bra relation med tjejerna och de blev mer avslappnade från en dag till en annan. Det var så himla roligt att se när de började skämta och ha kul med mig.

Tror du att du kommer att göra något liknande igen i framtiden?

Jag tror absolut att jag kommer göra något liknande i framtiden men vad vet jag inte. Tjej till Tjej stannar jag hos ett tag till sen får vi se vilket projekt jag vill engagera mig i härnäst. Jag skulle absolut kunna tänka mig göra något liknande utomlands eller starta ett eget liknande projekt i framtiden. 

Kommer du att använda denna aktivitet inom ramen för Certificate of International Merits (CIM)?

Jag kommer använda detta volontärarbete inom CIM då det passar utmärkt. Det var först tänkt att bara volontära, men sen dök CIM upp och då kunde jag helt enkelt kombinera dessa två vilket kändes kul. Jag vill engagera mig i CIM-aktiviteter därför att det är ett bra sätt att få möta andra kulturer och göra interkulturella aktiviteter på. När man dessutom kan få ett certifikat för det gör det att man vill göra fler aktiviteter och inte bara en. Det kan också vara en möjlighet senare i arbetslivet att ha ett sådant certifikat både för arbetsgivaren men också för en själv då det bidrar med fler erfarenheter till en själv.

Ida Reinholdsson

Namn 
Ida Reinholdsson

Utbildning
Kandidatprogram i mänskliga rättigheter

Aktivitet
Volontär i projektet Tjej till Tjej, Rädda Barnen

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2022-03-16