Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • HISA34
Vill du ha en bred allmänbildning i historia och inblick i vad historia är som vetenskap? Då är Kandidatprogrammet i historia rätt val. Den första terminen i programmet om 180 hp heter Grundkurs i historia (HISA34).
Kursens innehåll
Grundkursen i historia ger dig en gedigen allmänbildning i historia. Studierna handlar både om vad historia är som vetenskap och den historiska utvecklingen från forntid till nutid. Kursen omfattar den historiska utvecklingen från forntid till nutid. Du studerar svensk, nordisk och europeisk historia med utblickar mot andra världsdelar och kulturer och globalhistoriska perspektiv.
Kursen inleds med en introduktion till historia som vetenskap. Här studerar du ämnets framväxt och du lär dig grunderna för hur en historiker arbetar med olika typer av källor. I seminarieform får du diskutera mycket i grupp. Kursen examineras med hemtenta. De tre följande översiktskurserna är kronologiskt uppbyggda. Undervisningen varvar föreläsningar med seminarier, och du läser mycket om olika tidsperioder och får studera källmaterial från olika tider. Här examineras kurserna med salstentamen. Under utbildningen tränas viktiga färdigheter som källtolkning, historisk analys och skriftlig framställning.
Under hela terminen deltar du som student i en seminarieserie som handlar om Historikern och arbetsmarknaden, där historiker berättar om sin väg ut i arbetslivet efter studierna i historia.
Studierna
Kursen består av fyra delkurser:
- Historia som vetenskap
- Forntiden, antiken och medeltiden, tiden fram till 1350
- Senmedeltid och tidigmodern tid, 1350–1850
- Modern tid, 1850–2000-tal
samt seminarier om Historikern och arbetsmarknaden.
På kursen deltar du i föreläsningar och arbetar tillsammans med andra studenter i gruppövningar.
Studiemiljön
Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På grundkursen undervisas du av framstående forskare. Historiska institutionen finns i LUX, Lunds välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.
Efter utbildningen
I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. I kombination med andra ämnen ger studier i historia god kompetens för arbete på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2024-09-02 – 2025-01-19
Introduktionsmöte: Måndagen den 2 september kl. 10.15 – 11.00 i SOL:H104 hörsal
Lärare:
Dick Harrison,
John Hennessey,
Claes Lindskog,
Johannes Ljungberg,
Andreas Marklund,
Svante Norrhem,
Odeta Rudling,
Emilie Wellfelt
Information om ingående delar
- Historia som vetenskap , 6 hp
- Gruppövningar delkurs 1 , 1,5 hp
- Forntiden, antiken och medeltiden, tiden fram till 1350 , 6 hp
- Gruppövningar, delkurs 2 , 1,5 hp
- Senmedeltid och tidigmodern tid, 1350-1850 , 6 hp
- Gruppövningar, delkurs 3 , 1,5 hp
- Modern tid, 1850-2000-tal , 6 hp
- Gruppövningar, delkurs 4 , 1,5 hp