HT-dagarna 20/21

Dolda skatter

Humaniora och teologi rymmer många dolda skatter! Den som ger sig i kast med våra ämnen blir därför rikt belönad. Framtidens humanister och teologer finner många kartlagda, och andra helt outforskade, områden inom våra ämnen, både för att människans historia är så rik och för att språkets, tänkandets och kulturens utvecklingslinjer är så oförutsägbara.

 

Maria Nilsson Rausingföreläsare 2020

Maria Nilsson kom till Lunds universitet efter att ha disputerat i Göteborg 2010 på en ikonografisk studie av den hellenistiska drottningen Arsinoë II:s krona. Hennes forskning har därefter framförallt koncentrerats till grekisk-romerska stenbrottsmärken i Gebel el-Silsila i Egypten. Hennes forskningsinsatser i Egypten har blivit mycket uppmärksammade, både nationellt och internationellt, och forskargruppen har gjort flera sensationella och unika fynd, bland annat av intakta sfinxer och lärlingsarbeten. Forskningsmaterialet rymmer fortfarande många dolda skatter och gåtor, till exempel hur de över 5 000 inristade symbolerna som delvis förefaller representera antika gudar och religiösa idéer ska förstås.

Det svensk-egyptiska utgrävningsteamet i Gebel el-Silsila, som leds av arkeologerna Maria Nilsson och John Ward vid Lunds universitet, har funnit en 3 400 år gammal intakt faraonsk gravkammare – den första på den här platsen och ett fynd utöver det vanliga i Egypten. Det är svårt att tänka sig en forskare som passar bättre in på årets tema för HT-dagarna än Maria Nilsson.

Mer om Maria Nilssons forskning.

Bakom kulisserna på inspelningen av årets HT-dagar.

Se alla föreläsningar från 2021 års HT-dagar

Tema: Dolda skatter

Humaniora och teologi rymmer många dolda skatter. Den som ger sig i kast med våra ämnen blir därför rikt belönad. Inte alltid mätt i kronor och ören, även om det sällan är en ekonomiskt dålig affär att studera hos oss, men på många andra – kanske ännu viktigare – sätt. Framtidens humanister och teologer ska finna många delvis karterade och andra helt outforskade områden inom våra ämnen, både för att människans historia är så rik och för att språkets, tänkandets och kulturens utvecklingslinjer är så oförutsägbara. HT-dagarnas föreläsare tar oss med på oförglömliga äventyr som de har fått vara med om: till Johannishusskatten i Blekinge, till vattenfyllda gravar i Egypten, till otillgängliga och mer tillgängliga kyrkor och kloster i Etiopien och Dalby, och förstås till konstens, teaterns, klisterlapparnas och strupens språkliga skatter.

Johannes Persson, dekanus, Humanistiska och teologiska fakulteterna

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2023-01-13