Ajdin Avdic
Språket som nyckel till sjukvårdskarriären
Ajdin Avdic, sjuksköterska och kursdeltagare under 2022 delar med sig om sin upplevelse av utbildningen.
Att arbeta inom svensk sjukvård kräver mer än medicinska kunskaper – språket är en nyckel för att kunna kommunicera effektivt med patienter och kollegor. När Ajdin började kursen visste han att han behövde en utbildning som kunde hjälpa honom att möta de språkliga utmaningarna.
Efter att ha studerat SFI funderade Ajdin på att fortsätta med grund- och gymnasienivå på Komvux, men han insåg att han ville ha något mer fokuserat och direkt kopplat till sitt medicinska yrke.
– Övergång från SFI till denna kurs var inte lätt då det märktes skillnad i nivån av svenska de kräver men det var absolut bästa möjliga beslut för mig.
Just nu arbetar han som sjuksköterska på ortopediavdelningen i Malmö. Utbildningen gav honom inte bara bättre medicinska och språkliga kunskaper för att ta nästa steg, utan också ett stärkt självförtroende.
– Denna kurs har gett mig utökat ordförråd både i allmänspråk och medicinspråk. Jag har lärt mig många nya begrepp och termer inom medicin. Förutom den medicinska delen har grammatiken varit särskilt värdefull… kursen har också gett mig självförtroende att jobba inom svensk sjukvård.
Men intensivutbildningen handlade inte bara om studier, den skapade även en gemenskap. Möjligheten till utbyte med andra sjukvårdensyrken från hela världen blev en ovärderlig del av utbildningen.
– Kursen har även gett mig möjlighet att träffa andra människor från hela världen som har en bakgrund inom medicin och vi har utbytt erfarenheter med varandra. Vi har alla blivit goda vänner.
Intensivutbildning i svenska för hälso- och sjukvårdspersonal
Det finns ett stort behov av kvalificerad personal inom hälso- och sjukvården i Sverige. För att möta detta erbjuder Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet, i samarbete med Region Skåne och Arbetsförmedlingen, en intensivutbildning på distans för personer med utländsk examen som planerar att genomföra Socialstyrelsens kunskapsprov för legitimerade yrken inom hälso- och sjukvård.
Utbildningen syftar till att snabbt förbättra kunskaperna i svenska och därigenom skapa bättre förutsättningar att klara provet – som ett steg på vägen mot svensk legitimation och att kunna arbeta inom sitt vårdyrke i Sverige.