Anahita Bolbolhaghighi
Vägen till läkarlegitimation i Sverige
Anahita Bolbolhaghighi, läkare och kursdeltagare under 2023 berättar om sin utbildningsresa.
Att etablera sig som läkare i ett nytt land innebär både utmaningar och möjligheter. För Anahita Bolbolhaghighi, läkare från Iran, har målet varit tydligt – att bli en del av det svenska sjukvårdssystemet. Vägen dit har krävt både språkkunskaper och förståelse för hur vården fungerar, men en skräddarsydd intensivutbildning i svenska för hälso- och sjukvårdspersonal blev ett avgörande steg.
– Kursen har inte bara stärkt mina medicinska kunskaper utan också gett mig självförtroende och verktyg att ta nästa steg i min yrkesbana i Sverige. Föreläsningarna var strukturerade, kursmaterialet noggrant utvalt och lärarna väldigt engagerade. Det var precis det jag behövde – inte bara för att klara kunskapsprovet, utan för att förstå hur vården fungerar här.
Efter intensivt studerande har Anahita nu klarat båda delarna av kunskapsprovet och tar nästa steg mot läkarlegitimation. Hon arbetade som assistent inom omvårdnad på Närakuten under sommaren, vilket gav henne praktisk erfarenhet av svensk sjukvårdsmiljö.
– Jag har precis fått jobb som underläkare på akutmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Utöver kunskap var gemenskapen inom kursen en av de största styrkorna.
– Jag fick möjlighet att lära känna andra läkare i liknande situation. Vi kunde utbyta erfarenheter, stötta varandra och bygga ett nätverk som fortfarande finns kvar i dag.
Resan har varit krävande, men hennes råd till andra som går samma väg är tydligt:
– Följ lärarnas instruktioner noggrant. Studera enligt det givna schemat och ta alla uppgifter på allvar. Det kan ibland kännas som om det inte gör någon skillnad, eller så tappar man motivationen – men det är just då det är viktigt att fortsätta kämpa.
Intensivutbildning i svenska för hälso- och sjukvårdspersonal
Det finns ett stort behov av kvalificerad personal inom hälso- och sjukvården i Sverige. För att möta detta erbjuder Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet, i samarbete med Region Skåne och Arbetsförmedlingen, en intensivutbildning på distans för personer med utländsk examen som planerar att genomföra Socialstyrelsens kunskapsprov för legitimerade yrken inom hälso- och sjukvård.
Utbildningen syftar till att snabbt förbättra kunskaperna i svenska och därigenom skapa bättre förutsättningar att klara provet – som ett steg på vägen mot svensk legitimation och att kunna arbeta inom sitt vårdyrke i Sverige.