Release för HT:s forskningsmanifest

Publicerad den 14 september 2022
Bild på forskningsmanifestet

Rektor Erik Renström och vicerektorn för forskning Per Mickwitz var på plats när det humanistiska forskningsmanifestet släpptes i förra veckan. Händelsen firades med mingel och ett spännande panelsamtal på LUX.

 – En person sa en gång till mig att humaniora är som färgen i tandkrämen, men jag vet att humaniora är en absolut nödvändig ingrediens i tandkrämen, sa forskningsdekanen Barbara Törnquist Plewa, i sitt välkomsttal.

Panelsamtalet handlade just om humanistisk forskning som nödvändig ingrediens i mötet med dagens samhällsutmaningar. I panelen fanns manifestets författare, historikerkollegorna Johan Östling och Isak Hammar, samt Humtanks verksamhetsledare Lovisa Brännstedt.

De presenterade manifestet och förklarade varför det var viktigt att skriva det. Efter det ställde Per Mickwitz några ganska tuffa frågor som fick fart på diskussionen. Rektor avslutade panelsamtalet med orden.

– För någon dag sedan när jag skulle läsa manifestet upptäckte jag att det var precis det jag hade tänkt att säga som stod i det.

OM FORSKNINGSMANIFESTET
Manifestet är skrivet för att inspirera de anställda och förstärka en positiv bild av humanistisk forskning. Det vill artikulera den betydelse humanistisk forskning har i 2020-talets kunskapssamhälle – att den spelar en avgörande roll i vår högteknologiska och globaliserade epok.

Läs HT-fakulteternas forskningsmanifest för humaniora:
https://www.ht.lu.se/forskning/var-forskning/humanister-tar-plats/