Praktisk information

Utbytesstudier via HT-fakulteterna

Informationsmöte inför avresa

Inför din utbytestermin är du varmt välkommen att besöka informationsmötet Time to Go som ges två gånger om året. På mötet får du bland annat råd, tips och  information om vad du ska tänka på under din tid som utbytesstudent. Vi tar till exempelvis upp kulturmöten och kulturkrockar, hur du införlivar dina utbytesstudier i ditt CV, Learning agreement, försäkringsfrågor och ditt uppdrag som studentambassadör Du hittar tider, presentationer med mera här.

Försäkring

Alla utresande som är studenter vid Lunds universitet omfattas av Kammarkollegiets Student -UT försäkring. Den täcker det allra mesta (rån, olycksfall, sjuk- och akut tandvård et c.) från det att du sätter dig på planet/tåget till dess att du landar i Lund igen. OBS! Den innehåller inget avbeställningsskydd för din resa. Ett sådant kan man få via sin hemförsäkring, eller genom att man betalar sin flygresa med kreditkort, t.ex. Kontrollera med din bank och ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig. Var noga med att läsa igenom försäkringsvillkoren i god tid innan du reser. Kom ihåg att du ska hämta ett försäkringsintyg hos HT-Internationella kontoret före din avresa.

Sjukförsäkringskort inom Europa

Reser du inom Europa uppmanas du att kontakta Försäkringskassan i god tid och be om ett sjukförsäkringskort gällande sjukvård. Detta ger dig rätt till samma sjukvård som alla boende i landet.

Finansiering

CSN

Det vanliga är att man ansöker om studiemedel för studier utomlands. Du kan även ta extra lån för att finansiera resan, eller för att resa ner lite tidigare till din studieort för språkstudier eller dylikt. Blanketter och mer information finner du på CSN:s hemsida. Tänk på att det ofta är praktiskt att söka studiemedel för två terminer i taget. Märk också att CSN kommer att behöva ett intyg från det mottagande universitetet om att du antagits för studier där, och under vilken period. Ett e-postmeddelande godtas.

Erasmusstipendium

Du hittar all information Erasmusstipendiet; ansökningsblankett, summor, utbetalningsdagar mm här:

Tänk på att ansökan måste lämnas in senast en månad innan mobiliteten ska påbörjas.

European Funding Guide

Här hittar du tips på stipendier och lån för att kunna finansiera dina studier utomlands.

Extra pengar - stipendietips

Det kan behövas extra pengar när man är utomlands. Har du möjlighet så är det en bra idé att söka andra stipendiepengar för att täcka extra kostnader. Tips på bra fonder finner du här.

Fler tips angående finansiering

Se också Lunds universitets hemsida, som innehåller tips för utresande studenter gällande just finansiering.

Boende utomlands

Om det finns möjlighet att söka om boende via ditt värduniversitet brukar denna ansökan göras i i samband med din ansökan till det mottagande universitetet. Om du erhåller en bostad genom värduniversitetet får du vara beredd på att den kan vara av det enklare slaget, där man delar rum eller badrum och kök med andra studenter. Ibland ingår måltider i hyran, och ibland måste du betala hyra för sex månaders boende i förskott. Om du hyr en lägenhet krävs ofta en depositionsavgift och det är inte alltid kontraktet för hyran motsvarar terminens datum. Kontrollera allt detta med Housing Office på det mottagande universitetet. Om det mottagande universitetet inte erbjuder boende eller om du inte får någon plast är det ditt eget ansvar att försöka hitta boende. Ofta brukar värduniversitetet kunna ge råd om var du ska vända dig för att kunna leta boende på egen hand.

Internationella kontoret, HT

E-post:internationalht.luse
Besöksadress: SOL, Helgonabacken 12, A141-143, Lund
Postadress: Box 201, 221 00 Lund

Karta

Personal vid Internationella kontoret

Internationell koordinator
Fanni Faegersten
046-2228773
fanni.faegerstenht.luse

Internationell koordinator
Katarina Wingkvist
046 - 222 8075
katarina.wingkvistht.luse

Internationell handläggare
Lu Yi Nilsson
tel: 046 - 222 3424
lu_yi.nilssonht.luse

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-06-07