”Spännande när två kulturella identiteter möts”

Av Gisela Lindberg - Publicerad den 6 oktober 2017

Svenska Akademien vet vad hon gör, menar litteraturvetaren Daniel Möller, som är överraskad men samtidigt övertygad om att valet av Kazuo Ishiguro är gott.

<link https: youtu.be yqn2parcoz4 external-link-new-window external link in new>Se en kort intervju med Daniel Möller

Vad är din spontana reaktion?

– Jag känner en nyfikenhet och ett stort intresse för vad det här författarskapet innebär. Jag var bekant med The Remains of the Day, som de flesta känner till på grund av den Oscarsbelönade filmatiseringen. Kazuo Ishiguro har både japansk och brittisk identitet, och det har ofta goda förutsättningar att bli spännande litteratur när två kulturella identiteter samverkar.
 
Jessica Gedin, känd bland annat från TV-programmet Babel, sa att Akademien de senaste åren valt pristagare med värme? Vad tror du att hon menar med det?
– När det gäller Dylan har nästan alla ett förhållande till hans texter och musik.  Även Kazuo Ishiguro är en modern författare; han når ut brett och författar bland annat underlag för TV-produktioner. Han har varit aktiv i nästan 40 år och har nått ut till många människor med sin konst.
 
Vad är utmärkande för en Nobelpristagare tycker du?
– Det som kan sägas generellt om Nobelpristagare i litteratur är att de ofta har hittat en egen nisch, ett eget tema, ett eget signum. De är ofta experimentella i ett eller annat avseende. Ett exempel är 2015 års pristagare Svetlana Aleksijevitj som skrivit en serie fantastiska dokumentärromaner i ny stil. Ett plus ett blir tre och inte två. Någonting nytt uppstår!
 
Varför tror du att Akademien har gjort det här valet?

– Akademien överraskar nästan alltid i sina val, hur hon än gör. Det inträffar inte längre att information om pristagaren läcker ut. Det är inte länge sedan en brittisk författare fick priset – Harold Pinter mottog det 2005 och Doris Lessing 2007.
Kazuo Ishiguro är en författare som är både känd och okänd, som många känner indirekt till genom just The Remains of the Day, eftersom de sett filmatiseringen av romanen. Han är en ganska bred författare som trots att han fortfarande är förhållandevis ung har verkat länge och därför kan beskrivas som ett ganska konventionellt val jämfört med Bob Dylan förra året – en musikpoet som visserligen når ut enormt brett med sin konst men som i första hand tillhör populärkulturen.  
 
Har du någon egen önskelista vad gäller Nobelpristagare?

– Jag har faktiskt gjort en sådan topp fem-lista. 1. Claudio Magris, 2. Anne Carson,
3, Mircea Cărtărescu, 4. Thomas Pynchon och 5. Friederike Mayröcker. Bland svenska författare skulle det vara Lars Norén.