Examen

Inom humaniora och teologi

Program respektive fristående kurser är två olika vägar som leder till samma mål, nämligen en universitetsexamen. För en del examina krävs det att du läser på ett program, medan en del ämnen bara ges som fristående kurser.

Om du läser på ett program är det bestämt i förväg vad du ska läsa de flesta terminerna, men om du läser fristående kurser bestämmer du själv vad du ska läsa inför varje ny termin.

Examen genom fristående kurser?

Du behöver inte veta exakt vad din examen ska innehålla när du påbörjar din utbildning, utan kan välja inriktning efter hand och ändå tillgodoräkna dig det du läste i början av utbildningen i din examen.

När du läser fristående kurser kan du också byta studieort mer fritt än om du läser på ett utbildningsprogram. När du är färdig med din utbildning på grundnivå kommer du att kunna ta ut en filosofie kandidatexamen, som innehåller 180 högskolepoäng.
Minst 90 högskolepoäng ska vara i det valda fördjupningsämnet (120 högskolepoäng för vissa språk), varav ett självständigt examensarbete om 15 högskolepoäng. Endast avslutade kurser kan ingå i din examen.

Det  är också möjligt att inkludera en termin utbytesstudier i sin examen. Läs mer här om tillgodoräknande av utbytesstudier.

Oavsett om du har tagit en kandidatexamen genom fristående kurser eller program, är det sedan möjligt att ansöka vidare till avancerad nivå och läsa ett masterprogram.

Möjligheterna är oändliga och om du har frågor eller funderingar får du gärna kontakta våra studievägledare.

Tre olika exempel på vägar till filosofie kandidatexamen:

Relevanta länkar

Examenshögtid

Varje höst ordnar HT-fakulteterna en stämningsfull examenshögtid med diplomutdelning för de studenter som tagit examen under året som gått.

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2022-08-10