Internationella möjligheter på hemmaplan

Humanistiska och teologiska fakulteterna

Det finns många sätt för anställda att få internationella erfarenheter och att stärka den egna interkulturella kompetensen. Det kraftfulla med internationalisering på hemmaplan är att det erbjuder internationalisering för alla.

Du har många möjligheter att stärka dina interkulturella kompetenser på hemmaplan. Det viktiga är att du talar med din närmaste chef för att se om det kan ske på arbetstid och läggas in i din kompetensutvecklingsplan.

Läs mer om och inspireras av Journalistutbildningens samverkan med Malmö stad.

Välkomna en internationell medarbetare till HT-fakulteterna

En nyhet är att HT-fakulteterna och Lunds universitet uppmuntrar anställda att vara mentorer för inkommande internationell personal. Under läsåret 2023–2024 pågår ett initiativ som undersöker om det finns intresse från anställda att välkomna nya internationella medarbetare och doktorander till Lunds universitet och till HT-fakulteterna. Förhoppningen är att kunna matcha ihop ny och befintlig personal. Välkommen att anmäla ditt intresse, och prova på!

Det kan räcka med ett par timmar och betyda mycket för en gäst eller nyanställd – och vara roligt och givande för din egen del.

Hur upplever utländska gäster tiden vid LU? Ta del av ett antal porträtt av inkommande internationella anställda, doktorander och masterstudenter.
 

  • Stärk din engelska genom att ta en kurs för anställda som erbjuds i Kompetensportalen.
  • Jobbskugga en kollega som är verksam i en enhet med många internationella studenter eller medarbetare, eller som arbetar med internationalisering. Gör det i Lund eller bege dig till Campus Helsingborg – eller kontakta kollegorna i Malmö eller Ljungbyhed. Universiteten i Malmö och Köpenhamn ligger inte långt bort och erbjuder naturligtvis mängder av möjligheter. Låt dig inspireras av de tips som finns på LU:s medarbetarwebb.
  • Jobbskugga en kollega utomlands genom ett virtuellt utbyte – från ditt eget arbetsrum. Känns det motigt att hitta en kontakt? Få tips och hjälp på hemsidorna för internationella möjligheter utomlands.
  • Gör en så kallad Blended Mobility; först jobbskuggar du en utländsk kollega virtuellt, och sedan besöker du hen genom att ansöka om medel för Erasmus+ kompetensutveckling (jobbskuggning).
  • Håll ett öga på kursutbudet i LU:s medarbetarwebb för kompetens- och karriärutveckling – kanske finns det något med interkulturell inriktning?
  • Lyssna på ett intressant föredrag eller seminarium på ett interkulturellt tema. Varje månad händer det massor vid Lunds universitet – utnyttja det!
  • Gå en kurs i danska. Centrum för Öresundsstudier erbjuder regelbundet intensivkurser för anställda.
  • Som TA-anställd kan du inspireras av det EU-finansierade SUCTI-projektet (”Systemic University Change Towards Internationalisation”).
  • Tänk på att när du stärker dina interkulturella kompetenser kan det innebära att nya karriärvägar öppnar sig. LU är i färd med att se över TA-anställdas kompetens- och karriärutveckling. Håll ett öga på vad det projektet kan innebära för dig.

För undervisande personal

Starta ett virtuellt samarbete eller upprätta en digital lärmiljö ihop med en kollega utomlands. Det finns medel att söka, inte minst om kollegan är verksam vid något av de universitet som ingår i det så kallade EUGLOH-nätverket. Läs gärna mer om EUGLOH-nätverkets stimulans­medels­program. Senast den 1 februari 2024 går det att ansöka om stimulansmedel vid LU för kurs- och programutveckling inom EUGLOH.

Inom ramen för det nystartade programmet ”The EUGLOH guest lecturer programme for teaching mobility” kan du bjuda in en kollega från ett av partneruniversiteten inom EUGLOH-samarbetet och undervisa tillsammans med hen på en pågående kurs.

Om möjligt, nyttja gärna Lunds universitets kultur- och museiverksamheter (LUKOM) i undervisningen och knyt an till globala fenomen, fynd och företeelser.

Utveckla din förmåga att kunna hantera den heterogena föreläsningssalen.

Lunds universitets förvaltningschef Susanne Kristensson är fotograferad utomhus. Hon har blont uppsatt hår och mörka glasögon. Hon ler och tittar in i kameran. Hon har en kortärmad vit blus med röda paisleymönster.

”En viktig del av universitetets internationalisering är att ta emot kollegor från andra länder. Ta tillfället att vara mentor (på arbetstid) för en av de många internationella medarbetare och gäster som universitetet har och skaffa dig interkulturell kompetens.”

Susanne Kristensson – Förvaltningschef vid Lunds universitet

HT-fakulteternas dekan Johannes Persson är fotograferad mot en grå bakgrund. Han har mörkt lockigt hår, kort skägg och mustasch. Håret är uppsatt i en hästsvans. Han bär glasögon, och är klädd i vit skjorta och brun tröja som skymtar under en mörkgrå kavaj.

”HT-fakulteterna anställer för närvarande ovanligt många nya lärare, forskare och doktorander. Många av dem kommer från universitet utanför Sverige. Internationalisering på hemmaplan blir en viktig uppgift för att få dem att hamna rätt, utvecklas och trivas i vår miljö, men också för oss att stärka våra interkulturella kompetenser.”

Johannes Persson – Dekan vid HT-fakulteterna

Är du intresserad av att välkomna en ny internationell gäst eller medarbetare?

Kontakta HT-internationella kontoret!

Ja, jag kan tänka mig att vara värd för en internationell kollega som vill jobbskugga!

Anmäl ditt intresse genom att höra av dig till HT-Internationella kontoret!

Samverkansprojekt som drivs av HT-fakulteterna

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2023-12-19